Analyse
Resultatenseizoen goed ingezet 3 jaar geleden - vrijdag 24 april 2015

De beurzen hebben een goede week achter de rug. Zo waren de eerste kwartaalresultaten positief, vooral in Europa en heeft China maatregelen genomen om zijn groei te boosten.

De eerste Europese bedrijfsresultaten, opgepept door de daling van de euro (SAP, Schneider, Barco, Melexis) en de daling van de grondprijzen (Michelin), konden de Europese markten bekoren. De cijfers aan de andere kant van de plas werden echter met minder enthousiasme onthaald (McDonald’s, Facebook, GM).
Ook de maatregelen van de Chinese centrale bank om de groei te boosten (na de bekendmaking van matige macro-cijfers) hadden een positieve impact op de beurzen.
Vrijdagmiddag klokte de S&P 500 af op een winst van 0,6 % op weekbasis terwijl de Stoxx Europe 50 er met 1 % op vooruit gaat ten opzichte van een week geleden. De beurs van Brussel klom echter met amper 0,4 %.

 

Internationaal

– De farmasector klom deze week met 2,6 % dankzij het bod van Teva (houden) op Mylan. De Europese telecomsector ging dan weer 1,1 % hoger als gevolg van de aankondiging van de overnam van Base door Telenet. We blijven dan ook positief over deze sector.
– Novartis (houden) boekte een lager dan verwachte winst. In de volgende maanden zou de winstgevendheid moeten opveren dankzij de hercentrering op activiteiten met hogere marges.
– Bij Michelin (houden) zal de daling van de euro en van de grondstoffen ook een positieve impact hebben op de resultaten van 2015. Bovendien zal de groep een aandeleninkoopprogramma op poten zetten.
– De kwartaalresultaten van Facebook (verkopen) werden afgestraft door de hoge uitgaven. De vruchten van de investeringen en de overnames zullen mogelijks op zich laten wachten. Het aandeel is volgens ons nog steeds overgewaardeerd.
– Texas Instruments (kopen) boekte een 1e kwartaal in de lijn van de verwachtingen. De vooruitzichten voor het huidige kwartaal zijn echter ontgoochelend (daling vraag maart). De koers boerde achteruit nadat beleggers hun winst opstreken.
– Procter & Gamble (houden) maakte teleurstellende kwartaalverkopen bekend als gevolg van de sterke dollar (2/3 van de omzet buiten de VS). Daarnaast klom het dividend met amper 3%.
– Veolia Environnement (kopen) bevestigt de uitkering van een dividend van 0,70 EUR voor 2014 (uitbetaald op 5 mei).
– DuPont (houden): de stijging van de dollar zal meer wegen op het resultaat 2015 dan voorzien. De kostenbesparingen zullen dit deels compenseren. Het kwartaaldividend werd met 4 % opgetrokken.

 

