Analyse
(Korte) week gekenmerkt door aarzeling op de beurzen 3 jaar geleden - donderdag 2 april 2015

Gezien de belangrijke wereldbeurzen op Goede Vrijdag de deuren gesloten houden, liep de beursweek donderdag al op haar einde.
Donderdagmiddag klokte de Stoxx Europe 50 af op 0,5 % vergeleken met een week voorheen. De S&P 500 sloot de week min of meer in evenwicht af en de Bel 20 ging er op weekbasis met 1,25 % op vooruit.

In afwachting van de werkgelegenheidscijfers uit de VS, was deze week op de beurzen een zekere aarzeling te merken. Niettemin werden de markten geboost door de aankondiging van diverse fusies en overnames.

 

Sectoren

– De gezondheidssector klom met 12 % als gevolg van de aankondiging van een aantal fusies en overnames.

– Na een dip vorige week veerde de halfgeleidersector op met een kleine 1 %. De markt profiteert immers van de geruchten over een consolidatiebeweging in de sector (koop Intel en Texas Instruments).
– De oliesector klom deze week met 2,4 %. De olieprijs evolueerde in functie van de onderhandelingen over de opheffing van de sancties tegen Iran (koop Chevron, BP, Repsol en Encana).

 

Aandelen

– Adidas (verkopen) maakte zijn herstelplan in detail bekend (vermindering van het aantal modellen, doorbraak in e-commerce...). De doelstellingen lijken ons echter te ambitieus (van 2016-2020: jaarlijkse omzetstijging van 8 % en jaarlijkse winststijging van 15 %). Marktaandeel heroveren in de VS zal een moeilijke en dure klus zijn. Ook is de groep van plan haar pay-out op te drijven. Desondanks kan het aandeel ons niet bekoren.
– Axa (kopen) neemt BRE Assurance over (schadeverzekeringen) van het Poolse mBank. De groep zou op die manier haar positie in het buitenland kunnen versterken en haar afhankelijkheid van de verzadigde Europese markten afbouwen. Sinds januari klom de koers met 24 % (t.o.v. +19,3 % voor de sector). Het koerspotentieel is echter nog niet uitgeput.
– In juni 2014 nam machinebouwer Van de Wiele het 9,6 %-belang over van de investeringsmaatschappij Gimv (kopen) in Barco (houden), waardoor hij de nieuwe referentieaandeelhouder werd van deze laatste. Intussen heeft Van de Wiele zijn participatie opgedreven tot 12 %. Welke plannen Van de Wiele met Barco heeft en of het de participatie verder zal verhogen blijft onbekend.
– Euronav (kopen) besloot zijn aandeelhouders in de watten te leggen ondanks het verlies geleden in 2014 (0,29 EUR per aandeel). Rekening houdend met de goede vooruitzichten van de transporttarieven voor olie (opnieuw winstgevend sinds eind 2014!), zal de groep in mei een brutodividend van 0,25 USD (ongeveer 0,175 EUR netto) uitbetalen. Ook heeft ze aangekondigd dat ze in het vervolg minstens 80 % van de jaarlijkse winst zal uitkeren, terwijl wij voorzichtig tipten op een pay-out van 50 à 60 %. Op basis van onze winstramingen per aandeel (1,20 EUR in 2015, 1,10 EUR in 2016), zouden de dividendrendementen respectievelijk 6,3 % en 5,8 % netto overschrijden!
– IBA (verkopen) kon in de VS een belangrijk contract afsluiten op het vlak van protontherapie. Over andere projecten wordt nog onderhandeld (vooral voor de kleinere systemen). Het aandeel blijft echter te duur.
– Intel (kopen) zou een oogje hebben op Altera (herprogrammeerbare elektronische componenten). De overnameprijs zou 12 miljard euro overschrijden (bijgevolg zou dit voor Intel de belangrijkste transactie ooit zijn). Dankzij de overname zou de informaticagigant minder afhankelijk worden van de pc-markt, waar de verkopen meer dan verwacht achteruitboerden, waardoor de groep haar doelstellingen moest verlagen. De markten konden het gerucht wel smaken.
– Lafarge (verkopen) worstelt in het kader van zijn fusie met Holcim met een nieuwe tegenvaller. Terwijl de grootste en de derde grootste aandeelhouder van Holcim tevreden zijn met de nieuw onderhandelde ruilverhouding bij de fusie tussen Lafarge en Holcim (0,9 aandeel Holcim voor 1 aandeel Lafarge), wordt die echter verworpen door de tweede grootste aandeelhouder (belang van 10,8 % in Holcim). Hoewel de aandeelhouder het akkoord betwist, zal het fusieproject hierdoor wellicht niet op de klippen lopen.
– Telenet (verkopen) en de Waalse tegenhanger Voo zouden een gezamenlijk bod hebben gedaan op mobilofonieoperator Base. Misschien is dit een middel om Mobistar (verkopen) tot een huwelijk te dwingen of onder druk te zetten om betere voorwaarden voor het gebruik van het Mobistar-netwerk te bedingen. Dat brengt Mobistar, dat het al knap lastig heeft met de bitse concurrentie en geen combinatiepakketten aan zijn klanten kan bieden, nog in een lastiger parket. Telenet bevindt zich daarentegen in een comfortabele onderhandelingspositie, maar zit op een berg schulden. Een overname van Base of Mobistar kan strategisch een goede zaak zijn, maar zal de financiële soliditeit van de operator ongetwijfeld aantasten.
– Teva (houden), dat zijn groei wil boosten aan de hand van overnames, doet een bod op het Amerikaanse Auspex (behandeling van motorische aandoeningen). Een positieve impact wordt in 2017 verwacht. Waarschijnlijk zullen er nog transacties volgen.
– UCB (verkopen) verkoopt een merkenportefeuille in India om meer te kunnen focussen op de veelbelovende activiteiten. Op korte termijn valt hiervan geen positieve impact te verwachten.

 

Vastgoed

De vastgoedvennootschappen waren erg actief met nieuwe overnames voor Vastned Retail Belgium (kopen), Ascencio (houden) en WDP (verkopen). Deze laatste voerde tegelijkertijd een kapitaalverhoging door, waarmee de overname werd betaald.

 

Op de agenda

– Maandag 6 april: sluiting van de beurzen in Duitsland, het VK, België...
– Dinsdag 7 april: sluiting van de beurs in Hongkong
– Woensdag 8 april: kwartaalresultaat van Alcoa, uitkering dividend van Merck (0,45 USD bruto); kleinhandelsverkopen in Europa
– Donderdag 9 april: uitkering dividend van Zurich Insurance (17 CHF bruto), Rio Tinto (77,98 pence bruto); industriële productie in Duitsland
– Vrijdag 10 april: industriële productie in het VK, inflatie in China

 

Deel dit artikel