Analyse
Goede week in Europa, Brent daalt fors 2 jaar geleden - vrijdag 7 augustus 2015

De grote verliezer van de week is olie.

De Stoxx Europe 50 won 1,2 % tegenover een week eerder aangedreven door de DAX (+2,4 %) en de CAC40 (+2,2 %). De S&P500 verloor 1 % en de Nasdaq 1,4 %.
De Bel 20 van haar kant won 1,3 %.

 

Markten

In de eurozone hebben geruststellende macro-cijfers (PMI-index) en optimisme rond de toekomst van de Griekse crisis de markten gerustgesteld.

 

In de VS had de beurs het niet onder de markt na verklaringen van een lid van de Fed. Hij stelde onder meer dat enkel een aanzienlijke verslechtering van de economische indicatoren de Fed ervan zou weerhouden om de rente in september te verhogen.

 

De opkomende markten kregen het ook hard te verduren na die uitspraken en door de appelflauwte van de Chinese economie, die op de grondstoffenprijzen weegt.

 

Munten

De roebel verloor 3,6 % en de Braziliaanse real 2,4 %.
De euro verzwakte tijdens de week (gezien het vooruitzichten van hogere rentevoeten in de VS terwijl de ECB zeker tot september 2016 activa zal blijven opkopen), maar wist zich te herpakken om uiteindelijk af te sluiten rond 1,09 USD.

 

Olie

De prijs van Brent-olie viel met 7,8 % terug tot ongeveer 48,50 USD. De reden is de verzwakking van de Chinese economie die op de vraag weegt terwijl het aanbod maar blijft aandikken (in de VS blijft schalie-olie groeien).

 

Sectoren

– Ondanks de daling van de olieprijs heeft de oliesector de schade kunnen beperken.
Na de stevige daling van vorige week vrijdag na de publicatie van tegenvallende resultaten, onder andere van Chevron (kopen), wisten oliewaarden zich deze week kranig te houden. De meeste majors hebben stevige fundamenten zodat ze langdurig lage olieprijzen de baas kunnen.
– De mediasector verloor 2,8 %. Verschillende grote namen hebben tegenvallende cijfers bekendgemaakt. Er is twijfel gerezen over de toekomst van Amerikaanse betaaltelevisie nu de concurrentie van spelers die online video aanbieden zoals Netflix meer en meer voelbaar wordt.
– De bankwaarden namen niet deel aan de opwaartse tendens in Europa. De gepubliceerde resultaten werden gemengd onthaald: positieve verrassing van Société Générale (houden), ontgoocheling bij Crédit Agricole.
– Wat verzekeringen betreft, werden de resultaten van Axa (kopen) op gejuich onthaald, deze van Zurich Insurance (houden) en Allianz (houden) ontgoochelden.

 

