Analyse
Fed verhoogt rentevoet niet 2 jaar geleden - vrijdag 18 september 2015

De Amerikaanse centrale bank heeft besloten haar leidende rentevoet onveranderd te laten, rekening houdend met de nog altijd zorgwekkende situatie van de wereldeconomie.

Als gevolg van de beslissing van de Fed zal de volatiliteit op de markten waarschijnlijk aanhouden en zullen beleggers nog een tijd de kat uit de boom kijken. Vrijdagmiddag sloot de S&P 500 de week af op ongeveer +1 % ten opzichte van een week geleden. De Stoxx Europe 50 klokte af op een magere 0,5 % en de Bel 20 verloor 0,3 %.

 

Markten en sectoren

– De euro ondervond een positieve impact van de beslissing van de Fed en veerde op tot 1,14 USD.
– Ook de goudkoers profiteerde van de aangehouden rentevoeten (beleg enkel in goud als de grond onder uw voeten te heet wordt, en dit voor slechts 5 à 10 % van uw vermogen).
– De grondstoffensector boerde op weekbasis lichtjes achteruit als gevolg van de voorzichtige attitude van de Fed om de wereldeconomie te behoeden.
– De dranksector (+5,1 %) profiteerde van het bod van AB InBev (houden) op SABMiller. Carlsberg, Pernod Ricard en Heineken (verkopen) gingen deze week iets hoger.
– Ondanks het autosalon van Frankfurt maakt de autosector zich zorgen om de vertraging van de groeilanden. Na jaren een tweecijferige groei te hebben geboekt, lijdt China, 's werelds grootste automarkt, onder een economische vertraging, waardoor vrijwel alle spelers uit de sector hun winstvooruitzichten neerwaarts dreigen te moeten stellen. Gemiddeld verloren de aandelen uit de autosector 11,7 % sinds juli. Toch zijn ze niet koopwaardig. Volgende aandelen mag u houden: Peugeot, Renault, Daimer, Michelin en VW. FCA, D’Ieteren en Valeo mag u verkopen.

 

Aandelen

– AB Inbev (houden) en SABMiller (niet speculeren) onderhandelen over een fusie-overname om te profiteren van het complementaire aspect van hun markten. Maar gezien de omvang van de operatie zal de overname niet zonder slag of stoot verlopen (concurrentieautoriteiten, onzekerheid over kostenbesparingen, stijging van de schuldenberg…).
– bpost (houden) is niet meer geïnteresseerd in de overname van de Roemeense post, die volgens de groep niet voldoet aan een aantal criteria. De beurs kon deze beslissing appreciëren. Het project werd immers als risicovol beschouwd.
– Elia (houden) ging deze week nog eens 3 % hoger. Sinds de publicatie van het halfjaarresultaat, dat boven de verwachtingen lag en geruststellend is wat de evolutie van het dividend betreft, veerde de koers al met 15 % op.
– E.ON (houden) boerde verder achteruit en zal mogelijks nieuwe provisies moeten aanleggen om opslagplaatsen te bouwen voor nucleair afval.
– Philips (verkopen) voorziet in 2016 een erg lage omzetgroei. Wel zou de winstgevendheid moeten opveren (zonder herstructureringskosten). We zijn echter wantrouwig. De groep ontgoochelde al meermaals in het verleden en bovendien gaat de situatie op de groeimarkten bergaf (China...). De opsplitsing van de tak verlichting zal wel degelijk plaatsvinden in 2016, waardoor de groep opnieuw zal kunnen focussen op de takken lifestyle (elektronica,...) en gezondheid. Maar het aandeel is te duur.
– Er werd een bod gelanceerd op Spadel (ga in op het bod). De familie du Bois, waartoe ook de CEO behoort en die 91 % van het bedrijf in handen heeft, zal weldra een bod doen op de overige aandelen in omloop tegen 95 EUR per aandeel. Er bestaan voldoende goede redenen waarom het aandeel van de beurs zou moeten verdwijnen: het aandeel is weinig liquide, de balans is voldoende solide opdat het bedrijf zijn investeringen zelf zou financieren (zonder op de beurs te noteren), de beursnotering kost de groep een fikse duit en bovendien brengt dit tal van verplichtingen mee inzake communicatie en het rapporteren van resultaten. Het bod is volgens ons interessant rekening houdend met de verwachte winst per aandeel voor 2015 (4,10 EUR), de boekwaarde (bijna 30 EUR voorzien tegen eind 2015) en het verwachte dividend.
– ThromboGenics (verkopen) veerde over de week met 45 % op wat nog steeds te danken is aan het opgetrokken belang van zakenman Philippe Vlerick in het labo (Vlerick heeft nu 6,4 % in handen). De koers overtreft nu de cashmiddelen. Na de mislukte commercialisatie van Jetrea in de VS is ThromboGenics nu weer een biotech met producten in ontwikkeling in een erg vroeg stadium. In de volgende jaren zullen de cashmiddelen als sneeuw voor de zon smelten.

 

Op de agenda

– Maandag 21 september: uitkering dividend van Royal Dutch Shell (0,47 USD bruto); vastgoedindicator in de VS, Japanse beurzen gesloten
– Dinsdag 22 september: uitkering dividend van Euronav (0,62 USD netto); consumentenvertrouwen in de Europese Unie; Japanse beurzen gesloten
– Woensdag 23 september: halfjaarresultaat van TINC, uitkering dividend van Eni (0,40 EUR bruto) en van STM (0,10 USD bruto); economische indicatoren in Europa en de VS
– Donderdag 24 september: bestelling duurzame goederen in de VS
– Vrijdag 25 september: uitkering dividend van Nasdaq OMX (0,25 USD bruto); bbp in de VS

 

Deel dit artikel