Analyse
Eurozone: waaier van monetaire maatregelen voorhanden 2 jaar geleden - vrijdag 23 oktober 2015

"We staan klaar om in te grijpen indien nodig", aldus de voorzitter van de ECB.

Maar al is de verklaring van de centrale bank veelbelovend, toch verandert dit niets aan ons advies. Rekening houdend met de sombere economische vooruitzichten en de lage rente vinden we de aandelen en de obligaties uit de eurozone globaal weinig interessant. Op een paar uitzonderingen na, maken ze geen deel uit van onze portefeuilles. 

 

De leden van de Europese centrale bank hebben besloten om momenteel hun monetaire politiek te handhaven. Wel liet voorzitter van de ECB Mario Draghi verstaan dat nieuwe maatregelen zullen worden genomen in de loop van de maand december.

 

Een beslissing die het gevolg is van de zwakke inflatie (-0,1 % in september) en de aftakelende economische vooruitzichten in het zog van de vertraging van de ontluikende markten.

 

"We zijn bereid om in te grijpen en zullen hierbij een waaier aan monetaire maatregelen aanwenden, indien dit noodzakelijk blijkt", aldus Draghi.

 

Concreet zou de centrale bank overwegen om het versoepelingsplan die in de maart werd gelanceerd, te verlengen (activa-inkoop van 60 miljard euro per maand tot in september 2016), alsook de leidende rentevoet verder te verlagen (o.a. de depositorente die nu -0,20 % bedraagt, om zo de banken te ontmoedigen om hun liquiditeiten onder te brengen bij de ECB).

 

De verklaringen van de ECB werden goed onthaald door de markten, die zo verder zullen kunnen genieten van een overvloed aan goedkope liquiditeiten.

 

Wij delen dit enthousiasme echter niet. Gelijkaardige maatregelen wierpen dan wel hun vruchten af in de VS, dit was te danken aan het feit dat ze gepaard gingen met andere elementen (cultuurverschillen, andere financieringswijze van bedrijven, succes van schaliegas- en olie….). Volgens ons zullen de maatregelen van de ECB echter niet voldoen om de Europese inflatie op te drijven (die trouwens erg afhankelijk is van de grondstoffenprijzen) of de economie duurzaam aan te zwengelen.

 

Deel dit artikel