Analyse
Einde deflatie 3 jaar geleden - vrijdag 19 juni 2015

De recentste macrocijfers tonen een stijging van de consumptieprijzen aan in de eurozone en de VS. Het is dus officieel: de deflatie die de grootste economieën ter wereld in haar greep hield, is verleden tijd.

We beleggen 10 % van ons vermogen in Amerikaanse aandelen. Globaal gezien vermijden we echter de eurozone. Voor meer info over onze strategie, raadpleeg onze portefeuilles. 

 

Zoals eerder in een raming van Eurostat werd aangekondigd, bedraagt de inflatie in de eurozone 0,3 % op jaarbasis. Op een jaar tijd zagen alle grote economieën van de eurozone inderdaad hun inflatieniveau klimmen, met uitzondering van Spanje dat een daling van 0,3 % moest opbiechten ten opzichte van vorig jaar.
In de VS was de inflatie op jaarbasis vrijwel onbestaand. Ten opzichte van een maand geleden bedraagt ze echter +0,4 %.

 

Het gevaar voor een deflatoire spiraal, waarvoor de autoriteiten en de markten zo zeer vreesden en waardoor de obligatierente tot een waar dieptepunt kelderde, lijkt dus eindelijk geweken.

 

Het ziet er dan ook naar uit dat de rente weldra zal worden genormaliseerd. Maar ook dit scenario moet men relativeren. Want hoewel de Europese en Amerikaanse centrale bank nog steeds een erg soepele monetaire politiek hanteren, zullen ze hun beleid slechts erg progressief (in het geval van de Fed) of zeker niet op korte termijn (in het geval van de ECB) afbouwen. Een bruuske en fikse rentestijging is in de nabije toekomst dus uit den boze.

 

Deel dit artikel