Analyse
Turkse lira blijft het moeilijk hebben 2 jaar geleden - donderdag 20 augustus 2015

De Turkse munt was lange tijd overgewaardeerd t.o.v. de euro. Tegenwoordig is dit verschil stilaan aan het verdwijnen. Is het bijgevolg interessant om op de beurs van Istanboel te beleggen?

Niet echt. Vooreerst omdat de grote volatiliteit van de aandelenmarkt van de beurs van Istanboel onvoldoende wordt gecompenseerd door de verwachte rendementen. Vervolgens omdat er zowel op politiek als op monetair en geopolitiek vlak grote vraagtekens blijven bestaan.
Vermijden.

 

De groeilanden, Turkije in het bijzonder, hebben het vandaag vrij moeilijk. Zo boerde de Turkse lira op drie maanden met 10 % achteruit t.o.v. de euro, waardoor de munt een bodemniveau bereikte. De beurs van Istanboel verloor over dezelfde periode 27 %.

 

Oorzaak zijn, net als elders het geval is, de vrees rond de verdere evolutie van de Chinese economie en de verwachte renteverhoging in de VS. Bovendien heeft het land af te rekenen met flink wat interne problemen, wat het beleggersvertrouwen in het land ondermijnt.

 

Sinds de verkiezingsnederlaag van president Erdogan slagen de politici er immers niet in om een coalitie te vormen. Bijgevolg is een terugkeer naar het stemhokje niet uitgesloten. Bovendien lijdt het land door zijn lange grens met Syrië onder een netelige geopolitieke situatie.

 

Ook blijven er vragen bestaan rond de monetaire politiek die het land voert. Zo stemde de Turkse centrale bank op vraag van de regering in om een vrij soepele monetaire politiek te blijven hanteren, waardoor de rente op een zeer laag pitje blijft branden. Probleem is dat een dergelijke monetaire politiek voeren, net nu de Amerikaanse Federal Reserve op het punt staat zijn rente op te trekken, geen goede beslissing is en de lira verder afzwakt.

 

Met een inflatie van 6,8 % in juli en een steeds zwakkere munt (waardoor de import alsmaar duurder wordt), dreigt de centrale bank vroeg of laat zijn leidende rentevoet plotseling fors te moeten optrekken. Of nog maar eens een bron van onzekerheid voor buitenlandse beleggers, op wie het land net rekent om het aanzienlijk tekort op zijn lopende rekening weg te werken (5,7 % van het bbp in 2014).

Deel dit artikel