Analyse
Inzetten op munten uit Oost-Europa? 3 jaar geleden - dinsdag 21 april 2015

Zijn de Poolse Zloty, Hongaarse forint of Tsjechische kroon interessante beleggingen?

Niet echt. Deze munten zijn immers nogal volatiel en bijgevolg raden we u aan ze te vermijden. In onze rubriek "Markten" vindt u een valutacalculator en een overzicht van de wisselkoersen. Ook kunt u er per munt de variaties en verwachtingen opvolgen. 

 

Poolse Zloty

– Sinds begin 2015 is de Poolse munt aan een stijging bezig en staat ze tegenover de eenheidsmunt bijna op het hoogste niveau sinds eind 2012. De zwakte van de euro, maar ook de goede vooruitzichten van het land helpen een handje. Voor de periode 2015-2016 wordt een jaarlijkse economische groei van 3,25 % verwacht (vooral dankzij een sterke binnenlandse vraag). De Poolse zloty blijft desondanks correct gewaardeerd tegenover de euro. De rente daarentegen is nog steeds neerwaarts gericht. Begin maart daalde de rente op 10 jaar tot een absoluut dieptepunt van 2,3 %.
– Tot eind 2012 hadden we het fonds KBC Renta Zlotyrenta ter diversificatie in onze portefeuilles opgenomen. Maar omdat het stijgingspotentieel van de munt te beperkt werd op een moment dat de rentetarieven daalden, verkochten we het fonds. Sindsdien zijn we niet meer van mening veranderd. Hoewel de zloty correct gewaardeerd is tegenover de euro, biedt de munt te lage rentevoeten om in Poolse obligaties te beleggen.

 

Hongaarse forint

– De Hongaarse munt is al enkele jaren aan het verzwakken tegenover de euro en het prille herstel sinds begin 2015 kan daar voorlopig weinig aan veranderen. Het land heeft immers de afgelopen jaren op heel wat vlakken de teugels laten vieren waardoor internationale beleggers het land niet genegen waren. Ondanks een verbetering van het beheer van het land, verwachten we daar niet direct een ommezwaai in.
– Staatspapier uitgedrukt in forint valt vandaag onder de noemer junk bonds (of speculatieve obligaties). Dat houdt in dat het risico vrij hoog ligt. Een rente van 3,3 % op 10-jarig staatspapier vinden we ruimschoots onvoldoende om dat hogere risico te vergoeden. Daarenboven is de forint vandaag overgewaardeerd (zeker na het recente herstel).

 

Tsjechische kroon

– De centrale bank, die een koersdoel heeft van 27 kronen voor 1 euro, doet er alles aan om de kroon laag te houden en slaagt daar wonderwel in. De Tsjechische munt noteert al bijna twee jaar zo goed als onveranderd tegenover de eenheidsmunt. De monetaire autoriteiten doen dit om de exportgerichte economie een hart onder de riem te steken. Tsjechië kan wel bogen op solide publieke financiën met een overheidstekort dat nauwelijks 1 % van het bbp bedraagt en een overheidsschuld van zo’n 44 %. De regering heeft dan ook een aanzienlijk investeringsprogramma opgezet dat de economie zou moeten aanzwengelen.
– De positieve indicatoren hebben ervoor gezorgd dat de rente op Tsjechische staatsobligaties (0,50 % op 10 jaar) bijna even laag ligt als in ons land. Daarom beleggen we niet in deze munt. We vinden de kroon trouwens flink overgewaardeerd, ondanks de overheidsingrepen om de munt onder de knoet te houden.

 

Wat met Candriam Bonds Euro Convergence?

Wat te denken van dit fonds dat in Oost-Europese obligaties belegt?
Candriam Bonds Euro Convergence zet inderdaad voor een derde in op de drie behandelde munten maar ook op de overgewaardeerde Turkse lira. Het spreekt dus voor zich dat we geen koper zijn van dit fonds.

 

Toetreding tot de eurozone?

– Toen Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie, gaf het land te kennen ooit de euro als munt te zullen aannemen. Meer dan tien jaar later is de knoop nog niet doorgehakt. Door de schuldcrisis verzet de bevolking zich immers hiertegen. Dit kan nog jaren aanslepen, al zou Donald Tusk, die vandaag Europees president is, de toetreding kunnen bespoedigen.
– Hoewel Tsjechië aan de criteria voor toetreding voldoet, ziet het niet direct een toetreding zitten (niet voor 2020 volgens de eerste minister).
– Voor Hongarije is een toetreding tot de eurozone toekomstmuziek en kan het nog meer dan tien jaar duren. Eerst wil het land de eigen economie versterken, wat waarschijnlijk flink wat tijd zal vergen.

 

Deel dit artikel