Analyse
Voorbije beursweek in het teken van winstnemingen 3 jaar geleden - vrijdag 27 maart 2015

Vrijdagmiddag klokte de Bel 20 af op een verlies van 1,3 % op weekbasis. De S&P 500 en de Nasdaq boerden respectievelijk met 2,5 % en 3,2 % achteruit terwijl de Stoxx Europe 50 over de week 2,4 % moest inboeten ondanks goede macro-indicatoren in Europa (niettemin komt de winst sinds 01/01 uit op 13,9 %).

In de loop van de week werden de grote wereldbeurzen besmet door de sfeer in New York , waar na de bekendmaking van ontgoochelende macro-indicatoren wordt gevreesd voor een vrij somber eerste kwartaal.

 

Sectoren

Spitstechnologie

De sector leed onder de terugval van de biotechnologiesector (-7,1 %) en de halfgeleidersector (-6,7 %).

Voeding

De sector kon het verlies beperken tot -1,1 % dankzij het fusieakkoord tussen de Amerikaanse voedingsgroepen Heinz en Kraft. De nieuwe groep zal de 5e grootste speler zijn wereldwijd. Het nieuws verraste de markten en Kraft veerde deze week op met 36,2 % (niet meer kopen, houden).

Staalindustrie

Het gerucht dat begin deze maand de ronde deed, werd bevestigd. De Europese Unie zal invoerrechten heffen op inox afkomstig uit China en Taiwan. Dit zou de druk op de prijzen wat moeten doen afnemen. Maar na een stijging van 14,2 % sinds begin 2015 moest de sector deze week echter 1,7 % inboeten (ArcelorMittal, kopen).

 

Aandelen

– Accenture (kopen) trekt voor de 2e keer zijn doelstellingen op voor het huidige boekjaar. Wij van onze kant verlagen lichtjes onze winstramingen, rekening houdend met de stijging van de dollar.
– CMB (verkopen) maakte voor 2014 een definitief resultaat bekend en deelde eveneens mee niet van plan te zijn een dividend uit te keren. De vrachttarieven voor droge bulk blijven immers onder de rentabiliteitsdrempel en bijgevolg zal de groep haar liquiditeiten in kas houden voor eventuele aankopen (prijzen van tweedehandsschepen onder druk).
– Exmar (kopen) zal een slotdividend van 0,23 EUR netto uitkeren bovenop wat al in september werd uitbetaald (0,15 EUR netto). Het dividendrendement bedraagt 4,1 % netto en we mikken op een minstens even hoog dividend voor het huidige boekjaar.
– IBA (verkopen) boekte voor 2014 een omzetstijging van 3,8 %, wat onder de verwachtingen is. Het orderboekje is echter nog nooit zo goed gevuld geweest en IBA gaat dus vruchtbare jaren tegemoet. De groep mikt tot in 2018 op een omzetgroei van 10 % per jaar. Voor 2014 bedroeg de bedrijfsmarge 10,4 %, wat hoger is dan de 10 % waarop IBA had gehoopt. Voor de periode 2016-2018 tipt IBA op een jaarlijkse stijging van de bedrijfsmarge van 1 %. Maar ondanks deze optimistische verwachtingen menen we dat de winst per aandeel in 2016 niet hoger dan 1 EUR zal uitkomen. De groep heeft besloten om opnieuw een dividend uit te keren, al blijft dit beperkt tot 0,13 EUR netto, goed voor een rendement van amper 0,6 % netto. De markt kon al dit nieuws goed smaken en de koers houdt er ruim voldoende rekening mee.
– Lufthansa (houden) leed niet onder de recente vliegtuigcrash. De vooruitzichten op lange termijn worden bijgevolg niet in vraag gesteld.
– Nyrstar (kopen) blijft grote kuis houden. Trafigura, dat 15,3 % van zijn aandelen aanhoudt zal op de volgende algemene vergadering 2 kandidaten naar voren schuiven om in de Raad van Bestuur te zetelen. De volledige afschrijving van het zinkbevoorradingscontract van Nyrstar met Talvivaara werd uiteindelijk opgenomen in de boeken van 2014 (en niet in die van 2015 zoals eerder aangekondigd). Hierdoor komt het verlies voor 2014 uit op 1,22 EUR per aandeel. Volgens ons zal de groep in 2015 opnieuw winst kunnen boeken. We tippen op 0,31 EUR per aandeel.
– Roularta (verkopen) klom deze week met 8 %. De groep kon haar Franse activiteiten, die de verliezen bleven opstapelen, van zich afschudden. Bijgevolg zal Roularta opnieuw in staat zijn om winst te boeken en is de groep ook van plan opnieuw een dividend uit te keren die voor het boekjaar 2015 volgens ons 0,28 EUR netto zou kunnen bedragen. Niettemin blijven de vooruitzichten nogal zwakjes.
– Zurich Insurance (houden) lijkt zijn terugval van begin 2015 te zijn vergeten en ging sinds 16 januari al 16 % hoger dankzij de betere voorzichten op de Europese markt en de positieve aanbevelingen van belangrijke investeerders. De groep herhaalde dat ze haar groei wil boosten aan de hand van overnames. Het koerspotentieel is echter beperkt.

 

Op de agenda

– Maandag 30 maart: werkloosheid in de eurozone, inflatie in Duitsland
– Dinsdag 31 maart: uitkering dividend van Corning (0,12 USD bruto); inflatie en werkloosheid in de eurozone; vastgoedprijzen in de VS
– Woensdag 1 april: uitkering dividend van Coca-Cola (0,33 USD bruto); resultaten van de industriesector in de eurozone, de VS en China
– Donderdag 2 april: resultaat van Sofina; uitkering dividend van Kimberly (0,88 USD bruto)
– Vrijdag 3 april: grote beurzen (Euronext, Londen, VS...) gesloten; werkloosheidscijfers in de VS

 

Deel dit artikel