Analyse
De Fed heeft haar rente opgetrokken! 2 jaar geleden - donderdag 17 december 2015

De Federal Reserve heeft haar leidende rentevoet voor de eerste maal in bijna 10 jaar opgetrokken tot 0,5 %.

Deze beslissing geeft het startschot voor de normalisering van de monetaire politiek van de Fed. De maatregel schrikt de beurzen echter niet af. We blijven beleggen in Amerikaanse aandelen. In welke mate we op de VS inzetten, vindt u terug in onze portefeuilles
Ook kopen we een aantal individuele aandelen (Accenture, AT&T, Chevron, Exxon Mobil, General Electric, IBM …).

 

Al ogen de vooruitzichten vrij positief, toch blijft de inflatie (rekening houdend met volatiele factoren zoals de energie- en voedingsprijzen) onder de doelstellingen van de Fed. In die mate zelfs dat de Amerikaanse centrale bank haar inflatievooruitzichten op de lange termijn neerwaarts heeft bijgesteld. De soepele monetaire politiek zal dus erg geleidelijk aan worden afgebouwd en de leidende rentevoet zal nog een hele tijd erg laag worden gehouden.

 

En eens de staatsobligaties en de vastgoedleningen waarover de Fed beschikt, zullen vervallen, zullen deze bedragen opnieuw worden geïnvesteerd in hetzelfde type producten. Op die manier zal de soepele monetaire politiek nog een tijdlang worden gehandhaafd.

 

De markten hoeven zich dus geen zorgen te maken en dat hebben ze goed begrepen: na de aankondiging van de Fed bleef de staatsrente op 10 jaar steken tussen 2,2 % en 2,3 % en ging de S&P500 mooi hoger.

 

Deel dit artikel