Analyse
Mooi beursherstel in oktober 2 jaar geleden - maandag 2 november 2015

Na een correctie van 16 % sinds het hoogtepunt van medio april en een catastrofaal 3e kwartaal, veerden de markten op in oktober. De belegger in euro profiteerde van de depreciatie van de Europese eenheidsmunt.

Centrale banken leiden de dans

– Als gevolg van de uitspraken van de Europese Centrale Bank sloot de euro de maand oktober af onder de 1,10 USD en viel de Europese eenheidsmunt terug t.o.v. de meeste andere munten. Deze depreciatie verschilde evenwel van munt tot munt naargelang de monetaire politiek van elk land. De Zweedse centrale bank reageerde direct door de liquiditeitsinjecties te verhogen zodat de Zweedse kroon niet te veel zou opveren. Mogelijks zal Zwitserland hetzelfde doen.
– In de VS blijft de onzekerheid over de evolutie van de monetaire politiek aanhouden. De Fed zou onder invloed van de sterkte van de dollar een renteverhoging kunnen verschuiven naar 2016, wat positief is voor de munten van de opkomende landen. De Turkse lira en de Braziliaanse real wonnen elk 5 % t.o.v. de euro terwijl de Indonesische roepie 10 % in waarde won.
– China, dat zich bewust is dat de groei op het laagste niveau ligt sinds 2009, heeft zijn leidende rentevoet voor de zesde keer in een jaar verlaagd. De doelstelling hiervan is de kredietverlening aan te zwengelen en de economische vertraging een halt toe te roepen.

 

De monetaire politiek wordt wereldwijd soepeler als reactie op de wereldwijde economische vertraging. Op de obligatiemarkt vertaalt zich dat in een daling van de rente. De VS en het VK vormen de uitzondering. Het renteverschil met de eurozone is dan ook toegenomen.

 

Beleggers vieren feestje

–  De wereldwijde economische vertraging werd bevestigd door allerlei macro-cijfers, maar woog niet op het beleggersgemoed. Integendeel, beleggers werden gerustgesteld door de centrale banken en de rentedalingen, wat hen aanzette om opnieuw in risicovollere activa te stappen. Ondanks het feit dat de bedrijfswinsten door de energiesector naar beneden worden gehaald (daling olieprijs) en er wordt verwacht dat ze in het 3e kwartaal zowel in de VS als in Europa verder zullen dalen, liggen de reeds gepubliceerde bedrijfsresultaten in twee op de drie gevallen boven de verwachtingen. En het 4e kwartaal zou beter moeten zijn.

–  In oktober gingen alle sectoren erop vooruit.
De cyclische waarden (olie, chemie, staal en non-ferro, automobielsector,…) veerden fors op dankzij het herstel van Volkswagen VZ (afgestraft in september na het losbarsten van het emissieschandaal), de sterke cijfers van Daimler en de Chinese fiscale maatregelen die een nieuw elan moeten geven aan de automobielmarkt (toch blijven we voorzichtig en kopen we niets in deze relatief dure sector). In de banksector nemen het aantal herstructureringen toe vooral in de hoek van het investeringsbankieren. Nadat Barclays, UBS en Crédit Suisse maatregelen aankondigden, gaf Deutsche Bank aan dat het voor 2015 en 2016 geen dividend zal uitkeren. Enkel Barclays en UBS lijken ons voldoende de koe bij de horens te vatten.

 

Voor het volledige jaar zou de winst voor Amerikaanse bedrijven zich moeten stabiliseren ondanks het gewicht van de energiewaarden en de sterkte van de dollar. In Europa, waar energiebedrijven minder zwaar doorwegen zouden de bedrijfswinsten er in 2015 met 8 à 10 % op vooruit moeten gaan dankzij de zwakte van de euro en de groeiversnelling.

 

Deel dit artikel