Analyse
China: 7 % groei in het 2e kwartaal 2 jaar geleden - vrijdag 17 juli 2015

Voor de tweede maal op rij beantwoordt de kwartaalgroei aan de doelstellingen die Beijing zich vooropstelde voor heel 2015.

De Chinese markt blijft interessant op de lange termijn. Gezien de huidige volatiliteit blijven we echter voorzichtig. Raadpleeg onze strategie voor de optimale samenstelling van uw portefeuille. 

 

Al is de evolutie van China naar een economisch model die minder afhankelijk is van de investeringen en het buitenland verre van afgerond, de statistieken zijn aanmoedigend. In het eerste halfjaar was de groei afkomstig van de gezinsuitgaven (60 %), de investeringen (35,7 %) en de buitenlandse handel (4,3 %). Ook was de groei te danken aan de stimuli die de autoriteiten invoerden om de economie en de Chinese beurzen te stutten. Zo verlaagde China sinds november al vier keer zijn leidende rentevoet (van 6 % tot 4,85 %). Op die manier willen de autoriteiten de gezinnen aanmoedigen om meer in vastgoed te beleggen. Indien China in opzet slaagt, dan zou, gezien de vertraging in de bouwsector, het aantal onverkochte panden moeten slinken.

Na een paar moeilijke kwartalen lijkt de Chinese economie te stabiliseren. Het valt nu af te wachten of de volatiliteit op de lokale beurzen hierdoor zal afnemen.

 

Deel dit artikel