Analyse
Griekenland: nog steeds geen oplossing in zicht 3 jaar geleden - donderdag 23 april 2015

Terwijl gehoopt werd dat de top van Riga een oplossing voor de Griekse problematiek zou bieden, kondigde Athene prompt aan dat de lijst van hervormingen tegen dan niet klaar zou zijn.

Europese staatsobligaties maken geen deel uit van onze portefeuilles gezien de extreem lage rentevoeten en het risico dat hier in bepaalde gevallen mee gepaard gaat (zoals dit voor Griekenland het geval is). 

 

De mededeling van Athene was echter geen verrassing. De voorzitter van de Eurogroup Jeroen Dijsselbloem kondigde immers eerder aan dat een oplossing voor het Griekse probleem ongetwijfeld weken in beslag zou nemen en het land tegenwoordig over onvoldoende middelen beschikt om zijn financiële verplichtingen met betrekking tot zijn obligaties na te komen. Als gevolg van dit nieuws, die Griekenland deze week bekendmaakte, moeten zowel de staat als de overheidsbedrijven al hun liquiditeiten onderbrengen bij de Griekse centrale bank. Duidelijk een signaal dat het land binnenkort op zwart zaad zal zitten.

 

Hoewel Athene en Brussel in een oplossing blijven geloven, lijken de markten hierover een andere mening na te houden. In de loop van de week piekte de Griekse rente op 2 jaar op 30 jaar (t.o.v. 0,17 % in Portugal en Italië, 0,08 % in Spanje en zelfs -0,05 % voor Ierland!). Dit toont aan dat, al blijft Griekenland erop hameren dat een gebrek aan solidariteit een domino-effect zal veroorzaken, de markten toch steeds meer afstand lijken te nemen van Athene.

 

Deel dit artikel