Analyse
Stevige correctie op de Chinese beurzen 3 jaar geleden - donderdag 9 juli 2015

Nadat de beurs van Shanghai haar waarde ruim zag verdubbelen in nog geen jaar tijd, dook ze sinds haar hoogtepunt in juni 29% lager. Moet u vanaf nu Chinese aandelen mijden?

Niet helemaal. Niet alle Chinese beurzen hebben in dezelfde mate deze correctie ondergaan. Zo kon het aandelenfonds Fidelity China Focus A EUR, dat kan beleggen in alle segmenten van de Chinese beurs, de schade beperken en staat er op jaarbasis nog altijd 66% winst op de teller. Gezien die sterke klim en de huidige toename van de volatiliteit, is het echter raadzaam om extra alert te zijn. Voorlopig zouden we dan ook geen deelbewijzen bijkopen, en zelfs uw positie wat afromen als het gewicht van dit fonds meer dan 10% van uw portefeuille bedraagt.

 

Als het volk de beurs ontdekt...

De Chinese autoriteiten wilden het fameuze shadow banking (occulte financieringspraktijken) een halt toeroepen. Daarom maakten ze de toegang tot de beursmarkten makkelijker voor de gewone Chinezen. Die staan niet afkerig tegenover risico en zijn ook ontvankelijk voor het officiële discours dat de successen van de Chinese bedrijven aanprijst, waardoor de beurzen op het Chinese vasteland, met name die van Shanghai en van Shenzen, in een jaar tijd respectievelijk 152 en 100% hoger klommen. De beurs van Hongkong genoot mee van de stormloop (+30%).

 

Boomende kredietverstrekking

De forse opmars van de Chinese beurzen, gewild en aangemoedigd dus door de autoriteiten, sprong sterk in het oog, zeker aangezien de economische dynamiek van het land sterk vertraagde. De aandelenkoersen schoten de hoogte in, terwijl de bedrijfswinsten onder druk kwamen te staan.

 

Dankzij de openstelling voor particuliere beleggers konden de Chinese beurzen, die de laatste jaren wat ondermaats presteerden, een inhaalbeweging uitvoeren. Dit leidde echter ook tot excessen, gezien de ontoereikende financiële kennis van veel nieuwe beleggers, die speculeren en lenen om te beleggen. En precies om dat fenomeen in te dijken, grepen de Chinese autoriteiten op 19 juni jl. in, waardoor ze meteen ook de neerwaartse correctie inluidden.

 

Sindsdien zijn de Chinese beurzen erg volatiel. Zo gaan ze bij het begin van een beursdag soms steil de hoogte in om dan uiteindelijk toch veel lager af te sluiten. Verschillen van 10% tussen het hoogste en laagste niveau van de dag zijn geen uitzondering.
Maar gezien de beurzen steeds lager gaan, nemen de Chinese autoriteiten maatregelen om dit fenomeen tegen te gaan:
- zowat de helft van de aandelen die in Shanghai noteren, zijn geschorst
- referentieaandeelhouders (meer dan 5 %) mogen gedurende de volgende 6 maanden geen aandelen verkopen
- alle beursintroducties zijn geschorst
- een fonds in handen van de staat zal kapitaal krijgen van de centrale bank om aandelen te kopen en de koersen te stutten
- bedrijven worden gestimuleerd om eigen aandelen in te kopen
- staatsbedrijven mogen momenteel geen aandelen verkopen
- verzekeraars en pensioenfondsen mogen nu meer aandelen kopen

 

En nu?

Het is verstandig om Chinese aandelen met wat meer voorzichtigheid te benaderen. Ze zullen de komende weken ongetwijfeld nog door stevige turbulentiezones moeten. De spectaculaire beursklim werd mogelijk gemaakt door de kredietboom (en dus stijgende schuldenlast van de beleggers), maar die voedt nu ook de omgekeerde beweging. Door de correctie sporen veel geldschieters hun klanten nu aan om snel te verkopen, tegen om het even welke prijs, kwestie van de verliezen te beperken, en op die manier voeden ze de neerwaartse trend. Bovendien zal op economisch vlak de vertraging wellicht aanhouden en is er conjunctureel niet meteen beterschap in zicht.

 

Deel dit artikel