Analyse
Wat is de Rig Count? 3 jaar geleden - woensdag 22 april 2015

Een uitstekende indicator om op de hoogte te blijven van het Amerikaanse olieaanbod, is de rig count of de optelsom van alle actieve boorplatformen in het land.

De olieprijs heeft de voorbije weken echter een licht herstel neergezet. na de spectaculaire daling van de maanden daarvoor. De daling van het aanbod in de VS, die een belangrijke wereldproducent is geworden dankzij de schalieboom, zit hier zeker voor iets tussen.
Onze favoriet in de Amerikaanse oliesector blijft ongetwijfeld
Chevron.

 

Baker Hughes

Het Amerikaanse oliedienstenbedrijf Baker Hughes houdt al sinds 1944 het aantal actieve boorplatformen in de VS en Canada bij. Deze informatie kunt u via regelmatig gepubliceerde rapporten terugvinden op de website www.bakerhughes.com/rig-count. Die boorplatformen kunnen zowel op land of op zee (offshore) actief zijn. Meer dan de helft bevindt zich in de staten Texas en Oklahoma en in de Golf van Mexico.

Al sinds het begin van het decennium zijn het aantal actieve Amerikaanse boorplatformen flink toegenomen door toedoen van de schalieboom en de hoge olieprijs, die investeringen in nieuwe boorputten aantrekkelijk maakt.

 

Flinke daling

De voorbije maanden is daar een spectaculaire kentering in gekomen door de ineenstorting van de olieprijzen. Het aantal actieve boorplatformen is bijna gehalveerd. Bij een olieprijs van iets boven de 50 USD per vat is het immers niet meer rendabel voor sommige om nog olie op te pompen. Dan worden er een groot aantal op non-actief gesteld en nieuwe mogelijke ontginningsgebieden worden niet meer ondergezocht. Dit alles houdt in dat de olieproductie in de VS fors aan het vertragen is.

Ondertussen blijven de landen uit de OPEC (Organisatie van olieproducerende landen) wel naar hartenlust olie oppompen omdat er geen concessie is tussen de grote (en kleine) producenten om de kraan gedeeltelijk dicht te draaien…

 

Deel dit artikel