Analyse
De voorbije beursweek 2 jaar geleden - vrijdag 23 oktober 2015

De ECB gaf de beurzen eind deze week een duw in de rug.

Gezien de conjuncturele vertraging doet de ECB wat ze kan om de economie opnieuw aan te zwengelen. Zo liet voorzitter Mario Draghi verstaan dat de centrale bank in december bijkomende maatregelen zou nemen indien dit noodzakelijk zou blijken (door de depositorente voor banken te verlagen, de activa-inkopen te verlengen of op te drijven). Als gevolg van de verklaringen boerde de euro achteruit ten opzichte van de dollar (1 EUR= 1,11 USD) en gingen de beurzen hoger.
Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op +2,6 % vergeleken met vorige week. De S&P 500 oogstte een winst van 1 %. De Bel 20 van zijn kant bleef stabiel.

 

Sectoren

– De technologiesector ondervond een positieve impact van de fraaie resultaten van Alphabet (ex-Google, houden) en Texas Instruments (kopen). Nasdaq klom deze week met 1 %.
– De Europese banksector steeg met amper 1 %, na het ontgoochelende resultaat van Nordea (houden) en het herstructureringsplan van Credit Suisse, dat als onvoldoende dynamisch wordt beschouwd.
– De gezondheidssector verloor 1,6 %. In de VS wordt heftig gedebatteerd over de prijzen van medicijnen. Roche (houden) heeft een puik 3e kwartaal achter de rug en verhoogt zijn verwachtingen voor 2015 (maar onvoldoende opdat we ons advies zouden wijzigen).

 

