Analyse
Week gedrukt door technologiegroepen 2 jaar geleden - vrijdag 24 juli 2015

De resultaten van bepaalde grote technologiebedrijven hebben hier en daar voor een domper gezorgd. Nadat de beurzen recentelijk opveerden, streek menig belegger zijn winst op. Vrijdagmiddag sloten de Nasdaq en de S&P 500 de week af met een verlies van 1 %. De Stoxx Europe 50 boerde deze week met 2 % achteruit en de Bel 20 verloor iets minder dan 1 %.

Markten

Het halfjaarresultatenseizoen is geopend.
75 % van de bedrijven die hun resultaten bekendmaakten, boekten een hoger dan verwachte winst terwijl slechts 52 % een omzet boven de verwachtingen kon voorleggen.
In de VS twijfelde men deze week of de beurzen nog hun koersklim van de voorbije maanden zullen kunnen verderzetten gezien hun reeds hoge waardering.

 

Sectoren

– Verschillende bedrijven uit de technologiesector zorgden voor ontgoocheling op de markten (IBM, Apple, Microsoft, Yahoo!).
– De farmasector verloor deze week 1,2 %.
– Ook de sector van de edele metalen moest eens te meer terrein prijsgeven (-7,5 %); de goudprijs zakte weg tot onder de 1100 USD. Gezien het risico gelinkt aan de Griekse kwestie nu lager ligt en de renteverhoging in de VS steeds dichterbij komt, keren alsmaar meer beleggers defensieve activa de rug toe.

 

Aandelen

– Apple (houden) maakte een resultaat bekend opgepept door de verkopen van de iPhone in China, dat ons aanzette onze ramingen lichtjes op te trekken. Ondanks de koersdaling is het aandeel niet koopwaardig.
– Barco (houden) legde voor het eerste semester puike verkoopcijfers voor dankzij de sterke dollar. Wel kelderde de bedrijfswinst door een wijziging van de boekhoudkundige verwerking van de gemaakte R&D-kosten. Barco blijft op zoek naar overnames en verhoogt zijn omzetprognose voor dit jaar.
– CMB (verkopen) maakte een resultaat bekend in de lijn van de verwachtingen. Het transport van droge bulk blijft verlieslatend (al veerden de tarieven op in het zog van de snellere scheepssloop, toch blijven ze te laag opdat CMB winstgevend zou zijn). Volgens ons zal de groep niet voor 2018 opnieuw met groei aanknopen.
– Daimler (houden) kondigde een resultaat aan dat bewijst dat de groep in staat is om haar concurrenten BMW en Audi op afstand te houden.
– Deceuninck (houden) kon bogen op een mooi bedrijfsresultaat. De verkopen en de marges klommen over het 1e halfjaar meer dan verwacht. Toch trekken we onze ramingen niet op gezien de stijging van de financiële lasten en de belastingen.
– IBM (kopen), dat zijn activiteiten aan het reorganiseren is, boekte een resultaat conform de verwachtingen: de omzet boerde met 13 % achteruit (of met 1 % op vergelijkbare basis). In de activiteiten waaruit de groep de meeste groei put (gegevensanalyse, cloud, enz.), klommen de inkomsten met 30 %. De koers is overdreven afgestraft.
– Mobistar (verkopen) kon in het 2e kwartaal weer klanten winnen. Toch daalde de omzet in het 1e halfjaar met 3,5 %. De winst ging er daarentegen wel lichtjes op vooruit. Mobistar bereidt zich voor om de komende maanden via de kabel (eindelijk) zijn (her)intrede te maken op de televisie- en vastebreedbandmarkt. De groep handhaaft haar winstvooruitzichten voor het hele boekjaar.
– Nasdaq OMX (houden) maakte een mooi resultaat bekend, gered door zijn kostenbesparingen en overnames (die de negatieve wisselkoerseffecten konden compenseren).
– Novartis (houden) biechtte een daling van de kwartaalwinst per aandeel op van 13 %. Dit is een sterkere terugval dan voorzien, die te wijten is aan de slechte prestaties van Alcon, zijn filiaal actief in oogheelkunde, uitzonderlijke lasten als gevolg van zijn transformatie en wisselkoerseffecten. De groep mikt op nieuwe producten en op zijn kankermedicijnen om de concurrentie te tackelen. Niettemin verlagen we onze winstramingen.
– Nyrstar (kopen) maakte een beter dan verwacht resultaat bekend (bedrijfswinst voor afschrijvingen: +53 %). Dit is echter enkel te danken aan de raffinagetak. De mijnactiviteiten hebben immers eens te meer ontgoocheld (er werden zware waardeverminderingen opgetekend). Toch mag u inzetten op de toekomstige remonte van de zinkprijs.
– Roche (houden) zette een mooie prestatie neer, dankzij zijn medicijnen ter bestrijding van kanker en de goede eerste resultaten van Esbriet (tegen longfibrose).
– Texas Instruments (kopen) biechtte een daling van de kwartaalomzet op van 2 % en verwacht voor het huidige kwartaal een nog sterkere terugval als gevolg van de afnemende vraag van klanten actief op de markt voor communicatie en pc's alsook in de industrie. Desondanks blijft de winstgevendheid klimmen. Dit is te danken aan de focus van de groep op chips met een hoge toegevoegde waarde.
– Wereldhave Belgium (kopen) kwam globaal genomen met goede halfjaarresultaten en geruststellende vooruitzichten op de proppen. We handhaven onze winst- en dividendschatting voor 2015 maar verhogen die voor 2016 en 2017.

 

Op de agenda

Maandag 27 juli: kwartaalresultaat van Reckitt, Philips; uitkering dividend van General Electric (0,23 USD bruto); index ondernemersvertrouwen in Duitsland
Dinsdag 28 juli: kwartaalresultaat van UBS, LVMH, Pfizer, Merck, Orange, Michelin; uitkering dividend van US Ecology (0,18 USD bruto)
Woensdag 29 juli: kwartaalresultaat van Barclays, GlaxoSmithKline, Melexis, Total, Solvay, Ontex, Wolters Kluwer, Saint-Gobain, Lafarge, Schneider, Bayer, KPN, Volkswagen, GDF Suez
Donderdag 30 juli: kwartaalresultaat van Telefónica, Deutsche Bank, Royal Dutch, Euronav, Exmar, GBL, Delhaize, Telenet, Vastned Retail Belgium, Intervest Offices & Warehouses, Vinci, Randstad, Procter & Gamble, Siemens, Nokia, Sanofi, Eni, AB InBev, Enel, Air Liquide, Santander en L’Oréal; uitkering dividend van Seaspan (0,375 USD bruto); werkloosheid en bbp van de VS
Vrijdag 31 juli: kwartaalresultaat van BNP Paribas, Exxon, Umicore, Cofinimmo, Befimmo, Proximus, Bekaert, Carrefour, UCB, ArcelorMittal, Airbus en Chevron; index consumentenvertrouwen in de VS

 

Deel dit artikel