Analyse
Voorbije beursweek: markten blijven voorzichtig 3 jaar geleden - vrijdag 17 april 2015

Het was een volatiele week op de beurzen. Eerst gingen de markten hoger en vervolgens leden ze hier en daar onder winstnemingen.

Vrijdagmiddag klokten de Stoxx Europe 50 en de S&P 500 af op hetzelfde niveau als een week geleden. De Bel 20 boerde met 2 % achteruit.

 

Markten

– De ECB kondigde aan dat ze van plan is haar inkoopprogramma, dat bedoeld is om de groei te stimuleren, verder te zetten, en dit ondanks de eerste tekenen van herstel van de Europese economie. De markten konden deze mededeling goed smaken.
De beurzen werden eveneens gestimuleerd door aangekondigde of aangehaalde fusies (Nokia met Alcatel Lucent, Royal Dutch Shell met BG…) maar leden onder het gerucht dat Griekenland mogelijks zijn financiële verplichtingen tegenover de eurozone niet zal kunnen nakomen. Een andere verklaring voor de voorzichtigheid op de markten deze week, is het begin van het resultatenseizoen. Beleggers vragen zich immers af welke impact de stijging van de dollar, de daling van de euro en de zwakke olieprijs op de resultaten hebben gehad.
– In België gaven Belgacom en Picanol het startschot voor het seizoen van de jaarlijkse algemene vergaderingen.

 

Sectoren

– De non-ferrosector (+1,3 %) evolueerde in de lijn van de macro-indicatoren die wijzen op een vertraging van de wereldeconomie.
– De oliesector klom op weekbasis met 2,9 %, dit als gevolg van de olieprijs die hoger ging na de aankondiging dat de voorraden in de VS slechts lichtjes toenamen.
–  In Brussel speelde vooral de biotechsector zich in de kijker.

 

