Analyse
Ook negatieve uitstootcijfers voor de beurzen! 2 jaar geleden - vrijdag 25 september 2015

De beurzen hadden al te lijden onder de onzekerheid rond de vertraging van de Chinese economie en van de wereldeconomie, en ze kregen deze week ook nog eens een schandaal in de autosector te verwerken. Met dank aan VW...

Vrijdagmiddag stond de Stoxx Europe 50 op een verlies van 2% t.o.v. een week eerder. De index bereikte zo bijna opnieuw zijn niveau van begin 2015. De S&P 500 en de Bel 20 moesten allebei ongeveer 1% prijsgeven op weekbasis, Frankfurt dook 4% lager. De autosector is trouwens goed voor de helft van de waarde van de Duitse handelsbalans. De beleggers zijn nog niet helemaal bekomen van het VW-schandaal en trachten de schade op te meten. De Europese autosector verloor 14%, met een terugval van 10% voor BMW en Daimler (allebei houden).
De grondstoffensector verloor opnieuw 7% door de ongerustheid over het groeiritme van de Chinese economie.
De euro, tot slot, verloor terrein nadat de Fed liet weten ondanks alles toch nog altijd van plan te zijn om nog in 2015 haar leidend rentetarief op te trekken.

 

Aandelen

– Ageas (houden) is nog altijd niet koopwaardig, ondanks zijn goede operationele resultaten. De verzekeraar lijdt immers nog altijd onder het Fortis-verleden. Het Brusselse Hof van Beroep bevestigde dat de Fortis-top in 2008 de beleggers heeft misleid met foutieve financiële communicatie, maar het milderde wel de al erg bescheiden boetes voor de voormalige Fortis-toplui en voor opvolger Ageas (slechts 0,001 EUR per aandeel Ageas). Het vonnis biedt wel extra munitie voor andere rechtszaken die nog tegen Ageas lopen en waarvan de afloop onzeker is. In het slechtste geval zouden de schadevergoedingen in totaal kunnen oplopen tot een paar miljard euro (1 miljard = impact van 4,5 EUR per aandeel).
– Care Property Invest (houden), de gereglementeerde vastgoedvennootschap die uitsluitend in woonzorggebouwen investeert, verwierf zopas 2 woonzorgcentra in Turnhout. In de eerste jaarhelft stegen de huurinkomsten met 3,4 % en de winst zonder waardevariaties op het vastgoed en financiële activa met 3%. De GVV verwacht een gelijkblijvend dividend.
– Delta Lloyd (houden) zag zijn koers verder afkalven, hoewel er sinds de halfjaarcijfers van midden augustus geen concreet nieuws te rapen viel. Wellicht is de oorzaak te zoeken bij een aantal negatieve analistenrapporten. Om zijn solvabiliteit op te krikken, zal de verzekeraar hoogstwaarschijnlijk een kapitaalverhoging moeten doorvoeren die de winst per aandeel zal verwateren. Voorts zal er misschien ook in het gulle dividend moeten worden geknipt.
– D’Ieteren (verkopen) lijdt onder het VW-schandaal. Het geschonden imago van de Duitse autobouwer zal wegen op de omzet (VW-merken genereren een derde van de courante winst vóór belastingen).
– Exmar (kopen) gaat zijn lng-activiteiten toch niet bundelen met die van het Noorse John Fredriksen. De reder ziet zo een notering in Oslo en een opwaarderingseffect aan zijn neus voorbijgaan, maar intrinsiek verandert er niets. Het aandeel blijft interessant, al zullen de beleggers mogelijk wat meer geduld moeten oefenen.
– GBL (houden) blijft zijn positie in Umicore (zie hieronder) opvoeren en heeft nu 15% van de aandelen in handen.
– Melexis (kopen) deelde mee in de brokken van het VW-schandaal. Onterecht, want de chipbakker is niet aansprakelijk voor het bedrog van Volkswagen. En de eventuele daling van de verkoop van deze constructeur zal opgevangen worden door een hogere verkoop van andere autobouwers die ook Melexis-technologie gebruiken. Bovendien kan het schandaal leiden tot nog strengere emissienormen en controles, wat in de kaart van Melexis speelt. Profiteer van de daling om (bij) te kopen.
