Analyse
Bloedige zomer op de beurzen 2 jaar geleden - dinsdag 1 september 2015

De wereldwijde beurzen, die meer en meer aandacht geven aan de Chinese economische vertraging, zijn sinds midden juli gemiddeld met 10 % teruggevallen. Hierdoor is het rendement voor 2015 nog slechts 5 %.

GEEN PANIEK! De Chinese vertraging is weliswaar verontrustend en een mogelijke crisis zal niet zonder gevolgen zijn voor de rest van de wereld. Maar de Chinese autoriteiten hebben nog voldoende troeven achter de hand om een zachte landing en de heroriëntatie van de economie naar meer binnenlandse consumptie te doen slagen. Daarenboven blijven de Amerikaanse en Europese macro-cijfers in de goede richting evolueren en zullen de bedrijfscijfers over 2015 een groei laten optekenen.
Laat u leiden door onze strategie voor uw beleggingen.

 

Munten uit opkomende landen storten ineen

De turbulentie uit China ontregelde de wisselmarkten deze zomer. De eerste slachtoffers zijn de landen die grondstoffen produceren. Ze werden zwaar getroffen door de economische vertraging van China die de grondstoffenprijzen heeft doen terugvallen tot historische minima.

 

Rusland, waar de huidige olieprijzen nauwelijks de productiekosten dekken en in een recessie zit mede door de crisis in Oekraïne, heeft de roebel sinds midden juli met 16 % zien terugvallen tegenover de euro.

 

De Braziliaanse real van haar kant verloor 14 % nu Brazilië in een recessie zit en wordt geplaagd door grote binnenlandse problemen.

 

Andere deviezen die gevoelig zijn voor schommelingen in de grondstoffen vielen ook terug. Zo verloren de Zuid-Afrikaanse rand en de Indonesische roepia 10 % en 8 %.

 

Deze forse correcties waren niet enkel het lot van opkomende landen. De Australische en Canadese dollar verspeelden 5 en 6 % tegenover de euro. Ook andere munten, die niet zijn blootgesteld aan grondstoffen maar met structurele zwakheden kampen, werden slachtoffer van kapitaalvlucht. Dit was het geval voor de Mexicaanse peso (-8 %), de Koreaanse won (-5 %) en de Indiase roepie (-7 %).

 

Stevige beurscorrectie

Sinds midden juli verloren de wereldwijde beurzen 10 %. De belangrijkste reden is het slechte nieuws uit China. De drievoudige verrassende devaluatie van de yuan, die midden augustus door de Chinese autoriteiten werden uitgevoerd om de export te stimuleren, gooiden extra olie op het vuur. Beleggers vrezen nu dat de Chinese economische groei sterker zou kunnen terugvallen dan verwacht en ontvluchten risico.

 

Op sectorniveau kregen bedrijven actief op het vlak van grondstoffen de volle laag. De economische vetraging in China weegt op de grondstoffenprijzen, die in sommige gevallen op de lage niveaus van 2008-2009 staan.

 

De oliewaarden krijgen daarenboven nog af te rekenen met de overproductie van Saoedi-Arabië en de mogelijke stijging van de Iraanse productie. Ondanks de winstdaling zijn verschillende grote oliemaatschappijen solide genoeg om zonder kleerscheuren door de huidige turbulentie te komen en aantrekkelijke dividenden te blijven bieden. We raden onder meer Chevron en BP aan.

 

De autoproducenten kregen eveneens de wind van voren. De Chinese automobielmarkt heeft haar dynamiek verloren en in de andere opkomende markten gaan de zaken niet beter. In India stagneert de markt en weegt de overcapaciteit, in Rusland en Brazilië zijn de verkopen in vrije val waardoor producenten gedwongen worden om besparingsmaatregelen door te voeren. Blijf deze sector mijden.

 

Deel dit artikel