Analyse
In november klommen de wereldbeurzen met 3,7 % 2 jaar geleden - dinsdag 1 december 2015

Sinds begin 2015 boekte de belegger in euro een rendement van 13,9 %. De daling van de euro met 9 à 12 % tegenover verschillende grote munten (USD, JPY, GBP) heeft daartoe flink bijgedragen.

We handhaven onze strategie.
Beleg nog steeds o.a. 10 % van uw vermogen in Amerikaanse aandelen via de tracker
iShares Core S&P500 ETF.

 

Centrale banken

Eens te meer hebben uitlatingen van centrale bankiers, over wat ze voor de komende maanden van plan zijn, de markten tijdens de maand november gestuurd. Terwijl een renteverhoging in de VS in december – de eerste sinds 2006 – haast een zekerheid is, denkt de ECB na over hoe de instelling het best haar monetaire politiek verder kan versoepelen.

Voor de markten is dit een ideaal scenario. Beleggers zijn tevreden over het vertrouwen dat de Fed uitstraalt terwijl ze tegelijkertijd weten dat ze in de eurozone nog lang op goedkoop en overvloedig krediet zullen kunnen rekenen.

Euro onder druk

Meer dan ooit lijkt de euro de referentie te worden voor de carry-trade. Beleggers lenen goedkope euro’s om ze daarna direct te verkopen zodat ze kunnen beleggen waar de rendementen hoger liggen. Dat zorgt voor een sterke neerwaartse druk op de munt die nu onder de 1,06 USD noteert tegen meer dan 1,10 USD begin deze maand.

De euro, die op het laagste niveau staat sinds begin april, zou onder druk moeten blijven. De rentevoeten in de eurozone blijven immers zakken terwijl de Amerikaanse rentevoeten stabiel blijven (tussen 2,2 % en 2,3 % op 10 jaar).

Het renteverschil verhoogt dus in het voordeel van de dollar want in de eurozone financieren zich veel landen, zelfs deze die zwaar werden geraakt door de schuldencrisis, op kortere looptijden tegen negatieve rentevoeten (zoals Spanje, Italië, Portugal).

Ook op 10 jaar zijn de rentevoeten teruggevallen: op Duits staatspapier staat de rente onder de 0,5 % en op Belgisch en Frans onder de 0,8 %. Een dergelijk rendement ligt veel te laag om een belegging erin te verantwoorden. Enerzijds omdat deze rentevoeten geen rekening houden met de terugkeer van inflatie (we rekenen op een inflatie van 1 % in 2016 tegenover 0,1 % in 2015). Anderzijds omdat de Europese overheidsfinanciën niet gezond zijn.

Beurzen krijgen boost

– In november werden de beurzen opgepept door de aankondigingen van de centrale banken maar ook door de stroom van fusies en overnames: de aankondiging van het formele akkoord tussen AB InBev en SABMiller, de interesse in Syngenta, Pfizer dat een overname op Allergan lanceert, Activision Blizzard dat de maker van Candy Crush overneemt…

– Daarnaast hebben de aanslagen in Parijs niet op de markten gewogen. De defensiesector heeft er wel kunnen van profiteren (+8 % sinds 13 november, dag van de aanslagen), terwijl de luchtvaart- en luxesector 2,2 en 1,6 % verloren.

– De gepubliceerde resultaten voor het 3e kwartaal waren verre van uitmuntend. In Europa waren ze vaak ontgoochelend en in de VS kwamen 75 % van de cijfers boven de verwachtingen uit maar heel wat bedrijven hebben hun verwachtingen voor het lopende kwartaal neerwaarts bijgepast.

Over het algemeen kenden de winstcijfers van Amerikaanse bedrijven tegenwind door de stijging van de USD en de lichte druk op de lonen. In het 4e kwartaal wordt een daling van de winsten verwacht. Maar dankzij een sterke binnenlandse markt, goed voor 70% van de verkopen van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, zouden de winsten in het 1e kwartaal van 2016 opnieuw moeten groeien.

– In China is de vrees over de sterkte van de economie blijven hangen zelfs al viel er goed nieuws te noteren op het vlak van de vastgoedmarkt die zich lijkt te stabiliseren. Zoals kon worden verwacht heeft dit verder op de grondstoffensector, die sinds 2011 in een neerwaartse spiraal zit, gewogen. De hausse van de dollar (referentiemunt voor grondstoffen) deed er nog een schepje bovenop want de stijging weegt op de koopkracht van de kopers.

– De staal- en mijnsector zijn de enige die de maand november en over de eerste 11 maanden van het jaar (-17,4 %) in het rood afsluiten. Hoewel de volgende kwartalen moeilijk zullen blijven, bieden de lage prijzen vandaag opportuniteiten. Na een terugval van 55 % sinds eind mei, mag u ArcelorMittal kopen.

Deel dit artikel