Analyse
Griekse kwestie weegt op de beurzen 2 jaar geleden - maandag 6 juli 2015

Desondanks bedraagt het rendement voor de periode van 01/01/2015 tot 30/06 een niet te versmaden 12,2 %.

Vandaag kennen we het resultaat van het Griekse referendum. Het is NEE geworden tegen de maatregelen die de schuldeisers eisen om hun financiële hulp voor te zetten. En het ziet ernaar uit dat de onderhandelingen zullen worden verdergezet. Maar op welke basis? En wanneer?
Hoewel de beurswaarderingen historisch bekeken vrij hoog liggen, zijn ze niet excessief gezien de lage rentevoeten in Europa en de VS. En zelfs al blijven we de beurzen uit de eurozone mijden, toch blijven we u aanraden om aandelen op te nemen in
uw portefeuille.
De Europese rente zou kunnen blijven stijgen naarmate de interventie van de ECB op zijn einde loopt (september 2016). Maar dan niet boven de 2 à 2,5 %! De groei in Europa zal zwak blijven en de inflatie zal laag blijven, waardoor de ECB niet geneigd zal zijn de leidende rentevoet op te trekken.

 

De Griekse crisis en de euro

De Griekse crisis bereikte op 27 juni een hoogtepunt met de unilaterale verbreking van de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers en de aankondiging van een referendum op 5 juli. Alles werd in het werk gesteld opdat de vraag die de Grieken werd gesteld, werd aanzien als een keuze voor of tegen de eurozone.

 

Ondanks alles bleef de euro op de wisselmarkten vrij stabiel tegenover de dollar. Heel juni schommelde de eenheidsmunt rond 1,12 USD. Aan het begin van de maand stond de euro op 1,09 USD, daarna steeg ze tot 1,14 USD op 18 juni om uiteindelijk juni af te sluiten op 1,11 USD. Deze stabiliteit was er ook tegenover de yen, de Zwitserse frank, het Britse pond en de Zweedse kroon.

 

De sterkte van de euro is toe te schrijven aan twee zaken. Enerzijds schrikt de eurozone beleggers niet meer af, zelfs al mocht Griekenland de eurozone verlaten. Anderzijds grepen verschillende autoriteiten in opdat hun munt niet zou stijgen tegenover de euro. Zo heeft de Zwitserse centrale bank franken verkocht op de wisselmarkten en voerde de Zweedse centrale bank verschillende monetaire maatregelen door.

 

Op de obligatiemarkten heeft de Griekse crisis slechts beperkte gevolgen gehad. Over het algemeen heeft de hausse van de Europese rentevoeten, die in april was gestart, zich voorgezet. Maar eind juni hebben Duitse staatsobligaties kunnen profiteren van de Griekse crisis. Hierdoor is het renteverschil tussen Duitsland en de rest van de eurozone lichtjes toegenomen.

 

De Griekse crisis en de beurzen

De Griekse onderhandelingen wogen in juni op de wereldwijde beurzen. De beurzen, die door de opmars van de rentevoeten sinds midden april ter plaatse trappelden, hadden aan de vooravond van het laatste weekend van juni een maandverlies van 1,9 % opgetekend door de terugval van de euro. Maar na de aankondiging van het referendum werd het verlies in euro uitgediept tot 3,8 %. De grote crash die door sommigen werd verwacht na de Griekse wanbetaling bij het IMF, heeft niet plaatsgevonden.

 

De economische en politieke situatie van Griekenland kan verslechteren wat ook de uitkomst van de onderhandelingen is. Het besmettingsgevaar achten we echter beperkt en wel om 3 redenen:
–  Griekenland vertegenwoordigt slechts 2 % van het bbp van de eurozone. Het land zal dus niet het huidige schuchtere Europese economische herstel in gevaar kunnen brengen.
– De Europese banken hebben sinds 2010 hun blootstelling aan Grieks staatspapier gedeeld door zes. De verschillende lidstaten blijven echter blootgesteld aan dit schuldpapier via Europese instellingen en bilaterale leningen. Maar hoewel het moeilijk is de gevolgen van een verslechtering van de Griekse crisis in te schatten (welk effect op de rentevoeten en op de kosten van bankfinancieringen?), zal de schade beperkt blijven.
– De ECB beschikt, in tegenstelling tot de crisis van 2012, nu over het ESM (Europees Stabiliteitsmechanisme), dat toelaat overheidsschulden op te kopen en zo elke rentestijging in de kiem te smoren indien er een besmetting van andere landen uit Zuid-Europa dreigt.

 

Deel dit artikel