Analyse
Japan: monetaire status quo 3 jaar geleden - donderdag 9 april 2015

De Bank van Japan zal elk jaar 80 000 miljard yen in de markten blijven pompen.

Dankzij deze soepele monetaire politiek en het economisch herstel geniet de beurs van Tokyo van een gunstig klimaat. Zelfs na de stijging van de voorbije kwartalen blijft ze interessant.
Japanse aandelen blijven dan ook een plaatsje behouden in
onze portefeuille. 

 

De monetaire autoriteiten spreken geruststellende taal wat de conjuncturele evolutie van Japan betreft. Zo is de economie aan de beterhand, al herstelt ze tegen een matig ritme. En gezien de economie het wereldwijd stilaan beter doet, in het bijzonder in de ontwikkelde landen, zal de Japanse export hierdoor kunnen toenemen, wat bedrijven zal aanzetten om opnieuw te investeren. Overigens blijven de gezinsuitgaven ondanks alles op peil. Bijgevolg mikt de Japanse centrale bank op een heropleving van de industriële productie en van de economische activiteit in het algemeen.

 

Ondanks het economisch herstel is de inflatie vrijwel onbestaande (zonder de impact van de btw-stijging), wat het gevolg is van de ineenstorting van de energieprijzen. Niettemin handhaaft de centrale bank haar 2 %-doelstelling op middellange termijn.

 

Deel dit artikel