Analyse
Diamant: een interessante belegging? 2 jaar geleden - vrijdag 23 oktober 2015

Grondstoffen en dan vooral industriële en edele metalen zijn vandaag niet uit de actualiteit weg te branden. Maar over diamant wordt bijna nooit gesproken.

Is dit een goed beleggingsalternatief?

Neen. Diamant vinden we geen goede belegging: te volatiel, te weinig liquide en te weinig transparant. Wilt u er toch aan beginnen door fysiek te kopen, dan moet u zich laten begeleiden door een betrouwbare specialist in de materie.

 

Enkel via bedrijven

Er bestaan geen voor het grote publiek toegankelijke beleggingsfondsen die mikken op de diamantsector. Enkele jaren geleden zaten er 2 beursgenoteerde trackers (ETF) in de steigers, maar daar is uiteindelijk niets van in huis gekomen. Het bleek te moeilijk om een netto inventariswaarde voor die fondsen te bepalen.

 

Mikken op de diamantsector kunt u doen via twee soorten bedrijven: aandelen van diamantontginners (Dominion Diamond Corp., Gem Diamonds DI, Peregrine Diamonds, enz.) en aandelen van grote diamantverkopers (zoals Tiffany & Co en vooral Signet Jewelers), die indirect een deel van de omzet en winsten uit de verkoop van diamant halen.

 

Twee snelheden

De aandelen van de ontginners hebben klappen gekregen op de beurs door de lage vraag uit China. Een bedje waar zowat alle grondstofaandelen in ziek zijn. Goed om weten is dat tal van ontginners relatief kleinschalig zijn. De belegging is ook riskant omdat er met lage marges gewerkt wordt en de mijnen in regio’s liggen die politiek onstabiel zijn. Een uitzondering is Dominion Diamond Corp dat uitsluitend in Canada zit. Vaak kunt u de aandelen kopen onder hun boekwaarde, maar dat zegt alvast iets over het pessimisme in de sector.

 

De retailers doen het daarentegen uitstekend, ook al heeft dat weinig te maken met het verkopen van diamant zelf. Zo schoot de prijs van Signet Jewelers als een raket omhoog na de overname van Zale Corporation, de grote concurrent.

 

Te volatiel

Diamant wordt soms aangehaald als een alternatief voor meer klassieke beleggingen, soms als een vluchtwaarde. We delen die mening niet. In tegenstelling tot goud is het heel moeilijk om de waarde van een diamant objectief te beoordelen: kleur, kristalstructuur, slijp, enzovoort zijn belangrijk en niet alleen de kosten van productie.

 

Ook zijn de diamantprijs en de betrokken sectoren veel minder stabiel dan vaak wordt aangehaald. De financiële crisis deed de koers van afgewerkte diamant sterk dalen in 2008 en in 2009, om nadien historische toppen te scheren. Door de hoge prijs begonnen de verkopen in 2011 te slabakken en kwamen heel wat tussenspelers onder druk te staan.

 

Deel dit artikel