Analyse
Nieuw-Zeelandse dollar: nog steeds mijden? 2 jaar geleden - donderdag 24 september 2015

Hoe zien de vooruitzichten er uit voor de Nieuw-Zeelandse economie en de munt nadat de centrale bank de leidende rentevoet heeft verlaagd?

Ondanks een correctie van 20 % tegenover de Europese eenheidsmunt sinds de maand april blijft de Nieuw-Zeelandse dollar duur en hoewel het renteverschil tussen de eurozone en Nieuw-Zeeland aanzienlijk is, vinden we het onvoldoende om de verwachte daling van de munt op te vangen.
WE RADEN U DAN OOK AAN OM DE MUNT NOG STEEDS TE MIJDEN.

 

De Nieuw-Zeelandse centrale bank heeft eerder deze maand haar leidende rentevoet verlaagd tot 2,75 % omdat de economie momenteel door een dipje gaat. De belangrijkste reden voor deze vertraging is de daling van de grondstoffenprijzen. Nieuw-Zeeland is een belangrijke exporteur van onder andere melk, vlees, hout, enz. Sinds juni is het al de derde keer dat de centrale bank haar rente kortwiekt. De kans is trouwens groot dat de centrale bank, die bijlange niet al haar pijlen heeft verschoten, nog voor het einde van het jaar minstens een extra keer de rente lager zet.
De vertraging van de Nieuw-Zeelandse economie moet evenwel worden gerelativeerd. Vooreerst omdat de macro-cijfers verre van catastrofaal zijn: in het eerste kwartaal (laatste beschikbare statistieken) bedroeg de groei nog 0,2 % op kwartaalbasis en 2,6 % op jaarbasis. De autoriteiten zijn daarenboven van mening dat de goed draaiende toerisme- en bouwsector samen met een positief migratiesaldo de economie zal blijven ondersteunen.
De autoriteiten hebben ook nog heel wat bewegingsruimte. Op monetair vlak is dat zeker het geval omdat de leidende rentevoet zich op een niveau bevindt ver boven dat van de eurozone of de VS. Ook budgettair heeft het land speling want de overheidsfinanciën behoren tot de gezondste ter wereld.
Moet u hierom in Nieuw-Zeeland beleggen? We denken van niet.

Deel dit artikel