Analyse
De Amerikaanse centrale bank handhaaft het status-quo 2 jaar geleden - maandag 21 september 2015

De Fed schoof de eerste verhoging van haar leidend rentetarief nog maar eens voor zich uit.

Terwijl de situatie in China zorgen baart, oogt de conjunctuurhemel in de VS altijd goed. Zelfs met een aarzelende centrale bank, blijven Amerikaanse aandelen onmisbaar voor uw portefeuille

Besteed er tot 10% aan via de tracker iShares Core S&P 500 ETF.

 

Ideaal moment bestaat niet

Het monetair comité van de Fed op 16 en 17 september jl. draaide weer niet uit op een renteverhoging. Als motivatie voor het status-quo wees voorzitster Yellen op ongunstige ontwikkelingen en op het lage inflatiepeil (0,2 % in augustus, wat een heel eind onder het doel van 2% is). Maar als we geen rekening houden met de energieprijzen (-15% in een jaar) dan bedraagt het inflatiepeil 1,8 %. De indicatoren in de VS zijn positief. De werkloosheid is teruggevallen tot 5,1% en de economische groei in het tweede kwartaal bedroeg 2,7 %. Het is wel zo dat de vertraging in China en in de groeilanden weegt op de wereldeconomie, maar door zich achter dat argument te verschuilen, vergeet Yellen dat de context op geen enkel moment perfect zal zijn voor een renteverhoging en dat de turbulenties gevoed worden door onzekerheid.

 

Opkomende markten opgetogen

Bij de grootste ontgoochelden over de beslissing van de Fed vinden we de opkomende landen terug. De voorzitter van de Peruviaanse centrale bank vat het goed samen: "de huidige onzekerheid richt meer schade aan dan dat een renteverhoging zelf zou doen". De groeilanden kampen al met een kapitaalvlucht en met forse dalingen van hun munten, dus het is niet dat een stijging met 0,25% van het Amerikaanse rentepeil die bewegingen nog fors zou aanwakkeren. Er zijn ook beleggers die in het status-quo van de Fed een signaal zien dat de Amerikaanse economie het minder goed stelt dan dat de statistieken laten uitschijnen. Die situatie ondermijnt de geloofwaardigheid van de centrale bankiers.

 

Besluiteloosheid ondermijnt geloofwaardigheid

Elk kwartaal geven de 17 centrale bankiers in de VS afzonderlijk maar anoniem aan hoe ze de leidende rente zien evolueren. In juni waren er maar twee die op een status-quo tot eind dit jaar mikten, de anderen waren gelijk verdeeld en tipten op rentestijgingen van resp. 0,25, 0,50 en 0,75%. Logischerwijs maakten de markten daaruit op dat de Fed haar rentetarief twee keer met 0,25% zou optrekken. Toch stemden op de recentste bijeenkomst over het monetair beleid 16 gouverneurs voor het status-quo. Een meerderheid van hen verwacht nog altijd een renteverhoging vóór het einde van het jaar, drie gouverneurs gaan nu uit van een voortzetting van het nulrentebeleid, en eentje tipt zelfs op een negatieve rente!

 

En wat nu?

Het gebrek aan zichtbaarheid op het Amerikaanse monetaire beleid zal de volatiliteit op de beurzen blijven voeden en de groeilanden zullen daar de eerste slachtoffers van blijven. De verhouding tussen euro en dollar zal blijven evolueren in functie van de verwachtingen. Maar de timing van eventuele renteverhogingen heeft minder belang dan het verwachte rentetraject in zijn totaliteit. En wat die toekomstige evolutie betreft, zal het werkwoord omhoogkruipen beter passen dan omhoogschieten. Veel meer dan het Amerikaanse monetaire beleid, is het uiteindelijk het vormpeil van de economie in de VS en in China dat de evolutie op de financiële markten zal dicteren.

 

Deel dit artikel