Analyse
Beurzen flink gekelderd afgelopen week 2 jaar geleden - vrijdag 21 augustus 2015

Onzekerheid en economische vertraging. Deze twee factoren, die op de aandelenmarkten niet zozeer worden gesmaakt, waren de hoofdingrediënten van de week!

Vrijdagmiddag verloor de Dow Jones 2,8 % ten opzichte van een week voorheen (de index bereikte zijn laagste punt sinds oktober) en viel de S&P500 met 2,7 % terug. De Stoxx Europe 50 boerde dan weer met 3,3 % achteruit (daling van 5 % in Frankfurt want China is een belangrijke klant van Duitsland), terwijl dit voor de Bel 20 meer dan -3,5 % was.

 

Beurzen

De herfst dreigt onzekerheid met zich mee te brengen: de Fed aarzelt immers over wanneer het nu precies zijn leidende rentevoet zal optrekken, de Griekse regering heeft haar ontslag ingediend en kondigde nieuwe verkiezingen aan en China blijft de wereld kopzorgen baren (de Chinese beurzen leden fikse verliezen en de markten twijfelen eraan of China een ernstige crisis zal kunnen vermijden).

 

Vluchtwaarden

Het feit dat de Fed de renteverhoging waarschijnlijk niet in september zal doorvoeren had een positieve impact op het Amerikaans staatspapier. Ook blijven Amerikaanse staatsobligaties een belangrijke vluchtwaarde. De Amerikaanse staatsrente op 10 jaar boerde tot 2,1 % achteruit.
De Duitse schuld, eveneens een interessante vluchtwaarde, kende een gelijkaardige evolutie. De rente op 10 jaar kelderde er tot onder 0,6 %.
De goudkoers is dan weer geklommen (+3,1 %) en bedraagt momenteel 1.149 USD per ons.

 

Sectoren

– De sector voor edele metalen (+7 %) profiteerde van de opgeveerde goudkoers.
– De staal- en autosector verloren respectievelijk 5,3 % en 4,1%. Renault kondigde personeelsafslankingen aan in India, waardoor de koers bergaf ging.
– De technologiesector verloor 4,9 %, afgestraft door de halfgeleiders, die vaak als de barometer van de sector worden beschouwd.
– De meest defensieve sectoren (farma, telecom, utilities, voeding) konden beter standhouden.
– De oliesector verloor 5,7 % als gevolg van de daling van de olieprijs. Om het hoofd te bieden aan deze tijdelijke prijsdaling, deze moeizame periode te boven te komen en het dividend te waarborgen, voeren de spelers uit de oliesector aanzienlijke kostenbesparingen door. Bijgevolg wordt er op de investeringen beknibbeld en vallen afstotingen te verwachten.
Ondanks deze forse aftakeling van de marges blijft de sector solide en in staat om zonder overdreven veel schade deze turbulente periode te doorstaan. We handhaven onze adviezen.

 

Exxon Mobil (houden) boekte zijn slechtste resultaat sinds 2009.
Chevron (kopen) moest bovendien ook afwaarderingen optekenen (resultaat daalde met 90 %). De groep schortte haar investeringen op en kondigde afstotingen aan om het dividend te waarborgen (brutorendement: 5,1 %). We verlagen onze ramingen, maar het aandeel blijft goedkoop.
Het nettoresultaat van Royal Dutch Shell (houden) viel met 37 % terug.
Total (houden) beperkt de schade: zijn nettoresultaat zakte met 2 %.
Ook Repsol (kopen) en BP (kopen) kregen rake klappen.

 

Aandelen

– Delhaize (houden) profiteerde van de goede resultaten van Ahold (houden), waarvan de winst klimt met 32,7 % (opgepept door wisselkoerseffecten) en dat marktaandeel verovert in de VS en in Nederland. De fusie zou midden 2016 plaatsvinden.
– E.ON (houden) kondigde een daling van het kwartaalresultaat aan. Wel is dit conform onze verwachtingen. De groep heeft moeilijke beslissingen genomen, maar deze zullen hun vruchten afwerpen, al zal dit niet voor morgen zijn. Gezien het gulle dividend (rendement van meer dan 5 % bruto) loont het de moeite te wachten.
– Euronav (kopen) maakte een tussentijds dividend bekend (0,62 USD bruto). Als men dit optelt bij de 0,25 USD bruto die Euronav al uitkeerde in mei, dan zal de groep al 77 % van haar winst van het eerste halfjaar hebben uitgekeerd. De vrachttarieven voor het olievervoer gaan momenteel bergaf. Dit is echter het gevolg van seizoenseffecten. De tarieven zouden moeten opveren bij het naderen van de winter. Profiteer van de lage koers.
– Fagron (niet kopen) zet zijn koersdaling verder in het zog van de aankondiging van het halfjaarresultaat, en dit ondanks de inkoop van eigen aandelen door de CEO. De Amerikaanse activiteiten lijden onder de wijzigingen van het terugbetalingssysteem van de ziekteverzekeringen. Bijgevolg dreigt de stijging van de verkochte volumes de daling van de verkoopprijzen niet te kunnen compenseren.
– Nestlé (houden) tracht zowel op de ontwikkelde markten als op de groeimarkten te focussen. De balans is aanmoedigend, maar de doelstelling op de korte termijn (omzetgroei van 5 % in 2015) lijkt ons overdreven optimistisch.
– Sabesp (houden) boekte een minder slecht dan verwachte bedrijfswinst. Maar ondanks de koersdip (als gevolg van de economische vertraging in Brazilië) is het aandeel niet aantrekkelijk.
– Sipef (niet kopen) maakte een quasi gehalveerd halfjaarresultaat bekend. De geproduceerde volumes liggen op peil, maar de prijzen voor palmolie boeren achteruit. Ook is er geen reden tot optimisme voor de komende maanden (overproductie op de markt, nieuwe exportheffing, mindere mooie vooruitzichten voor biodiesel in Indonesië). We tippen op een terugval van de winst per aandeel van bijna 60 % voor 2015. Ondanks de koersdaling en tenzij zich een klimaatramp voordoet waardoor de palmolieprijs zou opveren, is het aandeel geen koopje.
– Syngenta (houden) overweegt om zijn kleine activiteit flowers seeds van de hand te doen. Dit zal waarschijnlijk geen significante impact hebben. Overigens bevestigt de groep dat ze zelfstandig wenst te blijven (en slaat dus het bod van Monsanto af). Het halfjaarresultaat overtreft onze verwachtingen, maar de hoger dan verwachte herstructureringskosten zetten ons aan om onze ramingen te verlagen.
– Vestas Wind Systems (verkopen) maakte een uitstekend kwartaalresultaat bekend ondanks de zwakke olieprijs. De vooruitzichten zitten echter al ruimschoots in de koers.

 

Op de agenda

– Maandag 24 augustus: halfjaarresultaat van Roularta
– Dinsdag 25 augustus: IFO-index van Duitsland (zakenklimaat), Case-Shiller in de VS USA (vastgoedprijzen)
– Woensdag 26 augustus: kwartaalresultaat van Tessenderlo, Agfa-Gevaert, Picanol,
ThromboGenics
– Donderdag 27 augustus: kwartaalresultaat van Bouygues; halfjaarresultaat van Brederode, IBA, EVS, Kinepolis, Option, CMB; bbp van Spanje, bbp van de VS (herziening), inflatie in Japan
– Vrijdag 28 augustus: halfjaarresultaat van Elia, Sioen, Van de Velde, Ackermans & van Haaren, CFE, jaarresultaat van KBC Ancora; bbp van Brazilië, bbp van het VK (herziening)

Deel dit artikel