Analyse
Voorbije beursweek: markten bleven zen 3 jaar geleden - vrijdag 3 juli 2015

Begin deze week was op de markten een zekere volatiliteit te merken. Maar gezien de hoop op een positieve uitkomst in het Griekse dossier bleef een paniekgolf uit.

Vrijdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op ongeveer -2,5 % op weekbasis (Milaan verloor 5 %, Madrid 4,5 % en Brussel 2,7 %). De S&P 500 boerde van zijn kant 1,2 % achteruit.

 

In Europa zijn de rentevoeten in de zuiderse landen maandag geklommen. De rest van de week bleven ze echter stabiel, een teken van vertrouwen.
In de VS versterkten de goede indicatoren en positieve statistieken de hypothese dat de Fed dit jaar wel degelijk zijn leidende rentevoet zal verhogen. Bijgevolg ging de euro lichtjes lager tegenover de dollar.

 

SECTOREN

De grondstoffensector verloor deze week 2,4 %, de oliesector 1,5 %. De banksector, die erg gevoelig is voor de Griekse problematiek, verloor dan weer een flinke 3 %.
In de telecomsector besloot Europa de roamingtarieven in de eurozone te verlagen en zelfs af te schaffen vanaf midden 2017. Een streep door de rekening van de operatoren. In België zal dat vooral wegen op de inkomsten van Mobistar (verkopen) dat nagenoeg (nog) uitsluitend actief is op de mobilofoniemarkt, en in mindere mate op die van Proximus (houden) en Telenet (verkopen) dat recent mobilofonieoperator Base overnam.

 

