Analyse
China ontgoochelt, Europa bevestigt 2 jaar geleden - donderdag 24 september 2015

De PMI-index, die peilt naar de activiteitsgraad bij de aankoopmanagers van de bedrijven, geeft aan dat het vormpeil van de industrie in China zwak blijft, terwijl Europa toch enigszins kan geruststellen

Globaal bekeken beleggen we nog altijd 10% van onze portefeuilles in Chinese aandelen, via de fondsen Fidelity Funds - China Focus (A EUR, A USD en Y EUR)
Aangezien de economische groei in Europa amper zal uitstijgen boven de 1% in 2015, laten we de eurozone in het gros van
onze portefeuilles voor wat ze is.

 

In China viel de PMI-index in september terug tot 47 punten, het laagste niveau sinds 2009. Zowel wat betreft de bestellingen, de export, de productie als de verkoopprijzen schakelt de vertraging een tandje hoger. De binnenlandse vraag slaagt er niet in om het over te nemen van de investeringen en de export en zich echt te ontpoppen tot de nieuwe groeimotor van de economie. De officiële groeidoelstelling van 7% voor 2015 oogt steeds moeilijker haalbaar.

 

In de eurozone zijn de PMI-cijfers geruststellender. Er was in september wel een daling in zowel de dienstensector als de industrie ten opzichte van de maand ervoor, maar de index blijft in positief terrein (boven de 50, wat wijst op groei). Duitsland, dat zijn cijfer lichtjes zag terugvallen tot een nog altijd fraaie 54,3 punten, blijft een van de meest dynamische economieën binnen de eurozone. In Frankrijk neemt de activiteit in de dienstensector toe (51,2 punten) en is er een herstel in de industrie (van 48,4 naar 51,9), maar dat is vooral te danken aan de gunstige conjunctuurparameters (lage energieprijzen, lage rentestand en zwakke euro). Zonder grondige hervormingen, en met het gevaar dat het toegenomen wantrouwen door de Volkswagen-affaire dreigt uit te deinen naar de hele autosector, is een echte revival van de Franse industrie nog lang geen voldongen feit.

Deel dit artikel