Analyse
Griekenland: akkoord voor een derde noodpakket. 3 jaar geleden - maandag 13 juli 2015

Nu zijn de parlementen aan de zet.

Wellicht zal dit hulpprogramma niet het laatste zijn. Enkel een invoering van alle hervormingen, een herstel van vertrouwen tegenover Griekenland en een herstel van de economie zullen vermijden dat er in 2018 opnieuw moet worden onderhandeld.

 

Na zeer moeilijke onderhandelingen hebben Griekenland en zijn partners een akkoord bereikt over een nieuw hulpprogramma gespreid over drie jaar, het 3e hulppakket sinds 2010. Griekenland vroeg minstens 53,5 miljard EUR terwijl de Eurogroep van mening was dat 86 miljard nodig was. En de grens van 100 miljard kan gemakkelijk worden overschreden als de Griekse economie niet herstelt.

 

Gezien de bedragen hebben de schuldeisers een hele lijst van verregaande hervormingen, zowel op het vlak van grootte als van toezicht, naar voren geschoven. Naast de hervorming van de pensioenen en de BTW zijn er ook de verplichting om de overheidsadministratie te hervormen en te depolitiseren, extra fiscale ingrepen te doen en de onafhankelijkheid te verzekeren van het bureau dat privatiseringen in goede banen moet leiden en de statistische gegevens moet verzamelen.

 

Maar de meest gevoelige eis is de oprichting van een Grieks fonds ter waarde van 50 miljard dat als waarborg moet dienen voor de schuldeisers. Eerst was de hoofdzetel ervan voorzien in Luxemburg maar uiteindelijk zal het zetelen in Athene en dienen om de banken te herkapitaliseren (25 miljard). De overige 25 miljard zullen dienen om de schulden te verminderen en te investeren in Griekenland (elk de helft). Het valt te bezien of Athene al deze maatregelen in wetten zal kunnen gieten voor 15 juli.

 

Eens de maatregelen goedgekeurd door de Griekse regering, valt nog een lange weg te gaan. Dan zullen zes andere nationale parlementen zich over de kwestie uitspreken. Onder hen die van Duitsland en Finland, twee landen die niet van plan zijn Griekenland in de watten te leggen en waarschijnlijk nog meer garanties zullen eisen in ruil voor hun financiële inbreng. Voor Finland zou dit niet de eerste keer zijn. Zo verkreeg het land bij de toekenning van het tweede noodpakket waarborgen van Griekenland voor ongeveer 40 % van zijn financiële hulp. Het lijkt ons dan ook erg waarschijnlijk dat de Finse regering ook nu gelijkaardige voorwaarden zal stellen, vooral gezien het vertrouwen tussen beide landen op een erg laag pitje staat.

 

Rest nog de vraag: wat met de loodzware Griekse schuldenberg? Een gedeeltelijke kwijtschelding ziet Duitsland alvast niet zitten. De herschikking van de schuld en de verlenging van de terugbetalingsperiode behoort echter wel tot de mogelijkheden. Maar ook hierover zal nog ellenlang moeten worden gepalaverd.

 

Na maandenlange onderhandelingen is de eurozone dus terug naar af. En al werd een akkoord bereikt, er is nog heel veel werk aan de winkel.

 

Deel dit artikel