Analyse
China: opnieuw vertraging 3 jaar geleden - donderdag 16 april 2015

Dit is echter geen verrassing.

In het 1e kwartaal 2015 groeide de Chinese economie op jaarbasis met 7,0 % (t.o.v. 7,3 % een jaar voorheen). Dit is het laagste resultaat van de laatste 6 jaar. Gezien de evolutie van de markt en de munt zullen de winstnemingen zich in de loop van het jaar nog verderzetten. De economie blijft echter voldoende dynamisch en China blijft een plaatsje behouden in onze portefeuilles. 

 

De vertraging is voelbaar in de industriële sector, het energieverbruik, de industriële productie en de export (in maart gedaald met 15 % op jaarbasis).
Daar de Chinese Centrale Bank had voorzien dat de evolutie naar een nieuwe groeimodel op het dynamisme van de economie zou wegen, heeft ze haar groeivooruitzichten voor 2015 verlaagd tot 7 %. En ook de volgende vooruitzichten zullen waarschijnlijk in dezelfde lijn liggen.

 

Maar hoewel de binnenlandse markt onvoldoende dynamisch is om als groeimotor van de economie te fungeren, doet de economie het zeker niet slecht: zo gingen de investeringen er met 13,5 % op vooruit en stegen de kleinhandelsverkopen met +10,2 %.

 

Hoe dan ook, China heeft geen keuze. Het is erg onwaarschijnlijk dat het land opnieuw zal teruggaan naar zijn vroeger economische model (gebaseerd op de export). Chinese lonen stijgen immers sneller dan elders ter wereld en de yuan nam in waarde met zo'n 15% toe tegenover de euro en is nu overgewaardeerd, wat op de competitiviteit van het land weegt.

 

Deel dit artikel