Analyse
Rentestijging in de eurozone: we wijzigen onze strategie 3 jaar geleden - donderdag 4 juni 2015

Na de mededelingen van de ECB zijn de Europese rentevoeten onmiddellijk hoger geschoten.

Hierdoor vernauwt de kloof tussen de rentevoeten in de eurozone en die in de VS. Bijgevolg worden Amerikaanse obligaties minder interessant en verlaten ze onze portefeuille.
Deze opwaartse beweging weegt ook op de dollar die hoewel nog steeds overgewaardeerd, terugviel tot 1,13 USD voor 1 EUR.
VERKOOP UW OBLIGATIES IN DOLLAR en strijk de mooie meerwaarde op die dankzij de stijging van het groene biljet van de laatste maanden kon worden gegenereerd.

 

Na de vergadering van 3 juni heeft de Europese Centrale Bank aangekondigd dat "doordat de rentevoeten laag liggen, we ons kunnen verwachten aan periodes van hogere volatiliteit op de obligatiemarkten. De prijzen van financiële producten zullen dan ook schommelingen kennen."

De reacties op de mededeling van de ECB lieten niet op zich wachten.
Zo klom de Duitse rente op 10 jaar onmiddellijk tot bijna 1,0 % (t.o.v. 0,5 % begin deze week en minder dan 2 maanden na een historisch dieptepunt van 0,06 %). Ook bereikte het Duitse rendement een recordhoogte sinds september 2014.
Andere landen volgden: zo overschreden de Franse en de Belgische rente op 10 jaar 1,2 % terwijl de Spaanse en de Italiaanse rente rond 2,2 % schommelden en in Portugal zelfs de kaap van 3 % werd bereikt.

Het was dus verkeerd te denken dat de gespierde interventie van de ECB elke volatiliteit op de obligatiemarkten in de kiem zou smoren en dat de aankoop van Europees staatspapier dus gerechtvaardigd zou zijn.


Deel dit artikel