Analyse
Braziliaanse rentevoeten: alsmaar hoger 2 jaar geleden - vrijdag 5 juni 2015

De Braziliaanse centrale bank heeft voor de 4e maal dit jaar haar leidende rentevoet opgetrokken.

De leidende rentevoet in Brazilië bedraagt nu 13,75 %, het hoogste niveau sinds eind 2008. Braziliaanse aandelen zijn voorbehouden voor dynamische profielen in het kader van een belegging op de zeer lange termijn.
Op het vlak van obligaties zorgde de daling van de real over het voorbije jaar ervoor dat het opgestreken rendement als sneeuw voor de zon verdween. Maar het feit dat de Braziliaanse autoriteiten kostenbesparingen invoerden en maatregelen namen om de inflatie in toom te houden, zou de beleggers toch wat moeten geruststellen. U mag 5 % van
uw portefeuille besteden aan obligaties in real. 

 

De Braziliaanse economie lijdt onder de daling van de grondstoffen. Dit weegt dan weer op de export en ontmoedigt buitenlandse investeringen in het land. Hierdoor neemt het begrotingstekort toe wat de overheid ertoe dwong besparingsmaatregelen te nemen. Bovendien heeft de centrale bank in eerste instantie de inflatie welig laten tieren om de consumptie niet in de kiem te smoren. Bijgevolg is ze nu verplicht haar leidende rentevoet om de haverklap op te trekken. Heeft dit onvoldoende effect op de inflatie (8,2 % in april), dan zal ze nog maar eens moeten tussenbeide komen. En uiteraard weegt dit op de gezinsuitgaven.

 

De PMI-index, die de activiteitsgraad meet in de dienstensector, is bijgevolg sneller teruggevallen (42,5 punten in mei, wat ver onder de 50 punten ligt, de grens tussen groei en krimp).

 

De sombere conjunctuur dempt het enthousiasme op de markten en de real lijdt. Op een jaar tijd verloor de munt 12 % ten opzichte van de euro (waarvan 4 % over de laatste maand). Tegenwoordig is de real lichtjes ondergewaardeerd tegenover de Europese eenheidsmunt.

 

Deze moeizame periode zou nog zeker tot in 2016 moeten aanhouden.

 

Deel dit artikel