Analyse
Beursweek: vrees voor wereldwijde economische groei 2 jaar geleden - vrijdag 4 september 2015

De aankondiging van nieuwe macrocijfers, die eens te meer de vertraging van de Chinese economie bevestigden, had alweer een volatiele beursweek tot gevolg.

Beurzen

De vrees voor de wereldwijde economische groei wordt door alsmaar meer actoren gevoed. Zo mikt het IMF op een zwakkere groei dan oorspronkelijk verwacht. De ECB verlaagt van haar kant de groeivooruitzichten van de eurozone voor 2016. Als gevolg van de huidige volatiliteit treden langetermijnbeleggers steeds voorzichtiger op. Beleggers die op korte termijn speculeren hebben dan ook vrij spel.
Maar al kondigde de voorzitter van de ECB aan bereid te zijn de economie te zullen steunen in geval van nood en kon hij zo de markten geruststellen, toch verloor de Stoxx Europe 50 tegen vrijdagmiddag 2 % op weekbasis. De S&P 500 boerde deze week met 1,9 % achteruit. In China en Japan werden dan weer verliezen opgetekend van respectievelijk 4 en 5 %. Ook de Bel 20 kreeg met de volatiliteit af te rekenen en sloot de week af op -1,2 %.

 

Aandelen

– Apple (houden) sloot een partnership af met Cisco, de multinational gespecialiseerd in uitrustingen voor bedrijfsnetwerken en internet om het gebruik van zijn iPhones en iPad in bedrijven te boosten (momenteel nog vrij zeldzaam in het bedrijfsleven). Een akkoord dat voor beide partijen erg interessant is en voor Apple wel eens zou kunnen uitmonden in een nieuwe groeipool. Geen overbodige luxe gezien de wereldwijde economische vertraging, vooral in China, waar de groep tegenwoordig meer dan 25 % van haar omzet draait. – Bij Atenor (kopen) gaan de projecten mooi vooruit. De situatie in Hongarije en Roemenië wordt alsmaar beter. Uiteindelijk zullen de projecten er mooie meerwaardes opleveren. Volgens ons zal de groep haar dividend voor dit jaar optrekken.
– Barclays (kopen) verkoopt het gros van zijn Portugese activiteiten aan het Spaanse Bankinter, conform het plan dat de afstoting van niet-strategische activa voorziet. Als gevolg van deze operatie zal de groep een verlies optekenen in het 3e kwartaal.
– BNP Paribas (houden) maakte beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend dankzij meerwaardes verkregen uit de afstoting van activa, de stijging van de dollar en de goede prestaties op de aandelenmarkten. Hierdoor wordt de balans verstevigd en kan BNP Paribas zijn doelstellingen voor 2016 bevestigen.
– Delta Lloyd (houden), dat sinds begin dit jaar zowat halveerde, bereikte de voorbije week zijn laagste punt sinds zijn beursintroductie (tegen 16 EUR) in 2009. Sinds de aankondiging van een fors halfjaarverlies op 11 augustus, die de vrees voor een nieuwe onvermijdelijke kapitaalverhoging aanwakkerde, lijkt de val van de aandelenkoers nog maar moeilijk te stoppen. De verzekeraar ondervond bovendien nog extra verkoopdruk na het nieuws dat een hefboomfondsbeheerder zijn belang heeft afgebouwd van meer dan 5 naar minder dan 3 %. Wat het tussentijds keuzedividend betreft, kozen circa 46,4 % van de aandeelhouders voor nieuwe aandelen. 22,05 dividendcoupons gaven daarbij recht op 1 nieuw aandeel.
– D’Ieteren (verkopen) verhoogt na een 2e kwartaal boven de verwachtingen zoals voorspeld zijn winstgroeidoelstelling voor belastingen en uitzonderlijke elementen. De groep trekt haar verwachtingen op van +10 % tot +20 à 25 %. Wij tipten voorheen op +19 %, maar blijven twijfelen of D'Ieteren in staat is zijn winstgevendheid significant op te trekken in de komende jaren.
