Analyse
Moeilijke tijden in Indonesië... 2 jaar geleden - dinsdag 29 september 2015

Meerdere factoren spelen momenteel in het nadeel van de Indonesische economie. Is profiteren van de daling van de beurs van Djakarta een goed idee?

Ja! Door de forse onderwaardering van de roepie t.o.v. de euro, en aangezien de beurs van Djakarta goedkoop is, verdienen Indonesische aandelen een plaatsje (5%) in een goed gediversifieerde portefeuille. We raden u de tracker Lyxor ETF MSCI Indonesia aan of het fonds Fidelity Indonesia A.

 

Duidelijke vertraging

Indonesië boekte in het 2de kwartaal zijn laagste groeicijfer sinds de herfst van 2009, nl. 4,67% (t.o.v. ±7% eind 2010). Diverse factoren speelden de voorbije jaren in het nadeel van het land:
– Als belangrijke producent van palmolie, rubber, steenkool en aardolie, leed Indonesië zwaar onder het einde van de grondstoffenboom (grondstoffen: 50% van de Indonesische export, 20% van de overheidsinkomsten).
– Ook leed Indonesië onder de vertraging in China, zijn tweede handelspartner. De export daalde en sinds 2012 dook de handelsbalans regelmatig in het rood.
– Indonesië is erg afhankelijk van buitenlands kapitaal, wat een probleem kan zijn in periodes van grote turbulentie op de internationale financiële markten. Zo was Indonesië een van de eerste groeilanden die beleggers de rug toekeerden. Het ontgoochelende parcours van de nieuwe president maakte dat alleen maar erger.

 

Een verloren jaar

President Widodo werd verkozen op basis van zijn hervormingsprogramma. Hij kondigde onder meer aan dat hij de subsidies voor brandstoffen zou afschaffen (overblijfsel van oliecrisis in de jaren '70), waardoor de Indonesische overheid elk jaar ruim 15 miljard euro zou besparen en de enveloppe voor erg verouderde infrastructuur zou aandikken tot 20 miljard euro.

 

Op 1 januari werden de subsidies weliswaar voor het eerst teruggeschroefd, maar in het tweede kwartaal werd de stijging van de olieprijs (+20% in roepie) niet doorgerekend aan de pomp. En tussen 2011 en 2014 werd slechts 85% van de goedgekeurde budgetten daadwerkelijk uitgevoerd, waardoor veel prioritaire infrastructuurwerken vertraging opliepen.

 

Financieel debacle

De economische vertraging en de niet nagekomen beloftes zorgden ervoor dat het imago van Indonesië bij de beleggers flink wat averij opliep. Ze keerden het land de rug toe, waardoor zowel de munt als de aandelenmarkten omlaag doken.

 

Sinds zijn piekniveau in juli 2012 verloor de roepie al 40% t.o.v. de euro en 50% t.o.v. de dollar. Door het zwakke vormpeil van de munt steeg de inflatie tot boven de 7% (ingevoerde producten veel duurder) en moest de centrale bank haar leidende rentevoet optrekken tot 7,50%, een niveau nefast voor het investeringspeil en de economische activiteit.

 

De bedrijven, van wie de schulden voor 90% in dollar zijn uitgedrukt, zagen hun schuldenlast automatisch aanzwellen, wat onvermijdelijk ging wegen op hun activiteit. En aangezien bijna 40% van de Indonesische overheidsobligaties in handen is van buitenlandse beleggers, maakt ook de regering zich zorgen over de val van de roepie. Overigens verloor de beurs van Djakarta sinds 7 april al ±25% van haar waarde.

 

Potentieel is niet ineens verdampt

Volgens ons de beurs van Djakarta overdreven afgestraft. Het land behoudt immers belangrijke troeven: de bevolking is jong, de productiviteit stijgt en de schuldenlast is beperkt (overheidsschuld minder dan 30% van het bbp).

 

Om die troeven te verzilveren, is de ontwikkeling van 's lands infrastructuur (o.a. elektriciteits- en transportnetwerk) absoluut noodzakelijk. Ook moeten de brandstofsubsidies verder worden teruggeschroefd om de overheidsinvesteringen op te krikken. De productiesector, de handel en de landbouw zo snel mogelijk dereguleren is een tweede stap in de goede richting.

 

Deel dit artikel