Aandelen

– Nadat Ageas (houden) in de 1e jaarhelft door piekende beurzen voor 100 miljoen euro (±0,46 EUR per aandeel) uitzonderlijke positieve beleggingsresultaten in China boekte, waarschuwde de groep dat ze in het 3e kwartaal een forse waardevermindering van 62 miljoen euro (±0,28 EUR per aandeel) zal moeten slikken door de forse daling van de Aziatische aandelenbeurzen.
– Bij Barco (houden) bleef, na een bijzonder sterke 1e jaarhelft, de omzet in het 3e kwartaal door bevoorradings- en IT-problemen achter op de verwachtingen. Het orderboek zit goed gevuld terwijl ook de nieuwe bestellingen vlot blijven binnenlopen. Barco handhaaft voor heel 2015 zijn vooruitzichten: een omzetgroei van 5 à 10 % en een hogere bedrijfswinst.
– Brederode (houden): in het 3e kwartaal is de waarde van de beursgenoteerde portefeuille stabiel gebleven. Op de private equity portefeuille streek de holding mooie meerwaardes op. Het aandeel noteert met een decote van ±25 %.
– Daimler (houden) maakte een puik kwartaalresultaat bekend en kon zijn doelstellingen voor heel 2015 bevestigen. Ondanks de recente koersdip is het aandeel niet aantrekkelijk.
– Deceuninck (houden) boekte een puike omzet in het 3e kwartaal. Bijgevolg trekken we onze winstramingen per aandeel op voor heel 2015. Maar rekening houdend met de sterke concurrentie en de onzekerheid in Turkije, handhaven we ze voor 2016.
– D’Ieteren (verkopen) blijft achteruit boeren, o.a. als gevolg van de opgeschorte verkopen van bepaalde VW-modellen in Europa (het aantal betrokken voertuigen zou beperkt zijn maar de impact op het merkimago is zorgwekkend).
– De koers van GTT (kopen) verloor 21 % sinds zijn hoogste punt en onderwaardeert tegenwoordig het werkelijk potentieel van de groep. Beleggers zijn overdreven ongerust over de lichte omzetdaling. Overigens bevestigt de groep haar doelstellingen.
– Melexis (kopen) maakte voor het 3e kwartaal resultaten in lijn met de verwachtingen bekend. Voor het 4e kwartaal tipt het wel op een lichte omzetdaling t.o.v. het 3e kwartaal. De jaaromzet zal met ±20 % stijgen (voorheen 20 à 25 %). Wel zullen de eerder vooropgestelde winstmarges (bedrijfsmarge boven 26 %) gehaald worden. Vanaf begin 2016 verwacht Melexis weer een herstel en op lange termijn zelfs een positief effect van de “dieselgate”
– Metro (houden) zag zijn omzet vorig boekjaar (afsluiting: 30/09) met 1,2 % terugvallen. Zonder wisselkoerseffecten (+0,5 %) en in de bestaande winkels (+1,5 %) loste het wel zijn eigen omzetprognose in. De groep bevestigde tevens haar bedrijfswinstdoelstelling voor het voorbije boekjaar en is hoopvol gestemd voor de eindejaarsverkopen.
– Mobistar (verkopen) verhoogt na een onverwacht sterk 3e kwartaal zijn winstprognose voor 2015. Het bloeden lijkt stilaan gestopt, maar er resten de mobiele operator nog heel wat uitdagingen (vertraging openstelling kabel, nieuwe taksen op zendmasten, afschaffing roamingtarieven…).
– Nordea (houden) maakte een kwartaalresultaat bekend dat lichtjes onder onze verwachtingen ligt. Dit is het gevolg van de lage rente en de volatiliteit op de markten. De groep stelt zich voorzichtig op voor het eindejaar.
– Nyrstar (niet meer kopen, houden) verloor meer dan 1/3 van zijn waarde. De mijnen zijn verlieslatend en gezien de lage zinkprijs houdt de nieuwe CEO grote kuis. De groep zal waarschijnlijk mijnen afstoten. Ook zou de kaspositie moeten worden verstevigd. Maar de toegevingen om beleggers aan te trekken, dreigen de belangen van de huidige aandeelhouders te ondermijnen. We raden u aan om niet meer te kopen in afwachting van meer informatie in de loop van de volgende weken.
– Orange (verkopen) boekte in het 3e kwartaal voor de eerste maal in 6 jaar opnieuw groei. Op vergelijkbare basis klom de omzet met 0,5 %. Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,1 %. De groep trok haar doelstelling voor het bedrijfsresultaat op met 2,5 %. Maar het aandeel blijft ondergewaardeerd.
– Pearson (houden) verlaagt zijn winstverwachtingen voor 2015 als gevolg van desinvesteringen en een afgenomen dynamisme in de VS en in het VK. We blijven echter vertrouwen hebben in de hercentreringsstrategie van de groep.
– Syngenta (houden) profiteerde van het onverwachte vertrek van de CEO. Dit biedt de groep de mogelijkheid om maatregelen te nemen (besparingen, fusies, afstotingen...) in de hoop dat de koers opveert. Niettemin handhaven we momenteel ons advies.
– TINC (kopen) investeert nu ook in het off-shore windpark Nobelwind. Voorts verhoogde de infrastructuurinvesteerder zijn belang in Solarfinance, eigenaar en exploitant van 48 operationele installaties voor fotovoltaïsche stroomproductie in Vlaanderen. Sinds de beursnotering in mei heeft TINC circa 25 miljoen geïnvesteerd (zowat 2/3 van wat bij de beursgang voor investeringen werd opgehaald).
– Umicore (kopen) boekte puike kwartaalverkopen (+10 %) in de lijn van die van het 1e halfjaar. Toch verlaagt de groep haar vooruitzichten wat de bedrijfswinst betreft (zonder uitzonderlijke elementen): tegenwoordig tipt ze op het midden van haar prognosevork (+13 à +24 %) en niet meer op de bovenkant. Niettemin staat Umicore volgens ons een lange periode van gestage winstgroei te wachten.
– Vinci (houden) zag zijn omzet in het 3e kwartaal met 2,8 % toenemen. Voor heel het jaar rekent de groep nu op een stabiele omzet (tegenover een lichte daling voorheen), een verbetering van de bedrijfswinstmarge en een lichte stijging van de winst (zonder eenmalige elementen). Op 12 november (ex-coupon 10/11) betaalt Vinci een tussentijds dividend van 0,57 EUR bruto.

 

Op de agenda

– Maandag 26 oktober: resultaat van Philips, Peugeot, Xerox, tussentijdse verklaring AXA; dividenduitkering van General Electric (0,23 USD bruto); zakenklimaat Duitsland
– Dinsdag 27 oktober: resultaat van Apple, BASF, BP, DuPont, KPN, Novartis, Pfizer, Tessenderlo; tussentijdse verklaring Intervest Offices & Warehouses, Tessenderlo, Vastned Retail Belgium
– Woensdag 28 oktober: resultaat van FCA, UCB, VW, Deutsche Bank, Volkswagen, Heineken, kwartaalomzet van Saint-Gobain
– Donderdag 29 oktober: resultaat van Bayer, Barclays, Delhaize, ENI, Euronav, Exmar, Nokia, Randstad, Royal Dutch, Sanofi, Santander, Solvay, Telenet, Total, tussentijdse verklaring van Befimmo en Home Invest Belgium, kwartaalomzet van L’Oréal en Schneider; Amerikaanse bbp, zakenklimaat Europa
– Vrijdag 30 oktober: resultaat van BME, AB InBev, Airbus, Chevron, Exxon Mobil, Proximus, dividenduitkering van Seaspan (0,375 USD bruto).

 

Deel dit artikel