Analyse
Beursweek: New York lacht, Europa laat een traan 2 jaar geleden - vrijdag 19 juni 2015

Terwijl de Europese beurzen blijven kreunen onder de onzekerheid rond de Griekse kwestie, worden de Amerikaanse markten geboost door de uitlatingen van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank bevestigde immers van plan te zijn de leidende rentevoet dit jaar op te trekken, al zal ze hierbij erg progressief te werk gaan.

Beurzen

In Europa aarzelen beleggers om op de aandelenmarkten in te zetten aangezien een compromis tussen Griekenland en zijn schuldeisers steeds minder waarschijnlijker wordt. Terwijl de Stoxx Europe 50 de week min of meer stabiel afsloot ten opzichte van een week geleden, klokte de beurs van Athene vrijdagmiddag af op een verlies van 11,7 %. Brussel kon de schade beperken en boerde slechts 0,6 % achteruit. De Europese banksector verloor dan weer ongeveer 2 %. Aan de andere kant van de plas zien we net het tegenovergestelde scenario. Daar doen de aandelenmarkten het goed (+1,3 % voor S&P 500), gestimuleerd door de aankondigingen van de Fed. De Nasdaq klom van zijn kant met 1,6 % en bereikte een nieuw historisch hoogtepunt.

 

Aandelen

– Royal Dutch (houden) kreeg van de Amerikaanse concurrentieautoriteiten groen licht betreffende zijn fusie met British Gas. De groep rondt zo een nieuwe etappe af in het fusieplan dat ze tegen 2016 wil implementeren.
– Société Générale (houden) en Crédit Agricole willen hun gezamenlijk filiaal in activabeheer (954 miljard onder beheer) naar de beurs brengen. Dankzij deze grote transactie zou Société Générale zijn solvabiliteit kunnen opkrikken.
– De resultaten van WPP (houden) gaan er zoals voorzien mooi op vooruit. In de loop van de 4 eerste maanden van het jaar boekte de groep een omzetgroei van 5,9 %. Zonder wisselkoerseffecten en zonder afstotingen en overnames beperkt de omzetgroei zich echter tot 2,3 %, wat lager is dan de 3 %-doelstelling voor heel 2015. Niettemin zou de groei in de loop van het jaar moeten versnellen (in het 1e halfjaar van 2014 werd immers een zeer sterke groei geboekt). We blijven dan ook gunstig gestemd.
– Novartis (houden) bevestigt voor 2015 een stijging van de marges en van het dividend. Overigens overweegt de groep kleine overnames. Dankzij zijn transformatie is Novartis immers winstgevender geworden. De koers houdt hiermee rekening.

 

In België

– Euronav (kopen) koopt op de tweedehandsmarkt 4 nieuwe VLCC-tankers en neemt een optie op 4 andere. De groep is goed geplaatst om te profiteren van de opverende transporttarieven, die na 6 crisisjaren opnieuw winstgevend zijn. We verwachten een erg gul dividend.
–  De kapitaalverhoging (38 miljoen euro) van vastgoedvennootschap Care Property Invest (houden) werd succesvol afgerond. De uitgifteprijs werd vastgesteld op 13,45 EUR per aandeel (binnen de aangekondigde prijsvork van 13,00-14,25 EUR). Particuliere beleggers (ook die niet over een toewijzingsrecht beschikten) krijgen alle gevraagde aandelen toegewezen. De nieuwe aandelen zullen in principe vanaf 22 juni 2015 verhandelbaar zijn.
– Griekenland is een van 5 kernmarkten van Delhaize (houden) en goed voor 5 à 10 % van de groepsomzet. De distributeur heeft er met dochter Alfa Beta 316 winkels. Tegen de markttendens in doet de groep het er niet slecht en blijft ze investeren in nieuwe winkels. Ook liet ze weten dat in geval van een grexit ze het land niet de rug zal toekeren en ze er voor gezorgd heeft dat de impact op de activiteiten beperkt blijft. Niettemin zal o.i. de dalende koopkracht van de Grieken de groepswinst lichtjes kunnen afromen.
– Na de koersdaling raden we u aan het aandeel van Intervest Offices & Warehouses (houden) niet langer te verkopen. De Nederlandse hoofdaandeelhouder NSI plaatste een deel van zijn 50,2 %-belang in de markt. Een pakket van 35 % werd van de hand gedaan tegen 19,50 EUR per aandeel, ruim 12 % onder de beurskoers van vóór de operatie. NSI houdt nog een 15,2 %-belang over. De neerwaartse koersdruk lijkt hiermee geweken.
– WDP (verkopen), gespecialiseerd in logistiek vastgoed, kondigde nogmaals belangrijke nieuwe investeringen aan in België, maar vooral in Nederland. Daarmee zal haar vastgoedportefeuille met zo’n 7 % toenemen. WDP heeft er een mooi groeiparcours opzitten en een puike staat van dienst, maar noteert meer dan 90 % boven zijn intrinsieke waarde.
– Eindelijk wordt Belgacom Proximus (houden). Een paar maanden nadat alle producten en diensten van Belgacom het merk Proximus opgekleefd kregen, verandert nu ook het aandeel van naam. Het aandeel is correct gewaardeerd, weinig riskant en biedt tegen de huidige koers een dividendrendement van 3,6 %.

 

Beursintroducties

– De Nederlandse biotechnologiegroep Kiadis Pharma (niet intekenen) is gespecialiseerd in cellulaire immunotherapie. De intekenperiode loopt nog tot 30 juni maar kan vervroegd worden afgesloten. Kiadis, dat sinds zijn ontstaan in 1997 verlies lijdt, lanceerde tot nog toe geen enkel product op de markt. Het bedrijf hoopt geld op te halen om zijn onderzoek verder te financieren. Het meest gevorderde middel zit momenteel in fase II en in het 1e trimester 2016 worden resultaten verwacht. Als de resultaten positief zijn kan fase III worden aangevat. Vandaag heeft het middel 1 kans op 2 om ooit te worden gecommercialiseerd (2019-2020 ?). Maar om dat te bereiken, zullen mogelijks extra kapitaalverhogingen moeten worden doorgevoerd. Te riskant.
– De intekenperiode voor het Belgische Mithra Pharmaceuticals (niet intekenen) loopt nog tot 26 juni 2015 (kan vervroegd worden afgesloten). De groep is verlieslatend maar lanceerde al, vooral in België, een generiek productengamma in vrouwelijke gezondheid. Het labo zal nog een tijdje verlies lijden en de groeivooruitzichten hangen voornamelijk af van de commercialisering van producten die nog in ontwikkelingsfase zijn. Het vergaarde bedrag zal vooral worden aangewend om het medicijn Estetrol verder te ontwikkelen, dat in geval van positieve klinische resultaten niet voor 2019 zal worden gelanceerd. Te riskant.

 

Op de agenda

– Maandag 22 juni: einde keuzeperiode Total-dividend, uitkering dividend Royal Dutch (0,47 USD), extra top van de staatshoofden van de eurozone.
– Dinsdag 23 juni: einde intekeningsperiode kapitaalverhoging Aedifica, jaarresultaten Colruyt, uitkering dividend BlackRock (2,18 USD), PMI-index in de eurozone, bestellingen van duurzame goederen in de VS
– Woensdag 24 juni: algemene vergadering van Gimv, bbp in de VS, Duitse IFO-index, einde keuzeperiode voor het dividend van Saint-Gobain.
– Donderdag 25 juni: werkloosheid en inflatie in Japan.
– Vrijdag 26 juni: einde intekenperiode beursintroductie Mithra Pharmaceuticals.

Deel dit artikel