Analyse
Geduld Fed weldra op… 3 jaar geleden - donderdag 19 maart 2015

In zijn communiqué van 18 maart heeft de Fed niet meer benadrukt nog verder geduld te zullen uitoefenen. De eerste rentestijging lijkt dichterbij te komen.

In functie van de conjuncturele evolutie zal de leidende rentevoet waarschijnlijk voor de eerste maal in juni of september worden verhoogd. Dit betekent echter niet dat tijdens elke volgende Fed-vergadering de rente zal worden opgetrokken. Niettemin zal dit voldoende zijn om de US-dollar te versterken, en dit terwijl de euro maar in waarde blijft afnemen door toedoen van de ECB. Amerikaanse activa blijven een must in onze portefeuilles. 

 

Gezien de toon van het laatste communiqué van de Fed valt in de volgende maanden een renteverhoging te verwachten. Tijdens de persconferentie die erop volgde, wees voorzitster Janet Yellen er echter op dat het woord "geduld" uit het communiqué weglaten, niet noodzakelijk betekent dat de Fed tegenwoordig "ongeduldig" is (een rentestijging in april is dus uit den boze).

 

Wel benadrukte ze dat de economische groei vandaag minder solide is en dat er nog vooruitgang moet worden geboekt op de arbeidsmarkt om een situatie van volledige werkgelegenheid te bereiken. Een teken dus dat de economische situatie momenteel niet ideaal is (de Fed verlaagt trouwens zijn groeivooruitzichten voor de volgend jaren). De Amerikaanse centrale bank blijft dus een voorzichtig discours voeren om de markten, die de gewoonte hebben gekweekt om op goedkoop geld te vertrouwen, niet uit balans te brengen.

 

Deel dit artikel