Aandelen

– AB InBev (houden) ontgoochelde in het 2e kwartaal (de verkochte volumes kwamen lager uit dan verwacht in de VS en Brazilië).
– Ageas (
houden) pakte uit met beter dan verwachte halfjaarresultaten, weliswaar geboost door uitzonderlijke beleggingsresultaten in China. Terwijl de premie-inkomsten op de Belgische thuismarkt stagneerden (schadeverzekeringen) of terugvielen (leven) presteerde Azië goed. De verzekeraar gaat nog eigen aandelen inkopen en startte onderhandelingen over de overname van de Portugese verzekeringsactiviteiten van AXA.
– Ascencio (kopen) heeft de wind in de zeilen. Dankzij recente investeringen stegen in de eerste negen maanden van het boekjaar de huurinkomsten met 9,8 %. Ook de winst ging er stevig op vooruit. De vennootschap beoogt een dividend dat minstens gelijk is aan dat van vorig jaar. Wij tippen op iets meer.
– Bekaert (houden) was de grootste stijger in de Bel 20 en profiteerde duidelijk van de verrassend goede resultaten en de daaruit voortvloeiende adviesverhogingen.
– bpost (houden) moest het grootste verlies in de Bel 20 incasseren en ook de grootste klap sinds zijn beursgang. De resultaten kwamen onder de verwachtingen uit (druk op postvolumes). Maar de groep blijft in staat om aanzienlijke liquiditeiten te genereren en dus zijn dividend te behouden.
– Delta Lloyd (kopen) : uitspraak over een geschil met De Nederlandsche Bank (DNB). De rechter oordeelde dat de opgelegde boete grotendeels terecht is, maar milderde ze lichtjes. Delta Lloyd wenst het geschil af te ronden en ziet af van hoger beroep. De financieel directeur neemt ontslag.
– Dexia (verkopen) kon voor de eerste keer sinds de groep begin 2011 uiteenviel in het tweede kwartaal een minieme winst boeken. Die is echter louter te danken aan boekhoudkundige effecten en niet aan de operationele gang van zaken. De kleine aandeelhouder zal er echter niets van overhouden.
– Deutsche Telekom (verkopen) heeft zijn doelstellingen voor 2015 bevestigd na een kwartaalrapport zonder verrassingen.
– Fagron (verkopen) verloor na slechte kwartaalresultaten meer dan een kwart van zijn waarde (leed vooral onder de nieuwe terugbetalingsregels in de VS).
– Heineken (verkopen) doet het beter dan verwacht dankzij enkele innoverende producten; maar de koers is te veel gestegen.
– ING (houden) zag zijn netto rente-inkomsten dalen maar boekte in het tweede kwartaal toch een fors hogere winst. De Amerikaanse verzekeringsactiviteiten (Voya) zijn volledig van de hand gedaan, terwijl de afbouw van de Europese (NN Group) volop aan de gang is. De groep knoopt opnieuw aan met een tussentijds dividend (0,24 EUR bruto) en heeft het voornemen om ten minste 40 % van de jaarlijkse nettowinst uit te keren.
– KBC (houden) zette het beste kwartaal in jaren neer. Behalve dat de rentemarge onder druk staat loopt op commercieel vlak voorts alles op wieltjes. De kosten zijn onder controle en de Ierse dochter aan de beterhand. Recent deed de groep ook een overname, de eerste sinds de crisis. Over dit boekjaar zal er geen dividend zijn maar vanaf boekjaar 2016 zal jaarlijks minstens 50 % van de winst worden uitgekeerd.
– Lafarge (verkopen) : na de heropening van het omruilbod heeft de fusiegroep LafargeHolcim nu 96,4 % van het kapitaal en minstens 95,3 % van de stemrechten van Lafarge in handen. LafargeHolcim gaat via een uitrookbod de resterende aandeelhouders verplichten om hun aandelen af te staan.
– Metro (houden) kon over de eerste 9 maanden van zijn boekjaar vrij degelijke resultaten voorleggen en bevestigt zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar (weliswaar aangepast voor de verkoop van Kaufhof en Inno). De distributeur neemt ook Classic Fine Foods Group over, de Aziatische marktleider voor leveringen aan grootkeukens, die klassehotels en –restaurants in Azië en het Midden-Oosten belevert.
– Nokia (verkopen) heeft zijn cartografiefiliaal verkocht tegen een prijs die onder de verwachtingen lag.
– Procter & Gamble (houden) moet maatregelen nemen om zijn omzet opnieuw te doen groeien; hoewel de koers fors is gedaald, is het aandeel niet aantrekkelijk.
– Resmed (houden) versterkt zich in China na de overname van Curative Medical; De kwartaalomzet lag boven de verwachtingen maar het kwartaaldividend ontgoochelde.
– Time Warner (houden) daalde ondanks de publicatie van beter dan verwachte cijfers (de groep trok zijn jaardoelstellingen niet op, gezien de twijfel rond betaaltelevisie).
– WDP (verkopen): de recente expansie in Nederland legde geen windeieren. Na een eerste sterke jaarhelft trekt de vennootschap haar verwachtingen op.

 

Agenda

– Maandag 10 augustus: kwartaalcijfers van Kraft Heinz
– Dinsdag 11 augustus: kwartaalcijfers van Adecco, Delta Lloyd en CSC; ZEW-index (beleggersvertrouwen in Duitsland)
– Woensdag 12 augustus: kwartaalcijfers van E.ON en Cisco Systems; industriële productie in de eurozone
– Donderdag 13 augustus: kwartaalcijfers van Aegon, Nestlé, Oriflame en Sabesp; detailhandelsverkopen in de VS, verslag van de laatste vergadering van de ECB
– Vrijdag 14 augustus: BBP en inflatie in de eurozone

Deel dit artikel