Analyse
De Fed verhoogde haar rente. Welke gevolgen voor uw beleggingen? 2 jaar geleden - maandag 21 december 2015

De Amerikaanse economie zal niet buitensporig lijden onder de lichte renteverhoging. Meer nog, mogelijk zal die stijging het moreel van de economische spelers een opkikker geven.

Opdracht volbracht

De verhoging van de leidende rente in de VS met 0,25 % bewijst dat de Amerikaanse economie de crisis definitief achter zich heeft gelaten en volop in een fase van expansie zit. Het Amerikaanse bbp ligt nu 10 % hoger dan zijn piekniveau vóór de crisis, en al lijkt de groei van 2,1 % in het 3e kwartaal misschien vrij bescheiden, alles bij mekaar strookt dat cijfer wel met het langetermijnpotentieel van de VS, dat we op 2 % ramen.

 

Wat de arbeidsmarkt betreft, vernietigde de crisis 8 miljoen banen, maar het herstel creëerde er intussen bijna 11 miljoen nieuwe. Met een werkloosheidsgraad die gedaald is tot 5 %, bevindt de VS zich in een situatie van volledige tewerkstelling.

 

En van het beoogde inflatiepeil van 2 % is de Fed in werkelijkheid niet zo ver verwijderd. Als het algemene prijzenpeil in november slechts met 0,5 % steeg, dan is dat immers vooral door de instorting van de olieprijzen. Houden we geen rekening met de energieprijzen, dan bedroeg de Amerikaanse inflatie 1,9 %!

 

Verdere renteverhoging

Op dit moment stellen de prognoses van de leden van de Fed een stijging met telkens 1 % in het vooruitzicht in 2016 en in 2017. Dat betekent dus een stijging van 0,25 % per kwartaal. Maar niets ligt vast en alles zal afhangen van de verdere evolutie van de economie. Fed-voorzitster Yellen benadrukte dan ook dat de monetaire verstrakking erg geleidelijk zal gebeuren.

 

Gevolgen voor uw beleggingen

– De groeilanden zullen blijven te kampen krijgen met kapitaalvlucht, maar dat betekent nog niet dat u ze massaal moet dumpen.
Zo blijven Chinese, Indonesische en Zuid-Afrikaanse aandelen interessant op basis van het intrinsieke potentieel van hun economieën en van het waarderingsniveau van hun beurzen.
Raadpleeg
onze strategie.

 

– De aantrekkelijkheid van de dollar zal verhogen naarmate de Fed haar leidende rente verder optrekt. De beleggers anticipeerden echter al lang op die evolutie, en dus moeten we op dit moment geen bruuske stijging van de dollar meer verwachten. Daarnaast zal de Amerikaanse economie niet lijden.
U mag in Amerikaanse aandelen blijven beleggen.
Besteed 10 % van uw portefeuille aan de tracker
iShares Core S&P 500 ETF.

 

– Voor individuele aandelen geven we de voorkeur aan bedrijven die al bewezen hebben dat ze in staat zijn te groeien zonder een buitensporige risiconame, en die voldoende solide zijn om bij een terugval niet meteen uit koers te raken.

 

Deze bedrijven vinden we koopwaardig:

– Exxon lijdt onder de lage olieprijs maar zou dankzij zijn grote soliditeit (lage schuldenlast en grote cashreserves) de huidige periode moeten kunnen doorstaan zonder aan zijn dividend te raken. De groep bevroor trouwens haar investeringen vanuit de wil om te besparen.
– General Electric maakt verder werk van zijn strategie om zich te hercentreren op zijn industriële activiteiten en om financiële activa van de hand te doen. Het genereert heel wat cash die besteed kan worden aan overnames, een hoger dividend of de terugkoop van eigen aandelen. GE legde zichzelf ook ambitieuze doelstellingen op tegen 2018, kwestie van vooruitgang te blijven boeken.
– Intel diversifieert zijn productie naar halfgeleiders voor smartphones en tablets (dynamischer dan pc-markt), en naar processors voor servers (rendabeler). De groep kan dankzij haar technologische voorsprong een kwaliteitsvol gamma ontwikkelen en de concurrentie op afstand houden.
– AT&T bewijst kwartaal na kwartaal dat het in staat is om de concurrentie het hoofd te bieden dankzij een aanbod dat voor een hogere klantentrouw zorgt. Het groeipotentieel van de telefonie- en internetaanbieder is beperkt, maar het dividendrendement (5,5 % bruto) is erg aantrekkelijk.
– Corning vervoegde recentelijk onze favorieten nadat de koers te hard werd afgestraft in verhouding tot de intrinsieke troeven van de groep. Die blijft immers erg rendabel en kan rekenen op haar technologisch leiderschap op het vlak van schermen voor tv's, smartphones, enz. om haar marktaandelen verder op te voeren.

Deel dit artikel