Analyse
Positieve trend over de hele beursweek 3 jaar geleden - vrijdag 10 april 2015

De beurzen hebben een gunstige week achter de rug, gekenmerkt door de bekendmaking van de eerste kwartaalresultaten.

Vrijdagmiddag ging de S&P500 index er met 1,2 % op vooruit t.o.v. een week voorheen. De Stoxx Europe 50 klom dan weer met een flinke 3 %. Ook de Bel 20 kon deze week bogen op een winst van 3 % (alle aandelen gingen er deze week hoger!).
De Britse FTSE 100 klokte 2,7 % hoger af dankzij de goede prestaties van de talrijke olie- en gasaandelen die er noteren.

 

Markten

– De oliesector klom met niet minder dan 5,5 % als gevolg van het aangekondigd bod van Royal Dutch Shell op het Britse BG Group, dat erg actief is in vloeibaar gas en waarvan de koers met meer dan 30 % opveerde. Het gaat om de belangrijkste overname in de energiesector sinds de jaren 2000. Ook de stijging van de olieprijs (+2,7 %) had een positief effect op de sector.
– De farmasector boerde deze week met 4,4 % vooruit, dankzij de verdere consolidatie binnen de sector (bod van Mylan op Perrigo).
– Aan de andere kant van de plas zullen de kwartaalresultaten, waarvan de eerste deze week werden bekendgemaakt, aantonen welke impact de stijging van de dollar t.o.v. de belangrijkste valuta en in het bijzonder de euro (+1,9 % over de week) tot nu toe heeft gehad.

 

Aandelen

– Vivendi (verkopen) heeft toegegeven aan de druk van zijn aandeelhouder PSAM en aangekondigd dat het een uitzonderlijk dividend van 2 EUR bruto zal uitkeren als gevolg van de recente afstoting van diverse activa (1 EUR bruto in het 4e kwartaal 2015, 1 EUR bruto in het 1e kwartaal 2016).
– Merck (houden) sloot een partnership af met Arvinas (niet-beursgenoteerd Amerikaans biotechbedrijf) om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Merck zal een eerste storting doen (bedrag niet bekendgemaakt) om het onderzoek van Arvinas te financieren en zou vervolgens tot 434 miljoen dollar op tafel kunnen leggen (in geval een aantal doelstellingen worden bereikt) alsook royalties uitbetalen op eventuele toekomstige verkopen.
– Intel (kopen) zou uiteindelijk besloten hebben om Altera, de Amerikaanse specialist in herprogrammeerbare componenten, toch niet over te nemen. De groep zal binnenkort haar kwartaalresultaat bekendmaken.
– Deutsche Post (houden) zal lijden onder de toenadering tussen FedEx en TNT. Op de lange termijn zal dit mogelijks de concurrentie opdrijven. Op korte termijn daarentegen zou Deutsche Post hierdoor nieuwe klanten kunnen rekruteren (klanten doen immers gewoonlijk een beroep op 2 logistieke leveranciers).
– Carrefour (verkopen) zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 6,2 % aandikken, vooral dankzij puike prestaties in thuisland Frankrijk en in Brazilië. Die compenseerden de minder goede verkoopcijfers in China. In België stegen de verkopen in de bestaande winkels. Carrefour wil dit jaar fors investeren, o.a. in het moderniseren van bestaande winkels, het openen van ophaalpunten voor online bestellingen in Frankrijk en drie nieuwe distributiecentra in China.
–  De fusie tussen het Franse Lafarge (verkopen) en het Zwitserse Holcim komt na de eerdere strubbelingen nu toch weer een stap dichterbij. Beide partijen onthulden de naam van de nieuwe CEO van de fusiegroep, nadat de Zwitsers onlangs de huidige Lafarge-topman afwezen. Het wordt uiteindelijk de huidige operationeel directeur van Lafarge. Nu ook dat obstakel van de baan is, kan de fusie wellicht zoals gepland in juli worden afgerond.
– Matig nieuws voor Vinci (houden). In ruil voor een bevriezing van de tarieven in 2015 krijgen de snelweguitbaters een verlenging van gemiddeld 2 jaar van de huidige looptijd van de concessies. De overgeslagen verhoging in 2015 zal niet ingehaald worden in 2016, maar later geleidelijk over meerdere jaren worden uitgesmeerd. Ook zullen de tolwegexploitanten de komende jaren fors bijkomend moeten investeren in wegeninfrastructuur. Hoewel de uitkomst van de onderhandelingen niet meteen een goednieuwsshow voor Vinci is, zorgt het wel voor meer duidelijkheid en zekerheid voor de toekomst.
– Fagron (houden) maakte mooie kwartaalresultaten bekend (verkopen stegen met 10 % op vergelijkbare basis), bevestigt zijn doelstellingen en trekt zijn dividend op met 39 % tot 0,75 EUR netto (nettorendement van 1,9 %).
– CMB (verkopen) is mogelijks geïnteresseerd in TNT Airways. Momenteel is het onmogelijk hierover meer te vertellen (er kan ook interesse vanuit een andere hoek komen, welke prijzen?...). Een mogelijke nieuwe overname zou echter stroken met de logica van CMB. De groep wil zich immers diversifiëren gezien ze maar blijft kampen met vrachttarieven onder de winstgevendheidsdrempel. Zo versterkte ze zich in 2014 al in de luchtvaart met de overname van Farnair.
– Colruyt (verkopen) klom deze week met 5 % ondanks de toenemende speculaties van shorters. Geziene de concurrentie alsmaar bitsiger wordt en het resultaat over het vorige boekjaar (afgesloten op 31/03) waarschijnlijk niet geklommen is, blijven we van mening dat het aandeel overgewaardeerd is.
– IBA (verkopen) sloot een strategisch akkoord af met Toshiba. Toshiba zal zijn kleinschalig protontherapiesysteem ProteusONe commercialiseren (een mooie manier om de Japanse markt aan te boren) en IBA zal buiten Japan als tussenpersoon van Toshiba fungeren en de koolstof-ion therapie lanceren (therapie die betere resultaten zou hebben dan de protontherapie). Gezien de koers flink geklommen is, raden we u aan uw winst op te strijken.
– Cofinimmo (houden), dat vorige maand nog 190 miljoen euro ophaalde via een private plaatsing van obligaties, gaat binnenkort een kapitaalverhoging van 300 miljoen euro met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders doorvoeren. De grootste kapitaaloperatie ooit van de groep start normaal op 22 april om te eindigen op 6 mei. De praktische modaliteiten (uitgifteprijs, aantal benodigde rechten…) zullen in principe op 21 april worden bekendgemaakt. We komen er dan op terug.

 

Op de agenda

– Maandag 13 april: kwartaalomzet LVMH
– Dinsdag 14 april: kwartaalresultaat van Intel; kleinhandelsverkopen in de USA
– Woensdag 15 april: kwartaalresultaat van Bank of America, kwartaalomzet van Danone; Chinese groei, vergadering van de ECB
– Donderdag 16 april: kwartaalresultaat van Unilever
– Vrijdag 17 april: kwartaalresultaat van General Electric, kwartaalverkopen van Nestlé, jaarresultaat van Care Property Invest; inflatie in de eurozone en in de VS

 

Deel dit artikel