België

Over het algemeen maakten de Belgische bedrijven voor het 1e kwartaal goede resultaten bekend. Ook zijn de vooruitzichten voor het huidige boekjaar vrij geruststellend.
–  Telenet (verkopen) kondigde de overname aan van de mobiele operator Base. Strategisch ongetwijfeld een mooie zet, maar we blijven erg huiverachtig tegenover de financiële structuur van Telenet (negatief eigen vermogen en een enorme schuldenberg). Voor Mobistar (verkopen) is het een pijnlijke deal. Vanaf 2018, na afloop van het contract met Telenet, ziet het immers bijna een vijfde van zijn bedrijfswinst voor afschrijvingen in rook opgaan. Later op de week maakte Mobistar kwartaalcijfers bekend, waaruit bleek dat het de terugval op operationeel vlak stilaan een halt kon toeroepen (o.a. succes op vlak van 4G). Ook bevestigde het zijn jaardoelstellingen. Dit gaf de koers, die eerder als een baksteen was gevallen, langzaam opnieuw wat kleur.
–  Na het rampjaar 2014 kon de beeldvormingsgroep Barco (houden) over het eerste kwartaal van 2015 uitpakken met puike verkoopcijfers in elk van de drie afdelingen. De omzet ging met dank aan de sterkere dollar 14,6 % hoger en het orderboekje is goed gevuld..
–  Melexis (kopen) kon zoals verwacht in het eerste kwartaal een flinke groei van de omzet (+25 %) en de winst (+43,6 %) optekenen. De chipbakker stevent opnieuw af op een topjaar. Het trekt dan ook zijn jaardoelstellingen op en bijgevolg verhogen wij onze ramingen.
– Sioen (houden) kon in het eerste kwartaal 5,5 % meer omzet boeken en ziet een traag herstel in de verschillende markten waar het actief is (transport, bouw, industrie). Ook kondigde het 2 kleine maar complementaire overnames (1 Belgisch + 1 Frans) aan.
– Option (verkopen) koerste flink hogerop na de aankondiging dat het verschillende strategische opties (een strategische alliantie met een of meerdere partijen, een partij die financieel participeert,…) onderzoekt. Grote jongens zoals Intel, IBM, Cisco en Qualcomm zouden interesse tonen, maar van een verkoop van Option, dat een erg risicovol beursspeeltje blijft, zou geen sprake zijn.
– De bedrijfswinst van Tessenderlo (verkopen) klom in het 1e kwartaal met 27 % op vergelijkbare basis dankzij de goede resultaten in de landbouw en de gunstige wisselkoerseffecten. Bijgevolg is de groep optimistisch voor de rest van het jaar. We trekken onze winstramingen op.
– Atenor (kopen) bevestigde zoals verwacht dat het voor 2014 een dividend van 1,5 EUR netto zal uitkeren. Kies voor een uitkering in aandelen en profiteer zo van de decote. Ook is er goed nieuws uit Roemenië. De bouw van het derde en laatste pand van het project in Boekarest zal immers van start gaan. Ook werd al een huurder gevonden voor 73 % van het gebouw. Gezien het 1e gebouw al verhuurd was en over het 2e onderhandelingen lopen (verhuurd voor 20%), ziet het ernaar uit dat het project dan toch zal kunnen worden verkocht met een meerwaarde.
– Zoals voorzien blijft CMB (verkopen) als gevolg van de erg lage transporttarieven voor droge bulk rode cijfers schrijven. Het verlies voor het 1e kwartaal bedroeg ongeveer 1 EUR per aandeel. De vooruitzichten op korte termijn zijn weinig hoopgevend.
– Cofinimmo (houden) trapte zijn kapitaalverhoging met voorkeurrecht af. Zes bestaande aandelen + 95 EUR geven recht op een nieuw aandeel. We zouden niet intekenen. Daarnaast werden ook 2 dividendcoupons geknipt (over het boekjaar 2014 en over de eerste maanden van 2015). Ook andere vastgoedvennootschappen zoals Aedifica (verkopen), Care Property Invest (houden) en Retail Estates (verkopen) zouden volgens sommige bronnen een kapitaalverhoging voorbereiden.
–  De inschrijvingsperiode van Biocartis werd vervroegd afgesloten. De intekenprijs werd met 11,5 EUR vastgelegd op de bovenkant van de oorspronkelijk bepaalde prijsvork.
– De kapitaalverhoging van Recticel (houden) loopt nog tot 7 mei. Na een winstwaarschuwing en rode cijfers in 2014 als gevolg van een reeks uitzonderlijke elementen zal Recticel in 2015 opnieuw aanknopen met winst. De grondstofprijzen zijn ondertussen immers gezakt en de productieproblemen lijken onder controle. Het laatste nieuws dat de groep bekendmaakte over de activiteit, klinkt aanmoedigend. Na de verkoop van de joint venture Kingspan tippen we voor 2015 in het beste geval op een stabilisatie van de verkopen. Met de kapitaalverhoging, die de groep moet helpen haar schuldenberg af te bouwen, zal het aantal aandelen met 80 % toenemen. Na de onthechting van het voorkeurrecht moet Recticel dus een decote van 25,3 % bieden om beleggers te lokken. De winst per aandeel zal bijgevolg fors verwateren en zou in 2015 niet boven de 0,25 EUR uitkomen en in 2016 niet meer dan 0,35 EUR bedragen. Gezien de boekwaarde die wij eind 2015 schatten op 4,6 EUR, raden we u aan het aandeel te houden. Na een jarenlange herstructurering is een herstel mogelijk. Maar op basis van onze ramingen is het al erg lang geleden dat de waardering (stijging van 9 % deze week) nog zo hoog lag. Verkoop tot 7 mei uw rechten op de beurs.
– ThromboGenics (verkopen) kreeg subsidies van het Vlaams agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie om het onderzoek naar een derde indicatie voor Jetrea te financieren. Jetrea is nog steeds het enige medicijn dat ThromboGenics tot op heden op de markt heeft gebracht. Gezien het gebrek aan succes van de commercialisering voor de eerste indicatie, tracht ThromboGenics andere toepassingen te vinden. Maar er rest nog een lange weg te gaan.

 

Op de agenda

– Zaterdag 25 april: Beleggerscongres VFB/Fedinvest,…
– Maandag 27 april: kwartaalresultaten van Apple, GDF Suez, persconferentie omtrent beursintrede van TINC,……
– Dinsdag 28 april: bbp VK, kwartaalresultaten van Daimler, BP, Pfizer, Total, Philips, Santander, Telenet, Umicore, kwartaalomzet Saint-Gobain,…
– Woensdag 29 april: bbp VS, kwartaalresultaten van Delhaize, Volkswagen, Barclays, Eni, Deutsche Bank, Iberdrola, tussentijdse verklaring van Nyrstar…....
– Donderdag 30 april: inflatie in de eurozone, kwartaalresultaten van BASF, Bayer, Exxon, KPN, Exmar, Euronav, Sanofi, Royal Dutch Shell, Nokia, Airbus Group, Randstad, UCB, BNP Paribas,...
– Vrijdag 1 mei: kwartaalresultaten van Chevron, beurzen van Brussel, Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Madrid, Helsinki en Zürich,... gesloten.

 

Deel dit artikel