– Trafigura de grondstoffenspecialist, profiteerde van de lage koers van het Belgische Nyrstar (kopen) deze zomer om zijn belang op te drijven van 15 % tot 20,02 %. De groep versterkt zijn positie als hoofdaandeelhouder maar is niet van plan een bod te doen op Nyrstar.
– ION Geophysical (houden) kondigde recentelijk nieuwe kostenbesparingen aan om het hoofd te bieden aan de ineenstorting van zijn activiteit. De groep zal 25 % van haar personeel laten afvloeien, waardoor 5 à 6 miljoen USD zal worden uitgespaard. Ook zal ION zijn kosten strikter gaan controleren, wat 40 miljoen USD zou opleveren. Een noodzakelijk kwaad opdat de groep heelhuids deze ergste crisis ooit zou doorkomen. Het aandeel blijft erg riskant.
– Met een winst van 1,71 EUR per aandeel lag het jaarresultaat (afsluiting op 30/06) van de holding KBC Ancora (houden) boven de bankverzekeraar KBC Groep (houden) perfect in lijn met de verwachtingen. KBC Ancora herschikt bovendien zijn schuldstructuur waardoor de intrestlasten de volgende 2 boekjaren zullen afnemen.
– Syngenta (houden) tracht de frustratie van zijn beleggers als gevolg van de verwerping van het bod van Monsanto weg te werken. De groep zal voor 2 miljard aan eigen aandelen inkopen en zal de divisie moestuinzaden afstoten. De afstoting van de bloemenzaden werd eerder al in augustus aangekondigd. De doelstellingen voor 2015 en 2016 zijn bevestigd.
– UCB (verkopen) maakte bekend dat de testen voor de behandeling van osteoporose ontwikkeld met het Amerikaanse Amgen positieve resultaten opleverden. Dit is groot nieuws gezien deze behandeling één van de 3 nieuwe groeipolen van de groep vormt. Overigens werd de verkoop van het Amerikaanse filiaal gespecialiseerd in generieken (aangekondigd eind 2014) voor 1,23 miljard USD afgerond. UCB zal de – De vertraging van de Chinese economie heeft geen effect op de vooruitzichten van Umicore (kopen). De verkopen van oplaadbare batterijen blijven immers intact. De verwachtingen aangekondigd op 31 juli hielden al rekening met een vertraging van de katalysatoren. Er valt een mooie winstgroei te verwachten.
inkomsten uit de verkoop aanwenden om zijn schuld af te bouwen. 
– Gestuwd door de groeimarkt Duitsland kon de vastgoedontwikkelaar VGP (verkopen) met sterke halfjaarresultaten uitpakken. De vastgoedportefeuille, het aantal nieuwe huurcontracten en de huurinkomsten groeiden fors. Voorts zijn er een pak nieuwe gebouwen in aanbouw en zette de groep zijn eerste stappen richting Spanje waar het in de 2e jaarhelft zijn eerste investeringen verwacht.
– Zetes (houden) heeft een uitstekend 1e halfjaar achter de rug. Hoewel de omzet “maar” met 8,1 % klom, wist de identificatiespecialist de winstmarges gevoelig op te trekken waardoor de bedrijfswinst met 136,7 % klom en de nettowinst zelfs met 162 %. Vooral de tak goederenidentificatie (Goods ID) deed het erg goed. Personenidentificatie (People ID) zag zijn omzet daarentegen terugvallen (nog geen grote deal dit jaar). Over het hele jaar mikt Zetes op een aanzienlijke groei van Goods ID en ook People ID belooft sterk te presteren. De technologiespecialist gaat dan ook voor het beste jaar ooit.

 

Op de agenda

– Maandag 7 september: Amerikaanse markten gesloten (Labor Day). Industriële productie in Duitsland. Dividenduitkering van Delta Lloyd (0,42 EUR).
– Dinsdag 8 september: bbp van Japan.
– Woensdag 9 september: dividenduitkering van Unilever (0,3 EUR), IBM ontmoet zijn beleggers.
– Donderdag 10 september: dividenduitkering van IBM (1,3 USD), Rio Tinto (68,92 p.), Exxon (0,73 USD), Chevron (1,07 USD), halfjaarresultaten van Sofina.
– Vrijdag 11 september: dividenduitkering van Pearson (18 p.); consumentenvertrouwen in de VS.

Deel dit artikel