Analyse
Inzetten op de terugval van de euro? 2 jaar geleden - woensdag 25 november 2015

Vandaag zetten de financiële markten volop in op de terugval van de euro tegenover dollar. Maar is dit wel een goed idee?

Wij menen van niet. Ondanks de huidige tendens kan de situatie op lange termijn er immers helemaal anders uitzien.
Wilt u echter op erg korte termijn speculeren (hetgeen wij fors afraden), dan mag u inzetten op de daling van de euro t.o.v. de dollar.
Voor meer info over onze strategie, raadpleeg
onze portefeuilles. 

 

De Federal Reserve plant in december haar leidende rentevoet voor de eerste maal op te trekken. Hierdoor gingen de obligatierendementen in de VS de laatste weken hoger, een tendens die zou moeten aanhouden.

 

In de eurozone zien we net het omgekeerde gebeuren. In het zog van de beslissing van de ECB om haar monetaire politiek nog verder te versoepelen (met mogelijks een nieuwe renteverlaging), boeren de reeds lage Europese rentevoeten nog verder achteruit.

 

Gevolg: een belegging in euro brengt minder op. Bepaalde staatsobligaties bieden zelfs negatieve rendementen. Beleggingen in dollar zijn met andere woorden aantrekkelijker. Een logische verklaring dus voor het momenteel groeiend succes van het groene biljet, terwijl op de wisselkoersmarkten de Europese eenheidsmunt meer en meer de rug wordt toegekeerd.

 

In de volgende weken zal de euro ongetwijfeld verder in waarde dalen. Vraag is echter: zal de euro over een jaar lager noteren dan de dollar? Wij menen van niet en tippen op een stabilisatie rond het huidige niveau. Zo zou de Europese eenheidsmunt, vandaag ondergewaardeerd t.o.v. de greenback, volgens onze berekeningen in de loop van het volgende decennium jaarlijks met iets minder dan 2 % moeten klimmen tegenover de dollar (o.a. doordat in de VS een hogere inflatie wordt verwacht).

 

Mikken op de daling van de euro t.o.v. de dollar zal over een jaar dus een zinloze zet blijken. De winst op de wisselkoersverrichting zal dan immers vrijwel nihil zijn. Over tien jaar zult u, rekening houdend met de verwachte stijging van de euro en de lage rendementen in de VS, o.i. zelfs verlies lijden.

 

Conclusie: uw beleggingshorizon is essentieel bij het bepalen van uw strategie. Hou er altijd rekening mee vooraleer u een beslissing neemt. Afhankelijk van het feit of u een horizon van een maand, een jaar of een decennium voor ogen heeft, zullen uw vooruitzichten immers variëren.

 

Deel dit artikel