Analyse
Verenigd Koninkrijk: een bewogen jaar 3 jaar geleden - dinsdag 31 maart 2015

Het VK kon uitpakken met de sterkste groeicijfers van de G7 in 2014. Ook kan het land bogen op een boomende vastgoedmarkt en een beurs die de records aaneenrijgt. Zijn Britse activa nog koopwaardig?

De Britse obligatierendementen zijn te laag om interessant te zijn. De beurs van Londen daarentegen biedt hoge rendementen indien geen overdreven risico's worden genomen. We beleggen 15 % van onze portefeuille in het VK. U mag intekenen op de volgende aandelenfondsen: Invesco UK Equity A en SISF UK Opportunities. We vinden ook diverse individuele aandelen koopwaardig: BP, National Grid, Rio Tinto, Sage, Sainsbury en Vodafone.
De laatste resultaten van
Barclays toonden aan dat de herstructurering vordert, maar het herstel zal nog lange tijd duren. Enkel kopen indien het hogere risico u niet afschrikt.

 

Verkiezingen worden nek-aan-nekrace

Ondanks het economisch herstel in het VK aarzelen de Britten of Cameron een nieuw mandaat verdient. In de peilingen liggen de Conservative Party en Labour zij aan zij. Een nieuwe coalitieregering is dus mogelijk.

Ook zullen de verkiezingen bepalen of er tegen 2017 een referendum komt over het Britse lidmaatschap van de EU. Cameron beloofde zo'n referendum te organiseren op vraag van zijn overwegend eurosceptische partij. Cameron wordt daardoor een beetje beschouwd als de kandidaat die voor onzekerheid kan zorgen.

Het referendum zou op de bedrijfsinvesteringen kunnen wegen en een uitstap uit de EU zou de positie van Londen als financiële hoofdstad van Europa in het gedrang brengen. Gevolg: de laatste tijd is een fors hogere volatiliteit van de afgeleide producten op de Britse aandelen en het Britse pond te merken.

 

Monetaire politiek

Tot voor kort leek het erop dat de Bank of England op korte termijn haar leidende rente zou verhogen, maar nu lijkt ze daar plots aan te twijfelen. Ten eerste bereikte het pond begin maart zijn hoogste niveau t.o.v. de euro sinds 2007. Dat geeft de competitiviteit van het VK een stevige knauw. Hierdoor zakte de inflatie in februari tot 0 %, een eind onder de doelstelling van 2 %.

 

De rente opdrijven, met het gevaar de vraag vanwege de gezinnen en bedrijven te fnuiken, zou het land in een deflatie kunnen duwen, een scenario dat de Bank of England wil vermijden. Met het gewijzigde vooruitzicht dat de rentevoeten dus wellicht nog geruime tijd erg laag zullen blijven, rijgt de Londense beurs de records aaneen.

 

Consumenten en vastgoed blijven groeimotoren

De impact van de huidige onzekerheid is echter te relativeren. De economie blijft ondersteund door de stevige vraag van de consumenten en de florerende vastgoedmarkt. En voor 2015 en 2016 is een groei voorzien van ongeveer 2,5 %.

Het dure pond zal uiteraard wegen op de competitiviteit, maar het aantrekken van de economie van de eurozone is goed nieuws. En al is de inflatie nu onbestaande, door de goede situatie op de arbeidsmarkt kondigen de eerste loonstijgingen zich aan, die zich zullen vertalen in een grotere koopkracht en meer opwaartse druk op het prijzenpeil.

 

Deel dit artikel