Analyse
Braziliaanse real: terreinverlies blijft maar duren 2 jaar geleden - vrijdag 25 september 2015

Twee weken nadat kredietbeoordelaar S&P de schuldrating van Brazilië terugschroefde, is de lijdensweg voor de real nog altijd niet ten einde.

We raden u echter af om als belegger Brazilië helemaal de rug toe te keren. Wellicht zal de real zich stabiliseren en indien de hervormingswil van het land zich daadwerkelijk realiseert is een voorzichtig herstel mogelijk. De real is ondergewaardeerd ten opzichte van de euro en obligaties in de munt bieden hoge rendementen. We blijven dan ook een klein deel van onze portefeuilles aan obligaties in real besteden, via de fondsen HSBC Global Investment Funds Brazil Bond (A USD of A EUR).

 

Presidente Dilma Rousseff en het Nationaal Congres hebben neen gezegd tegen een wet die de belastingsdruk op diesel zou verlagen en die de Braziliaanse overheid zowat 14 miljard euro aan inkomsten zou doen mislopen (terwijl het land er nu al maar moeizaam in slaagt om zijn financiën op orde te krijgen).

 

Dat "neen" volstond echter niet om de beleggers gerust te stellen: er blijft veel onenigheid binnen de meerderheid, waardoor hervormings- en financiële saneringsprojecten telkens weer vertraging oplopen.

 

De real verloor de voorbije maand 12%, ondanks de interventie van de centrale bank, die zich zorgen maakt om de impact van de zwakke munt op het inflatiepeil (ingevoerde producten worden immers een pak duurder).

 

Na zijn schijnbaar oneindige duikvlucht (-31% op jaarbasis), is de real nu ondergewaardeerd en is het ergste o.i. wel achter de rug. Brazilië toont alvast zijn goede wil om zijn begrotingsbeleid weer op de rails te krijgen en op monetair vlak zet de centrale bank haar strijd tegen de inflatie voort. Vroeg of laat zullen die inspanningen vruchten afwerpen, temeer omdat heel wat Braziliaanse exportbedrijven garen spinnen bij de zwakke real om aan competitiviteit te winnen op de internationale markten, en omdat een rentestijging in de VS alweer werd uitgesteld.

 

Deel dit artikel