Analyse
ECB: geen grote wijzigingen. De markten zijn ontgoocheld. 2 jaar geleden - donderdag 3 december 2015

Beleggers die hadden verwacht dat de ECB meer ingrijpende maatregelen zou nemen en zo haar tussenkomst zou opdrijven, zullen niet tevreden zijn.

Had de ECB voor drastische maatregelen gekozen, dan was ze er misschien in geslaagd de economie opnieuw aan te zwengelen. Maar door enkel te focussen op de lage rente en de inkoop van activa, zal de centrale bank volgens ons nu zeker niet in haar opzet slagen. Bijgevolg handhaven we onze strategie en vermijden we nog steeds activa uit de eurozone.
De depositorente voor banken die hun kapitaal bij de ECB willen onderbrengen daalt verder van -0,2 % tot -0,3 %. Hierbij ligt de rente amper iets lager dan voorheen. Bijgevolg zal dit waarschijnlijk geen enkel effect hebben en zal dit de banken (die de overheid nog steeds willen overtuigen van hun soliditeit) niet aanzetten om meer in de reële economie te investeren.

 

Het inkoopprogramma van financiële activa (60 miljard per maand) werd met 6 maanden verlengd (tot eind maart 2017, misschien langer indien nodig). Ook zal de ECB nu regionaal en lokaal (Europees) schuldpapier kunnen opkopen. De markten hadden er echter op gehoopt dat de bank haar inkopen zou opdrijven!

 

De ECB-politiek lijkt dus zeker niet ingrijpend genoeg om de economie opnieuw op de rails te zetten.
Daar de aankondigde maatregelen te wensen over lieten, doken de Europese beurzen in het rood (de beurzen verloren hierdoor 1,5 à 2,5 %) en veerde de obligatierente op (Duitse rente op 10 jaar klom van 0,45 % tot bijna 0,6 %).
Ook de euro ging iets hoger, van minder dan 1,06 USD voor de aankondiging van de ECB tot net iets boven 1,08 USD erna.


Deel dit artikel