AANDELEN

– BP (kopen) sloot een akkoord met het Amerikaanse gerecht om een einde te maken aan de vervolgingen in het kader van een explosie op een platform in de golf van Mexico in 2010. BP zal 18,7 miljard dollar ophoesten (iets minder dan voorzien). Dankzij deze operatie zullen beleggers het aandeel kunnen herontdekken (we verlagen onze risico-indicator van 4 naar 3).
– Chemours, de nieuwe entiteit waarin de divisie speciaalchemie van DuPont (houden) werd opgenomen, heeft op 1 juli zijn eerste officiële stappen gezet op de beurs van New York. Verkoop dit aandeel (we zullen het verder niet opvolgen).
– Delta Lloyd (kopen) heeft de verkoop van de Belgische banktak (Delta Lloyd Bank) aan de Chinese groep Anbang nog steeds niet kunnen afronden (nog geen groen licht van de toezichthouders) maar verwacht dit deze zomer te kunnen doen.
– Exmar (kopen) zal zijn lng-tak (ondergebracht samen met die van John Fredriksen) naar de beurs van Oslo brengen, een erg belangrijke markt voor deze sector. Dit zal een betere visibiliteit bieden en de activiteiten beter waarderen. We schatten de waarde van het aandeel in op minimum 14 EUR (t.o.v. 13 voorheen).
– GDF Suez (kopen) zet zijn ontwikkeling in hernieuwbare energie verder door het Franse Solairedirect over te nemen. De impact zal beperkt zijn. De koers is nog overdreven afgestraft.
– General Electric (kopen) zou graag zijn divisie huishoudapparaten aan Electrolux verkopen (om verder te focussen op zijn zware industrie) maar krijgt hierbij stokken in de wielen gestoken door de Amerikaanse concurrentieautoriteiten.
– Gimv (kopen) heeft na de fusie tussen het beursgenoteerde Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest zijn belang in Greenyard Foods deels verkocht om de free float van Greenyard Foods te verhogen (het belang van Greenyard Foods vertegenwoordigt minder dan 2 % van zijn intrinsieke waarde).
– IBA (verkopen) breidde een akkoord uit met een Chinese operator met de verkoop van 2 extra zalen voor protontherapie. Het aandeel is overdreven duur, we raden u dan ook aan uw winst op te strijken.
– KBC (houden) doet na jaren van uitverkoop eindelijk weer eens een overname. Het Slovaakse dochterbedrijf CSOB Leasing koopt de kleinere sectorgenoot Volksbank Leasing Slovakia (met een marktaandeel van 6 %) en versterkt daarmee zijn leiderspositie. De transactie zal een verwaarloosbare invloed hebben. Het is niet uitgesloten dat in de (nabije) toekomst nog deals zullen worden gesloten om de aanwezigheid in de bestaande markten, vooral in Centraal-Europa te verstevigen.
– Kiadis (vermijden, te riskant), een Nederlandse biotechnologiegroep gespecialiseerd in immunotherapie tegen leukemie en thalassemie (erfelijke bloedziekte), trok recentelijk tegen 12,50 EUR naar de beurs. Na twee dagen verloor de koers ±1 %. Kiadis, dat verlieslatend is sinds zijn oprichting in 1997, bracht nog geen enkel product op de markt. Het meest gevorderde middel heeft vandaag 1 kans op de 2 om ooit te worden gecommercialiseerd. Dit zal ten vroegste tegen 2019-2020 gebeuren. Ondertussen zullen waarschijnlijk nog kapitaalverhogingen worden doorgevoerd.
– Kinepolis (verkopen) kreeg groen licht voor de bouw en exploitatie van een bioscoopcomplex in Utrecht (één van de grootste in Nederland). Daarnaast zijn de bouwwerken voor een nieuw complex in Dordrecht eerder dit jaar gestart en zullen andere bouwwerken voor een nieuwe bioscoop in Breda eerstdaags worden aangevat.
– Mithra (vermijden, te riskant) trok dinsdag naar de beurs tegen 12 EUR en ging vervolgens achteruit. Mithra commercialiseert generieke producten in de vrouwelijke gezondheid maar stapelt de verliezen op, wat nog een tijd zou kunnen aanhouden. De groeivooruitzichten hangen af van producten in ontwikkeling zoals Estetrol (afkomstig uit de overname van het Nederlandse biotechbedrijf Donesta), waaraan de inkomsten uit de beursintroductie zullen worden besteed. In het beste geval zal het medicijn echter niet voor 2019 op de markt worden gelanceerd.
– Volkswagen (houden) overweegt een goedkoop familiaal gamma te lanceren en zou dit eerst op de Chinese markt doen. Indien de groep hiermee succes oogst, zullen de andere groeilanden volgen. Tegen dan zal de groep echter moeten zorgen dat zijn historische merk, VW, uit het dal kruipt. Het merk lijdt immers onder de vertraging van de Chinese, Russische en Zuid-Amerikaanse vraag.

 

VASTGOEDVENNOOTSCHAPPEN

Door de recente stijging van de langetermijnrente moesten de meeste vastgoedvennootschappen een stap achteruitzetten. De terugval van de koersen deed ons een aantal adviezen in positieve zin herzien.
We kopen nu ook Befimmo, Leasinvest en Wereldhave Belgium.
Aedifica, dat zonet met de opbrengst van de kapitaalverhoging een eerste acquisitie deed (rusthuis in ’s-Gravenbrakel), verkopen we niet meer en mag u houden.
Warehouses Estates Belgium (houden) maakte een nogal teleurstellende halfjaarwinst (op 31/3) bekend. We verlagen onze winstramingen en mikken niet meer op een dividendverhoging.

 

OP DE AGENDA

– Maandag 6 juli: dividenduitkering van WPP (26,58 pence bruto); activiteit in de dienstensector in de VS
– Dinsdag 7 juli: omzet van Van de Velde; industriële productie in Duitsland
– Woensdag 8 juli: dividenduitkering van Merck (0,45 USD bruto)
– Donderdag 9 juli: dividenduitkering van CSC (0,23 USD bruto), indicatoren van de activiteit bij Deutsche Lufthansa; vergadering van de Bank of England

 

Deel dit artikel