Analyse
Rollercoaster week op de beurzen 2 jaar geleden - vrijdag 5 juni 2015

Het discours van de ECB schudde de markten dooreen.

Mario Draghi liet verstaan dat de langetermijnrente abnormaal laag ligt. Ook is hij optimistisch over het inflatieniveau. Als reactie op deze uitlatingen schoten de rentevoeten onmiddellijk de hoogte in. De Belgische rente op 10 jaar klom van 0,9 tot 1,14 %. De euro volgde de cadans en de Europese aandelen gingen bergaf.
De Stoxx Europe 50 die al onder druk staat als gevolg van het Griekse dossier, verloor op weekbasis ±2 %. De Bel 20 moest een verlies opbiechten van 1,5 %. De S&P 500 was evenmin enthousiast maar kon de schade beperken tot -0,5 %.

 

De oliesector boerde met 4,4 % achteruit. De OPEC, die in Wenen bijeenkwam, lijkt niet in staat de olieprijs op korte termijn hoger te stuwen. Saudi-Arabië, de officieuze leider van het kartel is immers niet van plan zijn politiek te wijzigen. Op middellange termijn zal de olieprijs volgens ons onder de 90 USD blijven.
De Europese distributiesector klom deze week met 0,7 %.
De fusiegesprekken tussen Ahold (houden) en Delhaize (houden) houden aan. Volgens een aantal bronnen zou tegen het einde van de maand een akkoord worden bereikt. De overname van Delhaize door Ahold (betaling gedeeltelijk in Ahold-aandelen) lijkt een mogelijk scenario.

 

– Agfa-Gevaert (kopen) gaat een kleine Zuid-Koreaanse fabriek sluiten die analogische drukplaten produceerde. De analogische divisie is immers in structureel verval. (gezien het succes van digitale oplossingen) en vertegenwoordigt nog slechts 13 % van de verkopen van de groep.
– BASF (houden) zou zijn oog hebben laten vallen op Syngenta (houden), dat tevens in het vizier ligt van Monsanto. Een dergelijke overname zou echter op verzet stoten vanwege de concurrentiewaakhond. Waarschijnlijk zou het voor BASF een betere zaak zijn als het enkel de zadendivisie van Syngenta zou overnemen. Deze afdeling zou Monsanto toch moeten afstoten om groen licht te krijgen van de concurrentiewaakhond. Ook zou een prijzenoorlog met Monsanto vrij kostelijk kunnen uitvallen. Voor de aandeelhouders zou dit een goede zaak zijn. Toch speculeert u best niet (de soufflé zou wel eens gauw kunnen inzakken indien Monsanto en BASF er de brui aan geven)..
– D’Ieteren (verkopen) verwierf Autotaalglas, het tweede grootste Nederlandse bedrijf actief in autoruiten. Dit is echter een kleine overname op een bovendien moeilijke markt. Bijgevolg rest de vraag: waaraan zal de groep haar mooie oorlogsbuit, afkomstig van de verkoop van Avis Europe in 2011, nu uiteindelijk besteden? Daarnaast boerde in mei het aantal nieuwe inschrijvingen in België verder achteruit (-5,7 %). Sinds begin 2015 viel dit cijfer met 2,3 % terug. Ook is het marktaandeel van de groep lichtjes geslonken.
– E.ON (houden) leed onder de beslissing van het Europese Hof van Justitie met betrekking tot de geldigheid van de nucleaire taks. Overigens is de splitsing van de groep voorzien in 2016.
– Lotus Bakeries (verkoop) zag deze week één van zijn vijf Belgische fabrieken in de vlammen opgaan (produceerde wafels voor Frankrijk en het VK). Een zware klap voor de groep die in 2014 heel wat marketinginspanningen deed om dit product aan de man te brengen. Waarschijnlijk zullen de andere fabrieken de activiteiten overnemen: behalve een paar leveringsproblemen op de korte termijn zou de negatieve impact van de brand vrijwel beperkt moeten zijn.
– UCB (verkopen) nam via het Franse biotechbedrijf Oncodesign de internationale rechten over voor de ontwikkeling en commercialisering van molecules ingezet bij de behandeling van neurologische aandoeningen. Verder zouden Indiase groepen interesse hebben in Kremers Urban, het Amerikaans filiaal actief in generieke medicijnen.

 

Op de agenda

– Maandag 8 juni: Chinese handelsbalans
– Dinsdag 9 juni: Bank of America, Danone, Western Union en HSBC ontmoeten hun beleggers, revisie Europees bbp
– Woensdag 10 juni: stand van zaken bij Sainsbury; inflatie in Brazilië, bbp in Turkije
– Donderdag 11 juni: Daimler en Siemens ontmoeten hun beleggers; algemene vergadering van Telefónica; detailverkopen in de VS

 

Deel dit artikel