Analyse
USA: matige cijfers 3 jaar geleden - donderdag 28 mei 2015

De cijfers van het eerste kwartaal waren ontgoochelend. En gezien de laatste resultaten valt in het 2e kwartaal geen sterk herstel te verwachten.

Niettemin zal de VS over heel 2015 dynamisch zijn en zal de economie kunnen groeien. De samenstelling van onze portefeuilles blijft onveranderd wat onze beleggingen in de VS betreft. 

 

In de loop van de 12 laatste maanden zijn de bestellingen van duurzame goederen nu eens gedaald, dan weer opgeveerd maar globaal gezien waren de resultaten ontgoochelend. In april boerden ze met 0,5 % achteruit ten opzichte van de vorige maand (nadat ze een maand voorheen met 5,1 % waren geklommen). Na de heropleving van de laatste jaren zal de industriële activiteit over 2015 dus waarschijnlijk geen sterke stijging kennen maar veeleer matig groeien.

 

In de volgende kwartalen zal de Amerikaanse economie bijgevolg niet zozeer door de industrie maar wel door de gezinsuitgaven worden geboost. Overigens is het consumentenvertrouwen in mei lichtjes gestegen (na een forse terugval in april), wat goed nieuws is. Hoewel de Amerikanen voorzichtig blijven wat de conjuncturele evolutie van de volgende maanden betreft, zijn ze vrij optimistisch over de huidige economische situatie. Ook is hun perceptie van de arbeidsmarkt vrij positief, wat de consumptie in de hand zou moeten werken.

 

Deel dit artikel