Analyse
Eurozone aan de beterhand 3 jaar geleden - woensdag 3 juni 2015

De inflatie bedroeg in mei 0,3 %.

Ondanks de betere conjunctuur vermijden we globaal gezien de aandelen van het oude continent, waarvan het rendement vrij karig zou moeten blijven. Raadpleeg onze portefeuilles voor meer info over onze strategie. 

 

Dankzij haar tussenkomst zorgde de ECB ervoor dat Europa niet weggezogen werd in de zo gevreesde deflatoire spiraal. Wel bedraagt de inflatie momenteel slechts 0,3%, wat fors onder de beoogde 2 % ligt. De ECB gaf echter nog maar net het startschot voor haar inkoopprogramma van obligaties, dat bovendien nog tot september 2016 zou moeten lopen. Ook de stabilisatie van de olieprijs had een impact op de inflatie. Zo vielen van januari 2014 tot januari 2015 de energieprijzen met 9,3 % terug terwijl deze daling nu nog slechts 5 % is....

 

Maar er is nog meer goed nieuws: zo ging de pmi-index, die bij de aankoopmanagers peilt naar de activiteitsgraad van de industriesector lichtjes hoger, tot 52,2 punten. Dit wijst erop dat de industrie aan het groeien is. De voornaamste pijlers van dit herstel zijn: de terugvallende euro (waardoor Europese producten aan concurrentiekracht winnen), de daling van de brandstofprijzen (waardoor de gezinnen over een grotere manoeuvreerruimte beschikken) en de goedkope kredietverlening.

 

Van de belangrijkste Europese economieën worstelt enkel Frankrijk nu nog met een krimpende industriële sector (49,4 punten). Overigens deed de Duitse industrie (51,1 punten) het in mei minder goed dan de maand ervoor. Niettemin slaagt het land erin om zijn economie te doen groeien. De zuiderse landen presteerden het best. Zo bereikte de Spaanse industrie 55,8 punten, haar beste score sinds het begin van de crisis en het beste resultaat van de eurozone. Ook Italië moest niet onderdoen. Het land zette een kloeke 54,8 punten neer, het hoogste cijfer in 4 jaar tijd, het bewijs van een solide herstel.

 

Deel dit artikel