Analyse
Week gedrukt door Chinese munt 2 jaar geleden - vrijdag 14 augustus 2015

Toch klokte de S&P 500 vrijdagmiddag af op +0,3 % ten opzichte van een week voordien. De Stoxx Europe 50 daarentegen boerde met 3,2 % achteruit terwijl de Dax 4,1 % verloor, de Cac 40 ongeveer 3,3 % en de Bel 20 zo'n 4 %.

Markten

Nu China besloten heeft de yuan te devalueren (-3,0 % t.o.v. de dollar, -4,6 % t.o.v. de euro) vrezen de markten ervoor dat Peking nog competitiever zal worden, alsook dat het land zich mogelijks voorbereidt op een zware crisis, die het economisch herstel wereldwijd wel eens in de kiem zou kunnen smoren.
Niettemin slaagden de Amerikaanse beurzen erin om de week met winst af te sluiten. De markten hopen er immers op dat de Fed als gevolg van de Chinese devaluatie zijn eerste renteverhoging zal uitstellen.
De meeste groeilanden boerden deze week echter achteruit. Want als China's economische gezondheid te wensen over laat, dan zal het land minder grondstoffen consumeren (die de groeilanden in grote hoeveelheid produceren). Ook dreigt China, nu zijn munt goedkoper is, aan concurrentiekracht te winnen.
Op de beurs verloor Brazilië op weekbasis 1,7 %, Mexico 1,7 % en India 3,0 %. Op de wisselmarkten moest de Indiase roepie 3,7 % inboeten terwijl dit voor de Indonesische roepia 3,2 % was, voor de Braziliaans real 2,1 % en voor de Koreaanse won 3,2 %.

 

Sectoren

– De autosector verloor deze week 4,5 %, afgestraft door de forse blootstelling van de autoconstructeurs actief in het luxegamma aan de Chinese markt. Zo leed Daimler een verlies van 7,5 % en zakte BMW met 6,8 %. Ook Peugeot, dat sterk ingeplant is in China, moest eraan geloven (-7,7 %).
– De grondstoffensector vreest voor een nieuwe daling van de vraag naar ijzererts, koper of nikkel, waardoor de prijzen een duik nemen. De mijnsector ging met 3,1 % achteruit, Rio Tinto verloor 5 %.
– Dezelfde tendens was te merken in de staalsector (-4,2 %): ArcelorMittal kelderde met 8,3 %, Schnitzer Steel daalde met 4,8 %.
– Ook de luxesector kreeg deze week rake klappen. Zo ging LVMH 7,5 % lager, Swatch Group 7,7 %, Richemont 6,8 % en Hermès 6,2 %. Op wereldniveau zijn de Chinezen immers afnemer van 45 % van alle geproduceerde luxegoederen en door de devaluatie van de yuan neemt hun koopkracht in het buitenland af.

 

Aandelen

– Ageas (houden) blijft op overnamepad. Dankzij een deal met een bank in Vietnam gaat de groep ook daar levensverzekeringen verkopen. Voorts zou ze, na de inlijving van de verzekeringstak van AXA in Portugal, nu ook belangstelling hebben voor twee lokale spelers.
– Bekaert (houden) dat meer dan een kwart van zijn omzet uit Azië haalt (vooral uit China!) was in Brussel verreweg het grootste slachtoffer van de vrees voor een afkoeling van de Chinese economie. De week voordien was de staaltechnologiegroep nog een van de grootste stijgers na verrassend goede halfjaarcijfers.
– Cisco Systems (houden) boekte een resultaat in de lijn van de verwachtingen (winst per aandeel: +7 %). Bijgevolg bevestigen we onze ramingen voor de twee komende jaren.
– CSC (verkopen) maakte een kwartaalresultaat conform de verwachtingen bekend, bevestigt zijn jaardoelstelling en kondigt een opsplitsing van de groep in 2 entiteiten aan. Deze zal in oktober worden afgerond (deze scheiding overtuigt ons geenszins, ook is het potentieel effect hiervan al in de koers verrekend).
– Delta Lloyd (houden) verloor meer dan een kwart van zijn waarde na de bekendmaking van zijn halfjaarcijfers. Hoewel de verzekeringsactiviteiten op zich goed boerden, moest de groep een zwaar nettoverlies opbiechten door boekhoudkundige verliezen op de beleggingsportefeuille. Daardoor zakte ook de solvabiliteitsratio en rezen er twijfels of de verzekeraar tijdig aan de verstrengde kapitaalnormen in 2016 kan voldoen. Een nieuwe kapitaalverhoging lijkt quasi onvermijdelijk en mogelijks zal het stabiele dividend sneuvelen. We zijn geen koper meer.
– Deutsche Post (houden) presteerde vorig kwartaal onder de verwachtingen en verlaagt zijn winstgevendheidsdoelstelling voor 2015. De vooruitzichten op de lange termijn komen hierdoor echter niet in het gedrang.
– Bij Fagron (verkopen) bleven de slechte halfjaarresultaten nog steeds nazinderen. Beleggers hebben vragen bij het groeiverhaal, terwijl een kapitaalverhoging onafwendbaar lijkt door de zware schuldpositie. Shorters blijken alvast een positie te hebben opgebouwd.
– Google (houden) richt de holding Alphabet op om zijn activiteiten te reorganiseren, transparanter te worden en het vertrouwen van zijn beleggers terug te winnen. Gezien Google zich engageert in allerlei uiteenlopende projecten, zijn zij zich de laatste tijd namelijk steeds wantrouwiger gaan opstellen. Google zal op de beurs worden vervangen door de gloednieuwe entiteit. Vraag is echter of de Belgische belegger op deze operatie zal worden belast of niet.
– De halfjaarcijfers van Kraft Heinz (houden) toonden een significant contrast aan tussen de Kraft en Heinz (wat geen goed voorteken is voor de integratieprocedure). Maar de groep neemt de nodige maatregelen en voorziet voldoende tijd om de verwachte synergieën te genereren.
– Melexis (kopen) moest terrein prijsgeven ondanks zijn puike jaarcijfers. Sommige beleggers hadden blijkbaar op nog meer gehoopt en een aantal analisten begonnen de chipbakker te duur te vinden. Een beurshuis adviseerde het aandeel te verkopen uit vrees voor een krimp van de wagenverkoop in China en een groeivertraging voor Melexis. Wij zijn een andere mening toegedaan. Volgens ons zal Melexis de volgende jaren marktaandeel blijven winnen en een puike groei optekenen.
– Nyrstar (kopen) behoorde ook tot de verliezers van het China-verhaal. Het Aziatische land is immers ‘s werelds grootste afnemer van grondstoffen. En als de vraag begint af te nemen zal ook de zinksmelter dit voelen.
– Option (verkopen) veerde nog eens op nadat het bekendmaakte dat het een contract binnenhaalde om de klanten van de grootste Mexicaanse telecomoperator van een mobiele wifi-oplossing te voorzien. Goed nieuws maar zeker niet voldoende om de specialist in draadloze communicatie uit het dal te halen.

 

Op de agenda

– Dinsdag 18 augustus: kwartaalresultaat van Wal-Mart Stores en Bell; inflatie in het VK
– Woensdag 19 augustus: kwartaalresultaat van Vestas Wind Systems; inflatie in de VS
– Donderdag 20 augustus: kwartaalresultaat van Euronav (definitieve cijfers), Montea, Ahold en JinkoSolar
– Vrijdag 21 augustus: halfjaarresultaat van Qrf

Deel dit artikel