– Miko (verkopen) publiceerde solide halfjaarresultaten (omzet +11,5%, winst +4,1%). De plastic verpakkingen lieten een puike prestatie optekenen. We handhaven onze prognoses.
– Mobistar (verkopen), Proximus (houden), Telenet (verkopen)
Uiterlijk op 5 oktober moet Europa beslissen of de overname van Base door Telenet de Belgische telecommarkt dreigt te verstoren of niet. Ofwel komt er een goedkeuring, ofwel volgt er een diepgaander onderzoek waarna Europa beperkingen aan de transactie kan opleggen. Mobistar hoopt alvast op het laatste, anders wordt het een schier onmogelijke taak om het feitelijke duopolie van Proximus en Telenet te beconcurreren. De lancering door Mobistar van zijn aanbod digitale tv en breedbandinternet via de kabel is gepland voor 17 november, maar het is nog onzeker of die deadline kan worden gehaald. Europa moet immers eerst de definitieve groothandelsprijzen nog goedkeuren.
– Nyrstar (kopen) verloor opnieuw 10%. Naast de onzekerheid over de Chinese vertraging en vraag, zou Glencore mogelijk grote voorraden (o.a. zink) verkopen om zijn schuldenlast te verlagen en zo het evenwicht tussen aanbod en vraag op de zinkmarkt verstoren. Vanuit een langetermijnperspectief blijft het aandeel, dat weliswaar niet risicovrij is, wel interessant om garen te spinnen bij de sluiting van diverse belangrijke zinkmijnen en de opwaartse prijsdruk die daaruit zal voortvloeien.
– TINC (kopen) maakte de eerste resultaten sinds zijn beursgang in mei bekend. Het infrastructuurfonds zit volledig op schema om de bij de beursintroductie gestelde verwachtingen in te lossen en bevestigde het vooropgestelde dividend van 0,35 EUR netto, waarvan op 30 september al 0,09 EUR als voorschot wordt uitbetaald.
– Solvay (houden) roept een buitengewone algemene vergadering bijeen (op 23/10) om de goedkeuring van zijn aandeelhouders te vragen voor een kapitaalverhoging van 1,5 miljard euro, een bedrag dat deels moet dienen om de overname van het Amerikaanse Cytec (composietmaterialen) te helpen financieren.
– Total (houden) gaat zijn investeringen nog verder terugschroeven (daling van 40% sinds 2013). Het dividend wordt gehandhaafd, waardoor de groep een strakke koers zal moeten varen als het niet uit de kasmiddelen wil pompen om dat dividend te bekostigen. Niet-strategische activa zullen worden verkocht ten voordele van meer rendabele activiteiten. In afwachting van hernieuwde groei, geniet de aandeelhouder nog altijd van een gul dividendrendement (6,1% bruto).
– Umicore (kopen) zou ook gevolgen kunnen ondervinden van het VW-schandaal, maar of die negatief (afkeer van dieselwagens en dus van complexere katalysators), of positief zullen zijn (strengere uitstootnormen), valt nog af te wachten.
– Zurich Insurance (houden) zal een verlies moeten boeken door de ramp in augustus in een Chinese havenstad. Het wordt voorlopig begroot op 275 miljoen dollar of zowat 5% van de verwachte winst voor 2016. Opnieuw een harde noot voor de tak niet-levensverzekeringen, die in het tweede kwartaal ook al ontgoochelde. De Zwitserse verzekeraar moet noodgedwongen verzaken aan de overname van het Britse RSA en aan zijn expansiestrategie.

 

Op de agenda

– Dinsdag 29 september: indicatoren vastgoedmarkt en consumentenvertrouwen in de VS; inflatiecijfers België
– Woensdag 30 september: dividenduitkering GTT (1,30 EUR bruto); jaarvergadering Colruyt (met update over de vooruitzichten 2015-16)
– Donderdag 1 oktober: dividenduitkering Coca Cola (0,33 USD bruto)
– Vrijdag 2 oktober: dividenduitkering Kimberly Clark (0,88 USD bruto); cijfers detailhandel en tewerkstelling in de VS

 

Deel dit artikel