Analyse
Australiƫ: rente op dieptepunt 3 jaar geleden - woensdag 6 mei 2015

Als gevolg van de vertraging van de mijnsector en de investeringen, verlaagden de monetaire autoriteiten voor de 2e maal dit jaar de leidende rentevoet, die zo op 2 % uitkomt, een historisch dieptepunt.

Gezien het rendement elders nog lager ligt, blijven de Australische rentevoeten echter vrij interessant. Bovendien is het land één van de weinige die nog kan bogen op een AAA-rating. Maar verwacht wordt dat de Australische dollar zal terugvallen ten opzichte van de euro en dus kijken we liever de kat uit de boom.
De beurs van Sydney is dan weer correct gewaardeerd maar biedt onvoldoende troeven, waardoor het een plaatsje misloopt in
onze portefeuilles. 

 

Australië is traditioneel een erg dynamisch land. Tegenwoordig lijdt het echter onder de wijzigingen die zijn belangrijkste afnemer van grondstoffen doormaakt, namelijk China (vertraging van de economie en verandering van groeimodel, waardoor de Chinese vraag naar grondstoffen afneemt).

 

Als gevolg van de huidige context aarzelen bedrijven om te investeren. Ook komt er door de daling van de vraag naar natuurlijke rijkdommen minder geld in het overheidslaatje. Om te vermijden dat de overheidsrekeningen verder leeglopen, werden kostenbesparingen ondernomen. Daarnaast is de Australische dollar fors overgewaardeerd tegenover de euro, de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. De Australische rentevoeten liggen immers veel hoger dan de rentevoeten in Japan of de eurozone. Dit drijft de aussiedollar tot een overdreven niveau, wat dan weer weegt op de competitiviteit van het land.

 

Door de leidende rentevoet te verlagen wil de Australische centrale bank dan ook de kredietverlening aanzwengelen, de investeringen boosten, de munt verlagen en de competitiviteit een duw in de rug geven.

 

Deel dit artikel