Analyse
Fed blijft aarzelen 2 jaar geleden - vrijdag 21 augustus 2015

De eerste verhoging van de Amerikaanse leidende rentevoet (verwacht voor september, behalve in geval van ontgoochelende macrocijfers) zou wel eens kunnen worden uitgesteld.

We verkochten een deel van onze Amerikaanse aandelen en staken de winst ervan op zak. Toch blijven we een klein deel van onze portefeuille op deze markt beleggen.

 

Het verslag van de laatste vergadering van de Fed (die eind juli plaatsvond, dus voor de devaluatie van de yuan) toont aan dat de meningen er verdeeld zijn.
Zo zijn verschillende leden van mening dat de Amerikaanse economie voldoende is hersteld om een lichte renteverhoging te kunnen verdragen. Anderen blijven zich echter zorgen maken om de nog steeds erg zwakke inflatie. Want behalve een aantal pieken is de inflatie sinds de lente van 2012 nooit langdurig op de beoogde 2 % blijven hangen. En een renteverhoging zou de vrees voor een langdurige inflatie onder deze beoogde doelstelling versterken. Bovendien zullen de consumptieprijzen door de devaluatie van de yuan t.o.v. de dollar, waardoor Chinese producten goedkoper zullen worden, opnieuw onder druk komen te staan en zal de vrees voor deflatie hierdoor nog meer worden aangewakkerd. Gezien de huidige omstandigheden ziet het er dus naar uit dat de eerste renteverhoging nog dit jaar zal plaatsvinden, al zat dit waarschijnlijk niet in september gebeuren. Als gevolg hiervan zakte de Amerikaanse rente op 10 jaar tot 2,1 % ten opzichte van 2,4 % een maand geleden.

Deel dit artikel