Analyse
Waar gaat India naartoe? 3 jaar geleden - dinsdag 14 april 2015

De beurs van Bombay zat tot in december fors in de lift maar ging sindsdien aan het sputteren. Is ze nog interessant?

Niet echt. Wij vinden ze alvast aan de dure kant en de ruim overgewaardeerde roepie sterkt ons nog in die mening.
Vermijden. Raadpleeg onze
strategie voor meer info. 

 

Infrastructuurprojecten grote uitdaging

India kan terugblikken op een prima 2014. De hervormingsgezinde premier Narendra Modi kreeg een sterk mandaat van de kiezer en dat lokte massaal beleggers naar het land. Maar wie op plotse mirakeloplossingen hoopte, kwam van een kale reis terug.

 

India is een sterk gedecentraliseerd land waarbij de wil van New Delhi lang niet altijd strookt met die van de verschillende deelstaten. De verhoudingen tussen beide bestuursniveaus zijn vaak gespannen en veranderingen botsen meestal op heel wat hindernissen. Niettemin profiteerde de eerste minister van de sterk gedaalde energieprijzen om de subsidies op diesel af te schaffen, wat hem tegen 2016 tot 15 miljard euro kan opleveren. Dat bedrag zal van pas komen om de (spoor)wegeninfrastructuur te vernieuwen en om elektriciteits- en gasprojecten te financieren.

 

India blijft echter sterk afhankelijk van buitenlands kapitaal om zijn groei te financieren. De premier probeert dan ook de buitenlandse investeringen te stimuleren maar botst hierbij regelmatig met de vele belangen die er spelen. Bijgevolg zal de nieuwe Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB) wellicht een belangrijke rol spelen in de toekenning van kredieten en garanties en het nemen van participaties.

 

Daling grondstoffenprijzen

Ook de daling van de grondstoffenprijzen en in het bijzonder van de energieprijzen wekten het enthousiasme van veel beleggers. India is immers een grote invoerder van energie en het kampt met een erg lage energie-efficiëntie, waardoor de forse daling van de olieprijs het tekort op de betalingsbalans stevig deed slinken. Door de prijsdaling van ingevoerde producten raakte ook de inflatie wat beter onder controle, waardoor de centrale bank meer ruimte heeft om haar leidende rentevoet te verlagen. Gezien de betere economische situatie en het goedkopere krediet (lagere rente), valt het te verwachten dat zowel de gezinsconsumptie als de bedrijfsinvesteringen zullen aantrekken.

 

Beurs en munt te duur

De conjunctuur blaast in het voordeel van India maar toch raden we u aan om er niet te beleggen.
Ten eerste zal de opwaardering van de infrastructuur, het invoeren van wetten om de Indiase markt meer open te stellen en het creëren van een gunstiger investeringsklimaat niet van vandaag op morgen gebeuren. Na de stormloop van 2014 dreigen beleggers wellicht vooral geduld te moeten oefenen.
Ten tweede zal het vooruitzicht op een rentestijging in de VS het enthousiasme van internationale beleggers voor India wat temperen.
En ten derde klom de roepie 24% in waarde en is ze vandaag is ronduit duur. Ook de beurs van Bombay klom in 1 jaar 30% hoger en is nu veeleer duur.

 

Deel dit artikel