Aandelen

– De winstgevendheid van Bank of America (houden) blijft op een laag pitje branden, ondanks de kostenbesparingen en het herstel van de vastgoedsector. De marktactiviteiten laten te wensen over in vergelijking met de resultaten van de concurrentie.
– Op de algemene vergadering van Belgacom (houden) hebben de aandeelhouders nagenoeg unaniem de naamsverandering in Proximus goedgekeurd. Tegen eind juni zal de telecomoperator op de Brusselse beurs onder de nieuwe naam noteren.
– Biocartis (niet intekenen) trekt naar de Brusselse beurs. Het biotechbedrijf ontwikkelt compacte laboratoria waarmee artsen in een mum van tijd een diagnose kunnen stellen en hun patiënten een gepersonaliseerde behandeling kunnen voorstellen. Het opgehaalde geld moet dienen om zijn laboratoria verder te ontwikkelen en te commercialiseren. Het bedrijf is echter (nog altijd) verlieslatend, de verkoopvooruitzichten zijn onzeker en de concurrentie hard.
– Delhaize (houden) verloor meer dan 5 % en was duidelijk het kneusje in de Bel 20. Een directe aanleiding was er daarvoor niet. De supermarktketen kampt klaarblijkelijk met winstnemingen nadat het de voorbije maanden onder impuls van lovend nieuws (o.a. resultaten, dollarstijging…) fors de hoogte was ingegaan.
– EVS (kopen) gaat een slotdividend van 0,75 EUR netto uitkeren. Samen met het al betaalde tussentijds dividend komt de totale dividenduitkering over boekjaar 2014 uit op 1,50 EUR netto, lichtjes onder onze verwachting (1,60 EUR).
– Galapagos (verkopen), een biotechbedrijf dat reeds op de Brusselse beurs noteert, trapte de beursgang op Nasdaq af en pakte uit met gunstige tussentijdse resultaten in de tweede klinische testfase voor een potentieel reumamiddel. Maar daarmee is het nog lang niet zeker dat het medicijn ook daadwerkelijk in alle tests zal slagen. De weg naar een eventuele commercialisering is dus zeker nog niet voor morgen, maar met een verdubbeling van de koers sinds begin dit jaar lijken de beleggers euforisch. Overdreven euforie volgens ons.
– Greenyard Foods (houden), de specialist in diepvriesgroenten en conserven, Univeg (verse groenten en fruit, bloemen en planten) en Peatinvest (potgrond en mest) gaan op initiatief van hun gemeenschappelijke grootaandeelhouder samensmelten om zich zo te nestelen tussen de wereldwijde top 3 van groente- en fruitbedrijven. Een mooie deal, maar de vooruitzichten zitten al in de koers.
– Intel (kopen) maakte een geruststellend kwartaalresultaat bekend nadat het zijn vooruitzichten amper een paar weken geleden neerwaarts bijstelde.
– Nyrstar (kopen) gaat niet akkoord met de voorstellen van grondstoffenhandelaar Trafigura dat een belang van 15,3 % in Nyrstar aanhoudt en op de algemene vergadering van eind april 2 nieuwe bestuurders wil laten benoemen. Het betwist de onafhankelijkheid van het duo en vreest dat de grootaandeelhouder te veel gewicht in de schaal zal werpen.
– Hoewel de CEO en hoofdaandeelhouder van Picanol (verkopen) 90 % van het bedrijf controleert, liet hij op de algemene vergadering weten niet van plan te zijn de groep van de beurs te halen. Voorts bevestigde hij dat het orderboek goed gevuld is en dat hij uitkijkt naar de vierjaarlijkse beurs voor textielmachines in oktober om er de creaties van Picanol voor te stellen. Qua omzet verwacht hij dit jaar ergens uit te zullen komen tussen het absolute topjaar 2013 en 2014, het vierde beste jaar ooit.
–  De schuimrubberproducent Recticel (houden) kondigde een kapitaalverhoging met voorkeurrecht aan die ten vroegste op 23 april van start zal gaan.
– Schnitzer Steel (kopen) was verplicht na de terugval van de prijs van gerecycleerd staal een waardevermindering op te tekenen. Hierdoor belandde het resultaat voor het 2e kwartaal op rij in het rood. De groep blijft echter financieel solide en is in staat om kosten te besparen en geld te verdienen, zelfs in een context van lage prijzen.
– Syngenta (kopen) bevestigt dat het voor 2015 mikt op een stabiele bedrijfswinst ondanks ontgoochelende kwartaalverkopen.
– ThromboGenics (verkopen) brengt de ontwikkeling van een kankermedicijn (behandeling van hersentumoren bij kinderen) onder in een aparte dochter. Samen met een partner richt het daarvoor een joint venture op, waarin het biotechbedrijf een meerderheidsbelang blijft aanhouden. Door het kankeronderzoek af te splitsen kan ThromboGenics zich weer volop focussen op de verkoop van Jetrea, het oogmedicijn dat maar moeizaam van de grond komt.

 

Op de agenda

– Maandag 20 april: kwartaalresultaat van IBM, kwartaalomzet van l’Oréal
– Dinsdag 21 april: kwartaalresultaat van SAP, DuPont, Verizon; kwartaalomzet van Schneider; zakenklimaat in Duitsland
– Woensdag 22 april: kwartaalresultaat van Heineken, AT&T, Coca Cola, Texas Instruments, Roche; tussentijdse verklaring van Barco, Reed Elsevier, start intekenperiode kapitaalverhoging Cofinimmo, beleggersvertrouwen in de eurozone
– Donderdag 23 april: kwartaalresultaat van Novartis, Google, Procter & Gamble, CMB, Melexis, Mobistar, Wereldhave Belgium; uitkering dividend van LVMH (1,95 EUR bruto); tussentijdse verklaring van Sioen, Vinci.
– Vrijdag 24 april: uitkering dividend van Belgacom (1 EUR netto), tussentijdse verklaring van Atenor en Tessenderlo; kwartaalomzet van Air Liquide

 

Deel dit artikel